4th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

4th November 2021 Current Affairs Quiz

4th November 2021 Current Affairs Quiz: From this article, all the candidates can get the 4th November 2021 Current Affairs Quiz. To save the time of the candidates, we had given the Latest 4th November 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation. By practicing the Current Affairs Quiz, candidates can have a chance to score more marks in the State Government Exams, Bank Exams. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

4th November 2021 Current Affairs Quiz

1) RBI has recently appointed _____ bank as an Agency Bank to conduct government business.

a) Federal Bank
b) Indian Overseas Bank
c) Bandhan Bank
d) State Bank of India

Answer: C

Explanation: The Reserve Bank of India has now appointed Bandhan Bank as an Agency Bank of the RBI to conduct government business. Bandhan Bank will now be authorised to handle transactions related to GST, VAT and the collection of state taxes. Aside from that, it can also look after the collection of stamp duty and pension payments on behalf of central and state governments, among others.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which state’s CM has launched the ‘Uttam Beej portal’?

a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Chandigarh

Answer: D

Explanation: Fulfilling the farmer’s expectations, Haryana Chief Minister, Sh. Manohar Lal launched “Uttam Beej Portal” in Chandigarh. The portal will benefit lakhs of farmers of the State. This portal will provide transparency in the seed production programme arranged by Government as well as private seed producing agencies and will ensure a better quality of certified seed.

3) Which university won Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021?

a) Panjab University, Chandigarh
b) Punjabi University, Patiala
c) Guru Nanak Dev University Amritsar
d) None Of The Above

Answer: A

Explanation: The Maulana Abul Kalam Azad Trophy, abbreviated as MAKA Trophy is a sports honour of the Republic of India. The award is named after Abul Kalam Azad commonly referred to as Maulana Azad, one of the senior leaders of the Indian independence movement. It is awarded annually by the Ministry of Youth Affairs and Sports.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Air Force of India and which country conducts the Joint Exercises?

a) France
b) Turkey
c) Egypt
d) Italy

Answer: C

Explanation: Air forces of India and Egypt conducted a two-day exercise at the latter’s El Berigat airbase to enhance mutual understanding and share the operational experience. The exercise is called ‘Desert Warrior’. In December 2019, then Air Chief Marshal RKS Bhadauria had visited Egypt and met Air Marshal Mohamed Abbas Helmy, the Commander-in-Chief of Egypt Air Force, to boost cooperation between the two services.

5) How many sportspersons have been selected for the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021?

a) 7
b) 12
c) 17
d) 8

Answer: B

Explanation: Major Dhyan Chand Khel Ratna Award will be given to 12 sportspersons including Neeraj Chopra, who won gold for India at the 2020 Tokyo Olympics. National Sports Award will be given in New Delhi on November 13.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Ministry of Rural Development signs MoU with ____.

a) Flipkart
b) Amazon
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Ministry of Rural Development signs MoU with Flipkart. Extending support towards the Prime Minister’s vision of ‘Atmanirbhar Bharat’, Flipkart joins hands with Govt of India’s National Rural Livelihood Mission. Rural products from SHGs have a huge potential for acceptance among the masses in India and abroad.

7) Who is the new Director-General of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)?

a) Shyam Srinivasan
b) Arun Chawla
c) Prashant Kumar
d) Shaktikanta Das

Answer: B

Explanation: The industry chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) named Arun Chawla as its new director-general. He will assume charge with immediate effect. He joined FICCI in 2011 and is currently the deputy secretary-general of the chamber.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Prime Minister Modi visits Kedarnath Temple it is located in which state?

a) Kerala
b) Karnataka
c) Uttarakhand
d) Assam

Answer: C

Explanation: Preparations underway at Kedarnath shrine in Uttarakhand ahead of PM Narendra Modi’s visit. PM will offer prayers at the shrine, inaugurate Adi Shankaracharya Samadhi & unveil their statue.

9) West Indies Dwayne Bravo announces retirement from which sport?

a) Swimming
b) Wrestling
c) Hockey
d) International Cricket

Answer: D

Explanation: West Indies all-rounder Dwayne Bravo confirmed that he will retire from international cricket at the end of their T20 World Cup campaign that concludes with the match against Australia. The defending champions were knocked out of the ongoing tournament after defeating Sri Lanka.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) What is the Theme of Diwali 2021?

a) All Faith
b) Brave
c) Defeat Evil
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The main theme of the festival relates to “All Faith” as it symbolizes the victory of light over darkness, knowledge over ignorance, good over evil and hope over despair. To some, Deepavali is the counterpart of the New Year celebration in the Western region of the world.

Stay tuned with us at @ Freshers Now to get all the latest news about the Current Affairs quiz. Candidates can bookmark our site using Ctrl + D To get all the latest news and notifications.