4th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

4th October 2021 Current Affairs Quiz

4th October 2021 Current Affairs Quiz: Are you in search of a 4th October 2021 Current Affairs Quiz? if yes then you can just check this article. Candidates can get the 4th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation. Applicants can get to know the Latest Current Affairs from this article. By preparing for the Daily Current Affairs Quiz, candidates can have a chance to score more marks in the exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

4th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Where was India-Nepal joint military exercise Surya Kiran-15 ends?

a) Gujarat
b) Uttarakhand
c) Delhi
d) Assam

Answer: C

Explanation: Joint military military exercise Surya Kiran-15 between armies of India & Nepal concludes. In Uttarakhand, the joint military exercise Surya Kiran-15 between the armies of India and Nepal ended today in Pithoragarh. 300 soldiers from both sides took part in the exercise.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) The 7th G-20 Parliamentary Speakers Summit to be held in which country?

a) Italy
b) Japan
c) Australia
d) India

Answer: A

Explanation: The seventh G-20 Parliamentary Speakers Summit is scheduled to be held in Rome, the capital of Italy. The meeting is scheduled for 7th to 8th October. The G-20 Parliamentary Speakers Summit will discuss rebooting economic growth in terms of social and economic environmental sustainability and ‘Sustainability and food Security after the COVID-19 pandemic’,” sources.

3) On which day World Animal Welfare Day is celebrated?

a) 1st October
b) 3rd October
c) 4th October
d) 2nd October

Answer: C

Explanation: Every year on 4 October, World Animal Day is celebrated across the globe. Also known as Animal Lovers’ Day, the global initiative for animal rights is aimed at raising awareness about their importance in the ecosystem and improving their welfare standards.

4) U GRO Capital has announced that it has signed a co-lending agreement with ___ Bank.

a) HDFC Bank
b) IDBI Bank
c) Yes Bank
d) ICICI Bank

Answer: B

Explanation: MSME lending fintech platform U GRO Capital has announced that it has signed a co-lending agreement with IDBI Bank to provide formal credit to underserved MSMEs at affordable rates. It will leverage U GRO Capital’s digital technology platform driven by a Data Tripod, which comprises GST, Banking & Bureau, in addition to the company’s deep sectoral understanding and multi-channel distribution reach.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) Adani Group signed a $700 Million agreement with SLPA to develop _____ port.

a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bhutan
d) Bangladesh

Answer: A

Explanation: The build-operate-transfer (BOT) agreement worth more than $700 million is said to be “the largest foreign investment ever” in the port sector of Sri Lanka. The period of the agreement, which was signed on 30 September, is 35 years. The CWICT project will add more than 3 million annual TEU capacity to the Port of Colombo.

6) The World of Space week is observed in ____.

a) 3rd to 9th October
b) 4th to 10th October
c) 6th to 12th October
d) 5th to 11th October

Answer: B

Explanation: World Space Week is an annual holiday observed from October 4 to 10 in over 95 nations throughout the world. World Space Week is officially defined as “an international celebration of science and technology, and their contribution to the betterment of the human condition”.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) The tribal art and craft products from India was inaugurated at the High Commission of India in which country?

a) Nepal
b) Sri Lanka
c) Brazil
d) Canada

Answer: D

Explanation: To mark Gandhi Jayanti, an ‘Atmanirbhar Bharat’ corner, to showcase exquisite GI-tagged tribal art and craft products from India was inaugurated at the High Commission of India in Ottawa, Canada. The Atmanirbhar Corner, promoted by TRIFED was inaugurated by the High Commissioner of India Mr Ajay Bisaria to Canada.

8) Construction on 5 major road infrastructure development projects was launched by which Governor?

a) Ladakh
b) Jammu & Kashmir
c) Himachal Pradesh
d) None of the above

Answer: A

Explanation: On a landmark day for the Union Territory of Ladakh and its people, construction on 05 major road infrastructure development projects was launched by His Excellency the Governor of Ladakh Shri Radha Krishna Mathur, from Turtuk, the northernmost village of India.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) In the World Women Chess Championship India claims which medal?

a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None

Answer: B

Explanation: India clinched a silver medal after going down 2-0 to Russia in the final of the FIDE World Women’s Team Chess Championship. After losing the first match 1.5.-2-5 despite a brilliant win for D Harika on the board, the Indians were outclassed 3-1 in the second as a strong Russian team stormed to a title triumph.

10) Where will be United Nations climate conference be held in 2021?

a) England
b) Britain
c) England
d) Scotland

Answer: D

Explanation: The COP 26 UN Climate Change Conference, hosted by the UK in partnership with Italy. It will take place from 31st October to 12th November 2021 in the Scottish Event Campus (SEC) in Glasgow, UK.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

We hope all the candidates have gathered the details about the 4th October 2021 Current Affairs Quiz. Stay in touch with us at Freshers Now for all the latest news and notifications.