4th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

4th December 2021 Current Affairs Quiz

4th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello guys! If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 4th December 2021, can check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 4th December 2021. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in all state government organizations exams like IBPS, IDBI, RRB, or any other competitive Exams. However, we had given the Top 4th December 2021 Current Affairs Quiz in the below session along with the Explanation and Static Points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

4th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who extended the timeline for the implementation of the Smart Cities Mission to June 2023?

a) Minister of Youth Affairs and Sports
b) Minister of Housing and Urban Affairs
c) Minister of External Affairs
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Union Housing and Urban Affairs Ministry has extended the timeline for the implementation of the Smart Cities Mission to June 2023 due to the Covid pandemic and other reasons. The cities were expected to complete their projects within five years of being selected under the Smart Cities Mission.

Static Points:
Shri Hardeep Singh Puri – Ministry of Petroleum & Natural Gas, Ministry of Housing & Urban Affairs
Constituency – Uttar Pradesh, Rajya sabha

2) When was Indian Navy day is observed??

a) 3rd December
b) 2nd December
c) 4th December
d) 5th December

Answer: C

Explanation: The day is celebrated to respect the Indian Navy’s counter-attack in Operation Trident during the Indo-Pakistan war in 1971. The Indian Navy Day is observed on December 4 every year to recognise the efforts and achievements of the Indian Navy in Operation Trident conducted during the Indo-Pakistan war in 1971.

Static Points:
Chief of the Indian Naval Staff – Admiral R. Hari Kumar.
Chief of the Indian Army Staff (COAS) – General Manoj Mukund Naravane
Indian Air Force Chief – Marshal Vivek Ram Chaudhari

3) India and which union agree to enhance Clean Energy & Climate Partnership 2021-2023?

a) Europe
b) UK
c) US
d) Indonesia

Answer: A

Explanation: India and European Union (EU) have agreed to step up their Clean Energy and Climate Partnership. The Panel agreed on increased technical cooperation in energy efficiency, renewable energy, green hydrogen, grid integration, storage, power market design, interconnection, cold chain, and sustainable financing. The Panel also agreed to explore further avenues to strengthen India-EU cooperation within the context of the International Solar Alliance. EU expressed its support for the close cooperation between India and the International Energy Agency. India and the EU also agreed to exchange closely on clean energy in the frame of the G20.

Static Points:
European Union Founders – Germany, France, Italy, Netherlands, Belgium, Luxembourg
The European Union has 24 official languages
It has 27 member states

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) BDL and Indian Army sign ___ crore contract to supply IGLA-1M missiles

a) Rs.444.44
b) Rs.471.41
c) Rs.271.74
d) Rs.174.14

Answer: B

Explanation: Bharat Dynamics Limited (BDL) and the Indian Army signed a contract worth Rs.471.41 crore for the refurbishment of IGLA-1M missiles. After the Refurbishment, a fresh lease of life will be given to the missile for a period of ten years. In addition to carrying out refurbishment, the public sector defence unit also deals with the manufacture and supply of guided missiles and associated equipment, underwater weapon systems, airborne weapon systems, ground support equipment and product life cycle support.

Static Points:
Bharat Dynamics Limited Headquarters – Hyderabad, India
Chairman & Managing Director – Siddharth Mishra

5) Who has unveiled the commemorative postage stamp to mark the 75th anniversary of the Mahindra Group?

a) Darshana Jardosh
b) Mahendra Munjapara
c) Devusinh Chauhan
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Minister of State for Communications, Devusinh Chauhan released a commemorative postage stamp on the Mahindra group to mark 75 years of the company. Chauhan urged the group to collaborate with the postal department to improve the delivery of social services in rural areas.

Static Points:
Devusinh Chauhan – Member of the Lok Sabha
Mahindra Group – Multinational conglomerate company
CEO – Anand Mahindra
Mahindra Group Headquarters – Mumbai

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) India achieves the target of ____ per cent Power Generation Capacity from Non-Fossil Fuel Sources.

a) 40
b) 50
c) 30
d) 27

Answer: A

Explanation: India has achieved the ambitious target of 40 per cent of installed electricity capacity from non-fossil fuel sources. The Ministry of New and Renewable Energy has said that the total installed non-fossil fuel-based capacity stands at 156.83 Giga Watts in the country.

7) Which country to Get World’s Sustainable First Floating City by 2025?

a) South Korea
b) North Korea
c) China
d) Japan

Answer: A

Explanation: South Korea is soon going to get the world’s first floating city, to deal with the problem of floods due to rising sea levels. The floating city project is a joint effort by the UN Human Settlement Programme (UN-Habit) and OCEANIX.

