5th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

5th December 2021 Current Affairs Quiz

5th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the 5th December 2021 Current Affairs Quiz? If yes, check this article. Here we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 5th December 2021 for preparing the State Government Exams or any other Competitive Exams. Candidates can go through the below section to know more details about the 5th December 2021 Current Affairs Quiz. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

5th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) PM Narendra Modi lays Foundation Stone for Multiple Projects in which state?

a) Tamil Nadu
b) Uttarakhand
c) Kerala
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple projects worth around Rs.18,000 crore in Dehradun, Uttarakhand. This includes the Delhi-Dehradun Economic Corridor (from Eastern Peripheral Expressway Junction to Dehradun) which will be built at a cost of around Rs.8300 crore. It will significantly reduce the travel time from Delhi to Dehradun from six hours to around 2.5 hours.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

2) _____ with 15.9% Manufacturing Growth became India’s Largest Manufacturing Hub.

a) Gujarat
b) Punjab
c) Odisha
d) Assam

Answer: A

Explanation: Gujarat has pipped Maharashtra to emerge as the largest manufacturing hub in the country, with the former’s Gross Value Addition (GVA) in manufacturing growing 15.9 per cent annually on average between FY12 and FY20 to touch Rs.5.11 lakh crore, according to the data released by the Reserve Bank of India (RBI).

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

3) CIFT is Awarded with Future Refrigeration India Project named as ____.

a) NTNU
b) INDEE+
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Central Institute of Fisheries Technology (CIFT) here has been awarded a project on “Future Refrigeration India”, aimed at spearheading the fuel transition in the seafood sector. The project named “INDEE+” is an umbrella project covering several dedicated schemes supporting the Indian refrigeration and air-conditioning sector in the transition towards cleaner and green technologies.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Fintech brand Kinara Capital appoints _____ as brand ambassador.

a) Jasprit Bumrah
b) Ravichandran Ashwin
c) Ravindra Jadeja
d) KL Rahul

Answer: C

Explanation: Kinara Capital, a fintech brand serving MSMEs, announced that it has signed the Indian cricket team’s shining star, Ravindra Jadeja, as its official brand ambassador on the occasion of the company’s 10th anniversary. With this partnership, Kinara aims to boost its outreach in financing the MSME sector in the country. With a current AUM of Rs.1000 crore, Kinara Capital plans to grow 500% by the year 2025.

5) When was the International Day of Banks observed in 2021?

a) 4th December
b) 3rd December
c) 5th December
d) 6th December

Answer: A

Explanation: International Day of Banks is celebrated on 4th December to recognise the importance of multilateral and international development banks in financing sustainable developments. As of now, there are around 46 Foreign banks that are operating in India in 2021.

6) According to a recent report, India will have ___ nuclear reactors by 2024.

a) 6
b) 7
c) 9
d) 2

Answer: C

Explanation: The nation will have nine nuclear reactors by 2024 and a new nuclear project, the first in northern India, will come up 150 km away from Delhi in Gorakhpur of Haryana, the government informed the Rajya Sabha. According to Jitendra Singh by 2024, India will have nine nuclear reactors plus 12 new additional ones which were approved during the Covid times with a capacity of 9000 MW.

Static Points:
Jitendra Singh – Minister of State for the Ministry of Science & Technology, Ministry of Earth Science
Constituency – Udhampur, J&K Lok Sabha

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Union Minister Giriraj Singh inaugurated NGDR and Banadhikar mobile app in which state?

a) Kerala
b) Assam
c) Tripura
d) Tamil Nadu

Answer: C

Explanation: Union Rural Development Minister Giriraj Singh inaugurated the Tripura BanAdhikar Mobile App and the NGDRS virtually in presence of Chief Minister Biplab Kumar Deb and Revenue minister N C Debbarma. Speaking at the programme Singh lauded Deb and the Tripura government for starting such an initiative.

Static Points:
Tripura Capital – Agartala
Tripura CM – Biplab Kumar Deb
Tripura Governor – Satyadev Narayan Arya

8) USD ___ million has been approved by the ADB to help the GoI to improve the quality of the country’s school education?

a) 450
b) 500
c) 700
d) 400

Answer: B

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has approved a $500 million loan to the Government of India to help improve the quality of the country’s school education and mitigate the impact of the Covid-19) pandemic on students’ learning.

