31st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

31st December 2021 Current Affairs Quiz

31st December 2021 Current Affairs Quiz: Greetings to the candidates! All the candidates who are searching for the 31st December 2021 Current Affairs Quiz, can take a look at this article. Here we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 31st Dec 2021 for preparing the State/ Central Government Exams or any other Competitive Exams. Candidates can go through the below section to know more details about the 31st December 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

31st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India Welcomes ____ country as Member of New Development Bank of BRICS.

a) Israel
b) Egypt
c) Indonesia
d) France

Answer: B

Explanation: India welcomed Egypt as the fourth new member of the New Development Bank (NDB) that was established by BRICS (Brazil, Russia, India, China, South-Africa) in 2015. To mobilise resources for infrastructure and sustainable development projects in emerging economies. The NDB has approved about 80 projects worth USD 30 billion in member countries in areas such as transport, water and sanitation, clean energy, digital infrastructure, social infrastructure and urban development.

Static Points:
1st BRIC Summit Held at – Russia (16th June 2009)
Latest BRIC Summit (in 2021) Held by – India (13th annual summit)

Egypt President – Abdel Fattah Al-Sisi
Capital – Cairo
Currency – Egyptian Pound (EGP)

New Development Bank (NDB) President – Marcos Prado Troyjo
Headquarters – Shanghai, China

2) ______ relaxes current account criteria for insurance intermediaries.

a) SEBI
b) PRDA
c) IRDAI
d) None of the above

Answer: C

Explanation: the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) announced that insurance intermediaries and their entities can maintain current accounts in various banks to meet regulatory requirements and reinsurance business. Later, RBI permitted banks to open particular accounts which are under various directions of different regulatory departments, without any restrictions.

Static Points:
IRDAI Chairman – Subash Chandra Khuntia
Headquarters – Hyderabad, Telangana

3) Which state launched Digital Life Certificate for Pensioners?

a) Odisha
b) Assam
c) Gujarat
d) Kerala

Answer: A

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the Digital Life Certificate system for pensioners virtually while attending the orientation programme for newly recruited 153 officers of Odisha Civil Services. Odisha is the first state in the country to implement such a digital service for pensioners.

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which country has developed the world’s first ‘AI Prosecutor’?

a) Russia
b) Japan
c) South Korea
d) China

Answer: D

Explanation: China develops AI ‘prosecutor’ that can press charges with ‘97% accuracy’ The artificial intelligence ‘prosecutor’ received training for five years – from 2015 to 2020 – during which it went through 17,000 cases. The Chinese researchers claimed that it was able to identify and press charges for common crimes.

Static Points:
China Capital – Beijing
President – Xi Jinping
Currency – Renminbi

5) Which institute tops for 3rd consecutive year as Most Innovative Educational Institute?

a) IIT Madras
b) IIT Kanpur
c) IIT Bombay
d) IIT Delhi

Answer: A

Explanation: Indian Institute of Technology Madras (IIT Madras) ranked 1st & recognized as the Most Innovative Educational Institute in India in the 3rd edition of Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) 2021. It is for the 3rd consecutive year that IIT Madras has been recognized. IIT Madras won in the ‘CFTIs (Centrally Funded Technical Institutions)/ Central University/ Institute of National Importance (Technical)’ category.

Static Points:
Ministry of Education – Dharmendra Pradhan
Constituency – Rajya Sabha, Madhya Pradesh

★★ English Questions & Answers ★★

6) Gross Non-Performing Assets may Rise to ____ per cent by September 2022.

a) 8.1
b) 6.7
c) 7.1
d) 9.4

Answer: A

Explanation: Reserve Bank of India released the 24th issue of its bi-annual Financial Stability Report (FSR) 2021. It estimated the Scheduled Commercial Banks (SCBs) Gross Non-Performing Assets (GNPAs) to rise from 6.9 per cent in September 2021 to 8.1 per cent of total assets by September 2022 (under a baseline scenario) and to 9.5 per cent (under severe stress scenario).

Static Points:
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

7) Who was appointed as India’s Permanent Representative at UN Conference?

a) Anupam Ray
b) Asoke Kumar Mukerji
c) Syed Akbaruddin
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Senior diplomat Dr Anupam Ray, a 1994 batch of Indian Foreign Service (IFS) officer, has been appointed as India’s next permanent representative (PR), Ambassador to the United Nations (UN) Conference on Disarmament in Geneva, Switzerland. He is currently serving as the joint secretary in the Ministry of External Affairs.