Static Points:
South Korea Capital – Seoul
South Korea Currency – South Korea Won
South Korea President – Moon Jae-in

8) DBS Research Revises India’s GDP Growth Forecast in FY23 to ____ per cent.

a) 10
b) 9
c) 7
d) 8

Answer: C

Explanation: The Singapore-based DBS Bank’s economic research team has revised India’s FY23 growth forecast upwards to 7 per cent year-on-year from 6 per cent earlier. The DBS team assessed that into FY23, beyond the thrust from reopening gains, precautionary savings and sectoral normalisation to pre-pandemic levels, Capex generation is likely to be the next driver in raising and maintaining growth on a higher plane.

Static Points:
DBS CEO – Piyush Gupta
Headquarters – Singapore

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) _____ Mutual Fund Launches India’s First Nifty Alpha 50 ETF.

a) Axis Bank
b) Kotak Mahindra
c) Punjab National Bank
d) HDFC Bank

Answer: B

Explanation: Kotak Mahindra Mutual Fund has launched India’s first-ever Nifty Alpha 50 ETF called the Kotak Nifty Alpha 50 ETF. It is an open-ended scheme that will track the Nifty Alpha 50 index and gives investors an opportunity to invest in a well-diversified portfolio of stocks with high Alphas.

Static Points:
Kotak Mahindra Bank CEO – Uday Kotak
Headquarters – Mumbai
Tagline – Let’s make money simple

10) Who has been appointed as the IMF’s First Deputy Managing Director?

a) Nirmala Sitharaman
b) Anshula Kant
c) Gita Gopinath
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Gita Gopinath, a US national of Indian origin, has been appointed the first deputy managing director of the International Monetary Fund (IMF) in a surprise turn of events that would have otherwise seen her leave the multilateral lending agency next month to return to academia.

Static Points:
Gita Gopinath – Indian-American economist serving as the Chief Economist of the International Monetary Fund since 2019

International Monetary Fund (Consisting of 190 member countries)
Headquarters – Washington DC

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) Assam government conferred ‘Asom Baibhav Award’ to which industrialist?

a) Radhakishan Damani
b) Shiv Nadar
c) Gautam Adani
d) Ratan Tata

Answer: D

Explanation: Assam government has decided to confer the ‘Asom Baibhav Award’, the state’s highest civilian award, to industrialist Ratan Tata. Assam chief minister, Himanta Biswa Sarma told media persons Ratan Tata has enormously contributed to the Cancer treatment in Assam.

Static Points:
Ratan Tata – Indian industrialist, philanthropist, and a former chairman of Tata
Awards – CNN-IBN Indian of the Year in Business, Padma Vibhushan, Padma Bhushan

Assam CM – Himanta Biswa Sarma
Assam Capital – Dispur
Assam Governor – Jagdish Mukhi

12) ____ won 2 UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation 2021.

a) Hazrat Nizamuddin Project
b) Nizamuddin Basti project
c) Humayun’s Tomb
d) None of the above

Answer: B

Explanation: In double joy for India, a project on the holistic urban revitalisation of the historic Nizamuddin Basti community in Delhi, has brought laurels for the country in two categories in this year’s UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation. The project has won the prestigious Award of Excellence, and another award in the Special Recognition for Sustainable Development category.

13) ONGC signs MoU with which company to Develop Renewables, ESG Projects?

a) EESL
b) IREDA
c) TPSS
d) SECI

Answer: D

Explanation: To achieve its green energy objectives, ONGC has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with Solar Energy Corporation of India (SECI) for the development of renewable energy-based power and other Environment, Social, and Governance (ESG) projects.

Static Points:
SECI – Solar Energy Company
Headquarters – New Delhi

ONGC – Oil and Natural Gas Corporation
Headquarters – Vasant Kunj, New Delhi
CEO – Subhash Kumar

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which bank approves USD of 500 Million Loan to Improve Quality of School Education in India?

a) ICICI Bank
b) Asian Development Bank
c) Reserve Bank of India
d) State Bank of India

Answer: B

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) on Thursday approved a $500 million loan to the Government of India to help improve the quality of the country’s school education and mitigate the impact of the Covid-19) pandemic on students’ learning.

Static Points:
Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

15) Indian Army Received Israel’s Heron Drones For Deployment in which sector?

a) Lakshadweep
b) Chandigarh
c) Puducherry
d) Ladakh

Answer: D

Explanation: The Indian Army has deployed four Israel Aerospace Industries-produced Heron drones to surveil Chinese military movements in the Ladakh sector. The Israeli-made drones were acquired under “emergency financial powers granted by the Prime Minister Narendra Modi-led government to the defence forces,” it stated. “The Indian forces will soon acquire the Predator drones from the U.S., which will further boost the unmanned surveillance and strike capabilities of the country.”

Static Points:
Israel Capital – Jerusalem
Israel PM – Naftali Bennett
Israel Currency – Israeli Shekel

In the above sections, we have provided the 4th December 2021 Current Affairs Quiz. Keep on visiting this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.