30th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

30th December 2021 Current Affairs Quiz

30th December 2021 Current Affairs Quiz: Hey Guys! Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz of 30th December 2021? If yes, check this article. For the sake of aspirants, we had provided the Latest Current Affairs Quiz of 30th Dec 2021 in the below sessions. We had provided the 30th December 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. To gain more marks in the section of Current Affairs in all government organizations exams or any other competitive Exams, candidates need to check this article. Follow us on a regular basis to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

30th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) RBI extends direction for which bank till March 2022?

a) Cosmos Cooperative Bank
b) Punjab and Maharashtra Cooperative Bank
c) TJSB Cooperative Bank
d) Abhyudaya Cooperative Bank

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India extended the restrictions for Punjab and Maharashtra Cooperative (PMC) Bank for another three months from January 1 2022 to March 31 2022. RBI had superseded the board of PMC Bank and placed it under regulatory restrictions, including a cap on withdrawals by its customers, after detection of certain financial irregularities, hiding and misreporting of loans given to real estate developers HDIL.

Static Points:
Punjab and Maharashtra Cooperative Bank CEO – Surinderpal Singh Ram Singh
Headquarters – Mumbai

2) Which board approves Changes to IPOs and Preferential issues?

a) SEBI
b) IRDA
c) SEPL
d) SIDBI

Answer: A

Explanation: The board of the Securities and Exchange Board of India (Sebi) approved crucial changes to initial public offerings (IPOs). These include restricting the amount that a company can use for unidentified acquisitions, increasing the lock-in period for anchor investors and approving credit rating agencies (CRAs) for monitoring issue proceeds.

Static Points:
Securities and Exchange Board of India (SEBI) Chairperson – Ajay Tyagi
Headquarter – Mumbai, Maharashtra

3) ____ re-appointed as MD & CEO of Equitas Small Finance Bank for 3 years.

a) Sashidhar Jagdishan
b) Arun Ramanathan
c) Vasudevan
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Board of Directors of Equitas Small Finance Bank Limited (ESFBL) reappointed Vasudevan Pathangi Narasimhan as the Managing Director & Chief Executive Officer for three years (from July 23, 2022, to July 22, 2025). Vasudevan PN is currently serving as the MD and CEO of the bank. Earlier he was working as the MD of Equitas Holdings Limited.

Static Points:
Equitas Small Finance Bank Part-Time Chairman – Arun Ramanathan
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu
Tagline – It’s Fun Banking

★★ Free Mock Tests ★★

4) Who inaugurates Kanpur Metro Rail Project & Bina-Panki Multiproduct Pipeline Project in UP?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Aravind Kejriwal
d) Yogi Adithyanath

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the completed section of the Kanpur Metro Rail Project and Bina-Panki Multiproduct Pipeline Project in Kanpur, Uttar Pradesh. The PM inaugurated the completed 9 km long priority section of Corridor-1 of the project from IIT Kanpur to Moti Jheel (9 elevated stations). All the 9 stations of this have been certified with a platinum rating of Green Building Council because the entire 9Km stretch has been developed in accordance with the green building codes.

Static Points:
Uttar Pradesh Thermal power station – Singrauli, Feroze Gandhi, Dadri, and Tanda
Rivers – Ganges, Yamuna, Sarayu, Gomti, and others
Forests & National Park – Dudhwa NP, Kishanpur WS, Katarniaghat WS, Nawabganj Bird Sanctuary etc.

5) Which country successfully launched the 3rd & Final demonstration mission of Angara A5 Rocket?

a) Russia
b) India
c) Iran
d) France

Answer: A

Explanation: Russia has successfully launched its 3rd and final demonstration flight of the Angara-A5/ Persey rocket from the state test cosmodrome of the Russian Defence Ministry – Site 35/ 1 Plesetsk cosmodrome, Mirny, Arkhangelsk Oblast, Russia. The Angara is being developed and built by the Khrunichev State Research and Production Space Center in Moscow, Russia. This marks the 3rd launch of the rocket after its maiden launch in 2014.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Currency – Russian Ruble
President – Vladimir Putin

6) ____ and NPCI Jointly launches RuPay debit cards for corporates.

a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Central Bank of India
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Central Bank of India has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch ‘RuPay Business Platinum Debit Card’ for corporates. The card offers an ATM withdrawal limit of Rs.1 lakh along with a purchase of up to Rs.3 lakh at Point on Sale (POS) or E-Commerce.

Static Points:
National Payments Corporation of India CEO & MD – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

Central Bank of India CEO & MD – Matam Venkata Rao
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Central to You Since 1911, Build a better life around us

★★ English Questions & Answers ★★

7) Who is the new MD & CEO of Punjab National Bank?

a) Sashidhar Jagdishan
b) Shanti Lal Jain
c) Uday Kotak
d) Atul Kumar Goel

Answer: D

Explanation: Atul Kumar Goel was appointed as the Managing Director & Chief Executive Officer of Punjab National Bank. The appointment comes after the approval from the Appointments Committee of the Cabinet. Goel will serve as PNB chief until 31st December 2024 from 1st February 2022.

