31st October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

31st October 2021 Current Affairs Quiz

31st October 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can gather the details about the 31st October 2021 Current Affairs Quiz. For the sake of the candidates, we had given the Latest 31st October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation. Applicants can have a chance to score more marks in the exam by practicing the Daily Current Affairs Quiz. Further, scroll down to know more details about Current Affairs.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

31st October 2021 Current Affairs Quiz

1) which country builds the world’s largest fuel cell power plant?

a) China
b) South Korea
c) North Korea
d) Japan

Answer: B

Explanation: The Shinincheon Bitdream Fuel Cell Power Plant is a power plant with a total capacity of 78 MW constructed in four stages since 2017 by using fuel cells supplied by POSCO Energy and Doosan Fuel Cell. It is the world’s largest fuel cell power plant currently in operation.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which Union Minister has launched the knowledge App “CUNSULT”?

a) Jagan Mohan Reddy
b) Dharmendra Pradhan
c) Naveen Patnaik
d) Nitin Gadkari

Answer: D

Explanation: CUNSULT app is the first such global facility by which people who need information, advice, counsel, guidance can contact and call up experts in multiple sectors on the go. Each expert also gets a unique, exclusive page reflecting their contributions by way of articles and video blogs – this serves as their intellectual legacy and helps to promote interest in them.

3) Which state has topped the State Energy Efficiency Index (SEEI) 2020?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: C

Explanation: Karnataka has topped the State Energy Efficiency Index 2020 (SEEI), scoring 70 points out of 100 on the back of several initiatives to improve energy efficiency in the state. The study evaluated the impacts of initiatives on energy savings, economic savings, emission mitigation, social impacts, and utilization of funds. The assessment helped the state provide sufficient data and outcome-based indicators.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Rashtriya Ekta Diwas or National Unity Day was observed on which day?

a) 31st October
b) 30th October
c) 29th October
d) 1st November

Answer: A

Explanation: National Unity Day is celebrated in India on 31 October. It was introduced by the Government of India in 2014. The day is celebrated to mark the birth anniversary of Sardar Patel who had a major role in the political integration of India.

5) Hiroshima nuclear bomb attack survivor, Sunao Tsuboi passes away at the age of _____.

a) 96
b) 87
c) 77
d) 99

Answer: A

Explanation: Hiroshima nuclear bomb attack survivor, Sunao Tsuboi has passed away. A leading Japanese campaigner against nuclear weapons who survived the world’s first atomic bomb attack has died at the age of 96. Some 140,000 people were killed and Tsuboi dedicated his life to campaigning to eradicate nuclear arms. He met Barack Obama on his historic visit to Hiroshima as US president.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who chairs the 18th India-ASEAN summit 2021?

a) Naveen Patnaik
b) Ram Nath Kovind
c) Nirmala Sitharaman
d) Narendra Modi

Answer: D

Explanation: Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the 18th India-ASEAN Summit at the invitation of His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah of Brunei, the current Chair of ASEAN. Highlighting the milestone of the 30th anniversary of the India-ASEAN Partnership, the leaders announced the Year 2022 as India-ASEAN Friendship Year.

7) Where was 16th G-20 Summit is being held on Oct 30-31?

a) Switzerland
b) France
c) Italy
d) Russia

Answer: C

Explanation:  The 2021 G20 Rome summit is the sixteenth meeting of the Group of Twenty (G20), taking place in Rome, the capital city of Italy, on 30–31 October 2021. Prime Minister Modi, along with G20 leaders, was able to have elaborate discussions on issues of global significance. He paid tribute to Mahatma Gandhi on his first day of arrival in Rome and he also called on Pope Francis in the Vatican during his two-day visit.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) What is the edition of the India-US joint exercise, Ex Yudh Abhyas 2021, which concludes in Alaska?

a) 12th
b) 7th
c) 16th
d) 17th

Answer: D

Explanation: The 17th Edition of Indo-US joint exercise “Ex Yudh Abhyas 2021”, the joint military training between Indian and the US Armies concluded at Joint Base Elmendorf Richardson, Alaska. The aim of this 14-day exercise was to familiarise each other with operational procedures, combat drills and developing inter-operability.

9) G. Sathiyan and Harmeet Desai win men’s doubles title at World Contenders Tunis on which sports?

a) Football
b) Table Tennis
c) Cricket
d) Volleyball

Answer: B

Explanation: Indian table tennis duo of G Sathiyan and Harmeet Desai notched up an impressive 3-1 win over Emmanual Lebesson and Alexandre Cassin in the summit clash to claim the men’s doubles title at the WTT Contender Tunis. The Indian duo pocketed the first game but they lost momentum and allowed the French pair to level the match.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) “Blue Flag 2021” Exercise held in which country?

a) Israel
b) Iran
c) India
d) Italy

Answer: A

Explanation: Blue Flag is a military aviation exercise held by the Israeli Air Force. The exercise, which included the participation of several foreign air forces, is aimed at expanding international cooperation. It was attended by fourth and fifth-generation aircraft from France, India, Germany, Greece, Italy, US, and UK. This is the first time, seven major powers are participating in the exercise.

Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news about Current Affairs Quiz.