3rd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

3rd December 2021 Current Affairs Quiz

3rd December 2021 Current Affairs Quiz: All the aspirants who are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 3rd December 2021 can check this article. Candidates can have a chance to score more marks in the Current Affairs section in all state government organizations exams like Banking, UPSC, SSC, Railways, or any other competitive Exams. However, we had given the Top 3rd December 2021 Current Affairs Quiz in the below session along with the Explanation and Static Points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Latest Current Affairs of 3rd December 2021.

★★ Current Affairs Quiz ★★

3rd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) IFFCO Ranks ____ Among the top 300 Cooperatives in the World?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: A

Explanation: IFFCO ranks first among the top 300 cooperatives in the world, retains its position. The Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) has been ranked ‘number one Cooperative’ among the top 300 cooperatives in the world, withholding its position from last year.

Static Points:
IFFCO – is a multi-state cooperative society engaged in the business of manufacturing and marketing fertilisers.
Headquarters – New Delhi
IFFCO Chairman – Dileep Sanghani

2) _____ launched the World Migration Report 2022?

a) UNHCR
b) UNICEF
c) IOM
d) FAO

Answer: C

Explanation: The International Organization for Migration (IOM) launched its flagship World Migration Report 2022 which revealed a dramatic increase in internal displacement due to disaster, conflict, and violence at a time when global mobility ground to a halt due to COVID-19 travel restrictions.

Static Points:
IOM – is an intergovernmental organization
Headquarters – Grand-Saconnex, Switzerland
Director general – Antonio Vitorino

3) India joins G20 Troika to work closely with which country?

a) Russia and France
b) Indonesia and Italy
c) Africa and Italy
d) Canada and Indonesia

Answer: B

Explanation: India joined the G20 Troika comprising the current, previous and incoming presidencies of the grouping. The G20 Troika consists of Indonesia, Italy, and India. The G20 is the premier forum for international economic cooperation, which reflects a recognition that global prosperity is interdependent and that economic opportunities and challenges are interlinked. As a founding member of the G20, India has used the platform to raise issues of vital importance and those that impact the most vulnerable around the world.

Static Points:
Indonesia (Asian Country) Capital – Jakarta
Indonesia President – Joko Widodo
Italy (European country) Capital – Rome
Italy PM – Mario Draghi
G20 Member countries – Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, the United Kingdom, the United States, and the European Union.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which bank Bank Collaborates with Worldline for Easy EMI Services?

a) HDFC Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) State Bank of India
d) Reserve Bank of India

Answer: B

Explanation: Kotak Mahindra Bank partners with Worldline to enable EMIs on its debit cards. This is expected to help over five million eligible Kotak Bank’s debit card customers to pay for their purchases in easy instalments via the Worldline point of sale terminals. The Kotak debit card EMI is available to all consumers, retailers, fashion and electronic products to pay instalments easily using Worldline Point of Sale (POS) terminals.

Static Points:
Kotak Mahindra Bank CEO – Uday Kotak
Headquarters – Mumbai
Tagline – Let’s make money simple

Worldline – is a French multinational payment and transactional services company
CEO – Gillies Grapinet

5) Which Legendary Long Jump player wins the Woman of Year Award from World Athletics?

a) Anju Bobby George
b) Shaili Singh
c) Seema Punia
d) Mercy Kuttan

Answer: A

Explanation: Legendary Indian long jumper ‘Anju Bobby George’ has been bestowed with the Woman of the Year Award by World Athletics for grooming talent in the country and advocating gender equality. The 44-year-old, the only Indian to have won a medal at the World Championships with a long jump bronze in 2003, received the honour at the world body’s annual awards night held virtually. She is the first Indian to be honoured by the sport’s world body.

Static Points:
World Athletics – is the international governing body for the sport of athletics
CEO – Sebastian Coe
Headquarters – Monaco

6) Who has been appointed as the new Chairman of India Tourism Development Corporation?

a) Vardhana Rao
b) Sambit Patra
c) Naveen Patnaik
d) AK Goel

Answer: B

Explanation: Sambit Patra has been appointed as the chairman of India Tourism Development Corporation (ITDC) by the Appointments Committee of the Cabinet. IAS officer, G. Kamala Vardhana Rao will hold the post of managing director of ITDC. The India Tourism Development Corporation is a hospitality, retail, and education company owned by the Government of India, under the Ministry of Tourism. Earlier, Patra had served as an independent Director of ONGC.

Static Points:
India Tourism Development Corporation Headquarters: New Delhi

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) When was World Computer Literacy Day is Observed?

a) 4th December
b) 3rd December
c) 2nd December
d) 1st December

Answer: C

Explanation: World Computer Literacy Day is observed on December 2, every year, to raise awareness about the role of computers in our lives and enhance digital literacy in all communities across the world. The goal of World Computer Literacy Day is also to motivate everyone to fully utilise information and communication technologies. It also aims at encouraging digital literacy among the general public, particularly among children and teens.