Static Points:
Punjab National Bank CEO – SS Mallikarjuna Rao
Headquarters – New Delhi
Tagline – The Name You Can Bank Upon

8) Indian Army Established Quantum Lab at MCTE, Mhow in which state?

a) Karnataka
b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh

Answer: D

Explanation: The Indian Army has established the Quantum Lab at the Military College of Telecommunication Engineering (MCTE), in Military Headquarters Of War (Mhow), Indore, Madhya Pradesh. The Quantum Lab was established with the support of the National Security Council Secretariat (NSCS) to spearhead research and training in this key developing field. This is a part of the Indian army’s development in the field of Emerging Technology domain.

Static Points:
Indian Army Chief of the Army Staff – General Manoj Mukund Naravane

Madhya Pradesh Thermal Power Plant – Vindhyachal, Gadarwara, Khargone
Rivers – Narmada, Tapti, Ken, Betwa, Son, and Others
Forests & National Park – Bandhavgarh NP, Kanha NP, Pench NP, Kheoni WS, etc.

9) India’s Green Energy Economy Gets USD ____ Billion FDI since 2014-15.

a) 4.77
b) 3.95
c) 7.27
d) 12.3

Answer: C

Explanation: India’s green energy industry received foreign direct investment (FDI) worth $7.27 billion from 2014-15 till June 2021. According to the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), out of $7.27 billion FDI, $797.21 million was received during 2020-21. India’s renewable energy programme is driven by private sector investment.

Static Points:
Ministry of New and Renewable Energy – Raj Kumar Singh
Constituency – Arrah, Bihar

★★ GK Questions & Answers ★★

10) ____ appointed actors Vijay Raaz & Varun Sharma as Brand Ambassadors.

a) MakeMyTrip
b) EaseMyTrip
c) Yatra
d) redBus

Answer: B

Explanation: EaseMyTrip (Easy Trip Planners Ltd), an online travel company in India has appointed Bollywood actors Vijay Raaz and Varun Sharma as its brand ambassadors. This is the first time for EaseMyTrip to appoint any brand ambassador. Vijay Raaz is an Indian actor, director, film narrator and comedian from Delhi. Varun Sharma is an Indian actor from Punjab.

Static Points:
EaseMyTrip CEO – Nishant Pitti
Headquarters – New Delhi, Delhi
Founded in – 2008

11) Which country launched 1st Versatile Nuclear Powered Icebreaker ‘Sibir’ to Boost India’s Arctic Plans via NSR?

a) Italy
b) France
c) Russia
d) China

Answer: C

Explanation: Russia has launched its first in the series Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker known as ‘Sibir’, which will support the growing fleet of icebreakers to keep the Northern Sea Route open year-round shipping through the Arctic and enable a wider presence of India in the arctic region. Project 22220 nuclear-powered icebreakers are the most powerful and the largest in the world.

Static Points:
Arctic Council Current Chair – Russia
Headquarters – Tromso, Norway

12) Scientist E.O. Wilson, dubbed modern-day Darwin passed away at the age of ____.

a) 87
b) 95
c) 90
d) 92

Answer: D

Explanation: The US scientist, professor and author Edward O. Wilson, also known as “modern-day Darwin” passed away at the age of 92 in Massachusetts, US. He was born in Birmingham, Alabama, U.S. E.O. Wilson, whose study of insects and clarion call to protect earth earned him the nickname “Darwin’s natural heir”. He was the author of hundreds of scientific papers named ‘Sociobiology: the New Synthesis’, ’Half Earth’ etc.

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) PETA India has named which actress as “Person of the Year 2021”?

a) Alia Bhatt
b) Priyanka Chopra
c) Aishwarya Rai
d) None of the above

Answer: A

Explanation: People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India has named Indian Bollywood actress Alia Bhatt as the ‘Person of the Year’ 2021 to celebrate her work in supporting the animal-friendly fashion industry and her advocacy for dogs and cats in need. Alia Bhatt has invested in Phool. co, an Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur-backed biomaterial startup, that develops ‘fleather’ – bio-degradable vegan leather. PETA has recognised actors Akshay Kumar and Bhumi Pednekar as the ‘Most Beautiful Vegetarian celebrity’ of 2021.

Static Points:
PETA India Launched in – 2000
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

14) Which bank released the ‘Report on Trend and Progress of Banking in India 2020-21’?

a) RBI
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) SBI

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India released the ‘Report on Trend and Progress of Banking in India 2020-21’, which presents the performance of the banking sector, including co-operative banks, and non-banking financial companies (NBFCs) during FY21 and FY22. The gross non-performing assets (GNPA) ratio of SCBs (Scheduled Commercial Banks) declined from 8.2% at end of March 2020 to 6.9% at the end-September 2021.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) ICRA Projected India’s real GDP growth to ____ per cent in FY22 & FY23?

a) 14
b) 10
c) 7
d) 9

Answer: D

Explanation: The Information and Credit Rating Agency (ICRA) projected India’s real Gross Domestic Product (GDP) growth of 9 per cent each in FY22 & FY23 despite the uncertainty developed by the Omicron variant of Covid-19. The Agency is expecting the Cost Price Inflation (CPI) to an average of 4.5-5.0 Percent in FY23 from 5.5 Percent in FY22. The current account deficit is also projected to increase in Q3 FY22.

Static Points:
ICRA CEO & MD – N. Sivaraman
Headquarters – Gurgaon, Haryana

Hope you have gathered the 30th December 2021 Current Affairs from the above sections. Keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs Quiz.