Static Points:
United Nations – is an Intergovernmental organization
Headquarters – New York, United States
Secretary-General – Antonio Guterres

8) Graded Response Action Plan (GRAP) is to be implemented by which state, to tackle Covid-19?

a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Delhi

Answer: D

Explanation: Delhi is set to implement the Graded Response Action Plan (GRAP), to tackle Covid-19. It is a colour-coded action plan with yellow at the lowest level of alert and red at the highest level. Under the plan, the level of restrictions in markets, industries, offices and public transport will be determined based on factors like Covid-19 test positivity rate, new cases, and occupancy of oxygen beds in hospitals.

Static Points:
Delhi Neighbouring States – Haryana and Uttar Pradesh
Rivers – Yamuna and others

★★ GK Questions & Answers ★★

9) From which state was the Jhansi Railway Station renamed as ‘Veerangana Laxmibai Railway Station’?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) Delhi

Answer: C

Explanation: The Uttar Pradesh government has renamed Jhansi Railway Station as Veerangana Laxmibai Railway Station’ after Rani Laxmibai the Maharani consort of the Maratha princely state of Jhansi from 1843 to 1853. The announcement was made by UP Chief Minister Yogi Adityanath.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

10) RBI Extends Deadline for Periodic KYC Update till _______.

a) May 31, 2022
b) June 30, 2022
c) April 30, 2022
d) March 31, 2022

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has extended the deadline for periodic Know Your Customer (KYC) updation in bank accounts till March 31, 2022, from the previous deadline of December 31, 2021, due to the Omnicron variant of the COVID-19 in India. The deadline was extended so that no restriction can be placed on bank accounts related to cash deposits, withdrawals etc. due to non-compliance with KYC requirements.

Static Points:
Establishment – 1st April 1935
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

11) New Zealand Ross Taylor Confirms Retirement, he is from which sport?

a) Cricket
b) Football
c) Hockey
d) Basketball

Answer: A

Explanation: Senior cricket player of New Zealand, Ross Taylor announces to retire from international cricket after playing in the Two-Test series against Bangladesh and his last ODIs (One Day Innings) against Australia and the Netherlands in March 2022. Ross Taylor was the World’s 1st player to play 100 international matches in all 3 formats of cricket.

12) PM Narendra Modi laid the foundation of the Rs _______ crore for Renukaji Dam project from Himachal Pradesh.

a) 7,700
b) 7,000
c) 8,200
d) 6,700

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation of the Rs 6,700/- crores Renukaji Dam project from Himachal Pradesh’s Mandi. Once completed, the project on the Giri river is expected to generate 200 million units of energy in a 40 MW surface powerhouse. The storage capacity of the dam would be 498 million cubic meters which would fulfil about 40 per cent of the drinking water requirement of Delhi.

Static Points:
Himachal Pradesh Chief Minister – Jai Ram Thakur
Capital(s) – Shimla (Summer), ‎Dharamshala‎ (Winter)
Governor – Rajendra Arlekar

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Who becomes the new Chief Secretary of Uttar Pradesh?

a) Vishwas Mehta
b) Jishnu Barua
c) Durga Shankar Mishra
d) Suresh Chandra Mahapatra

Answer: C

Explanation: The Housing and Urban Affairs Secretary of India, Durga Shankar Mishra got approval from the Department of Personnel & Training (DoPT), the Appointments Committee of the Cabinet to take charge as the new Chief Secretary of Uttar Pradesh. He will succeed Rajendra Kumar Tiwari, the present Chief Secretary of UP, who is due to retire in February 2023. Durga Shankar Mishra is an IAS officer of a 1984 batch, UP cadre.

Static Points:
Uttar Pradesh Rivers – Ganges, Yamuna, Sarayu, Gomti, and others
Neighbouring States – Nepal, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Haryana, Delhi, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, and Bihar

14) Which bank Signed an MoU with Schwing Stetter India to Offer Customised Financial Solutions?

a) Axis Bank
b) Federal Bank
c) ICICI Bank
d) IndusInd Bank

Answer: B

Explanation: The Federal Bank signed a Memorandum of Understanding with Schwing Stetter (India) Ltd, a subsidiary of Schwing GMBH, Germany, one of the largest manufacturers of Concrete and Construction equipment in India. The MoU would enable both Federal Bank and Schwing Stetter to offer customised financial solutions to their customers.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) PM Narendra Modi Lays Foundation stone for 23 projects in which state/ UT?

a) Assam
b) Chandigarh
c) Puducherry
d) Uttarakhand

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of 23 projects worth over Rs 17,500 crore in Uttarakhand. Among the 23 projects, the foundation stone is being laid for 17 projects worth over Rs 14,100 crore. Multiple road projects have also been inaugurated across the state under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

Hope candidates have gathered 31st December 2021 Current Affairs Quiz from the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get the Daily Current Affairs Quiz