Static Points:
Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

9) Who has been appointed as the new Deputy Managing Director of International Monetary Fund (IMF)?

a) Gita Gopinath
b) Kristalina Georgieva
c) Abhijit Banerjee
d) Christine Lagarde

Answer: A

Explanation: Gita Gopinath, a US national of Indian origin, has been appointed the first deputy managing director of the International Monetary Fund (IMF) in a surprise turn of events that would have otherwise seen her leave the multilateral lending agency next month to return to academia.

Static Points:
Gita Gopinath – American economist serving as the Chief Economist of the International Monetary Fund since 2019.

10) Which city plays host to the International Ambedkar Conclave in 2021?

a) Telangana
b) Odisha
c) Gujarat
d) Delhi

Answer: D

Explanation: The President of India, Shri Ram NathKovind, inaugurated the fifth International Ambedkar Conclave, being organised by the Forum of SC and ST Legislators and Parliamentarians and Dr Ambedkar Chamber of Commerce, in New Delhi. The conclave focuses on education, entrepreneurship, innovation and economic development along with the issue of constitutional rights.

Static Points:
Ram Nath Kovind – is the 14th and current president of India since his inauguration in 2017
Constituency – Uttar Pradesh, Rajya Sabha

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

11) Who has topped the Fortune India 50 Most Powerful Women list?

a) Gita Gopinath
b) Nirmala Sitharaman
c) Nita Ambani
d) Soumya Swaminathan

Answer: B

Explanation: Finance Nirmala Sitharaman is ranked at the top on Fortune India 50 Most Powerful Women list. While Reliance’s Nita Ambani has grabbed second place. WHO Chief Scientist Soumya Swaminathan is ranked third followed by Kiran Mazumdar-Shaw at the fourth place, Biocon Limited’s founder.

Static Points:
Nirmala Sitharaman – Economist and Minister of Finance & Corporate Affairs of India.
Constituency – Karnataka, Rajya Sabha

12) Omicron COVID variant was first detected in which among the following countries?

a) Israel
b) South Africa
c) Europe
d) Canada

Answer: B

Explanation: The latest Covid 19 variant Omicron that was first detected in South Africa and has taken the world by storm, has been named after the 15th letter of the Greek alphabet. Experts fear that the travel curbs are being imposed too late as most likely the virus has already spread to other parts of the world.

Static Points:
South Africa Capital’s – Pretoria (executive) Cape Town (legislative) Bloemfontein (judicial)
South Africa Currency – South African Rand
South Africa President – Cyril Ramaphosa

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13)  The first-ever Aharbal Festival has been held in which state/ UT to promote tourism

a) Chandigarh
b) Jammu & Kashmir
c) Puducherry
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Kulgam district administration and the Department of Tourism, Jammu & Kashmir organized the 1st ever Aharbal Festival at Kulgam, J & K to promote tourism in Kashmir, particularly at the Aharbal waterfall. Aharbal falls, also known as “Niagara Falls” of Kashmir, is a hill station in the southwestern part of Kashmir Valley in the Jammu and Kashmir.

Static Points:
Jammu & Kashmir Capital – Srinagar (Summer), Jammu (Winter)

14) ADB Approves $125 Million Loan for Water Supply and Sanitation Projects to which state?

a) Uttar Pradesh
b) Kerala
c) Uttarakhand
d) Odisha

Answer: C

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) said it has approved a loan of USD 125 million (around Rs.938 crore) for water supply and sanitation projects in Uttarakhand. The funds will be utilised to improve access to quality water supply and sanitation services in the Himalayan state.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which country launches Zhongxing-1D Communications Satellite into Space?

a) South Korea
b) China
c) Japan
d) Indonesia

Answer: B

Explanation: China successfully launched a new communications satellite from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest Sichuan Province. The satellite, Zhongxing-1D, was launched at 0:40 am (Beijing Time) by a Long March-3B carrier rocket and entered the planned orbit successfully.

Static Points:
China President – Xi Jinping
China Capital – Beijing
China Currency – Renminbi

For the sake of candidates, we have provided the 5th December 2021 Current Affairs Quiz. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.