8) Which company Signs MoU with Skill Development Ministry to Train Youths in Fintech Industry

a) Paytm
b) Phonepay
c) Google Pay
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Paytm, the digital payment company, will train 6000 individuals over three years, to make them ready for the fintech domain. The tech company has signed a Memorandum of Understanding (MoU) to this effect, with the Directorate of General Training (DGT), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

Static Points:
Paytm CEO – Vijay Shekhar Sharma
Headquarters – Uttar Pradesh

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship – Dharmendra Pradhan

9) IBRD, the lending arm of World Bank Group, has approved a USD of 135 million loans to which state?

a) Punjab
b) Karnataka
c) Kerala
d) West Bengal

Answer: D

Explanation: International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) has approved a USD of 135 million loan to West Bengal to improve the operational efficiency and reliability of electricity supply in select pockets in the state. The variable spread loan or floating interest loan will have a maturity of 17 years, including a grace period of 7 years.

Static Points:
IBRD Headquarters – Washington DC, US
West Bengal Capital – Kolkata
CM – Mamata Banerjee
Governor – Jagdeep Dhankhar

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) SBI partners with Adani Capital Private Ltd for Co-Lending ____.

a) Unemployed
b) Child & Women
c) Farmers
d) None of the above

Answer: C

Explanation: State Bank of India (SBI) signed an agreement with Adani Capital, the non-banking finance company (NBFC) arm of the Adani Group, for co-lending to farmers for the purchase of tractors and farm implement. This partnership shall help SBI to expand its customer base as well as connect with the underserved farming segment of the country and further contribute towards the growth of India’s farm economy.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

11) Who has authored his autobiography titled ‘The Ambuja Story: How a Group of Ordinary Men Created an Extraordinary Company’?

a) Omprakash Mehra
b) Pullela Gopichand
c) Puneet Dalmia
d) Narotam Sekhsaria

Answer: D

Explanation: Former Vice Chairman/ Founder/ Promoter, Ambuja Cements Ltd, Narotam Sekhsaria has authored his autobiography titled ‘The Ambuja Story: How a Group of Ordinary Men Created an Extraordinary Company’ which is set to be released in December 2021. The book features the story of his rise from a small-time cotton trader to setting up one of the largest cement companies in the country, Ambuja cement, one of India’s finest companies.

12) Which state police launched the ‘Call your Cop’ mobile App for citizens?

a) Odisha
b) Nagaland
c) Punjab
d) Assam

Answer: B

Explanation: Nagaland DGP T. John Longkumer officially launched the ‘Call your Cop’ mobile App at Police Headquarters in Kohima. The App was developed by Excellogics Tech Solutions Pvt Ltd. The App will enable all citizens of the state especially those in distress to get in touch directly with the police as easily available. The features in the App include a directory, alerts, tourist tips, SOS, nearest police station and search.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Alexia Putellas, who won the women’s Ballon d’Or award 2021, belongs to which country?

a) Australia
b) Spain
c) Netherlands
d) Russia

Answer: B

Explanation: Spanish Footballer Alexia Putellas has been awarded the Ballon d’Or Feminin for 2021 during the 2021 Ballon d’Or France Football award. FC Barcelona’s midfielder Alexia Putell is the third female player to win the prize after Ada Hegerberg and Megan Rapinoe. Argentina’s Lionel Messi has bagged the Ballon d’Or award for a record-extending seventh time. 19-year-old Pedri of Barcelona won the Kopa Trophy for the best player aged under-21.

Static Points:
Spain Capital – Madrid
Spain Currency – Euro
Spain PM – Pedro Sanchez

14) When was the International Day of People with Disabilities (IDPD) is observed?

a) 3rd December
b) 2nd December
c) 4th December
d) 1st December

Answer: A

Explanation: International Day of Persons with Disabilities is observed on 3rd December, it is an international observance promoted by the United Nations since 1992. The observance of the Day aims to promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity, rights and well-being of persons with disabilities.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Federal Bank launches Feature-Rich Savings Scheme for Women named?

a) Sodari Savings
b) Mahila Mitra Plus
c) Women Rich Savings
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Federal Bank launches an exclusive feature-rich scheme for women. The savings scheme is called Mahila Mitra Plus and provides a curated set of features, designed to make financial planning and investments easy for women. The special features include exclusive preferential interest rates on housing loans, processing fee waiver for home loans, complimentary and customised insurance cover.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

For the sake of candidates, we have provided the 3rd December 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.