6th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

6th January 2022 Current Affairs Quiz

6th January 2022 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the 6th January 2022 Current Affairs Quiz can take a look at this article. In the below sections, we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Candidates can go through the below section to know more details about the 6th January 2022 Current Affairs Quiz. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 6th Jan 2022 for preparing the State/ Central Government Exams or any other Competitive Exams. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

6th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) RBI granted Scheduled Payment Bank Status to which Payments Bank?

a) Airtel Payments Bank
b) Fino Payments Bank
c) India Post Payments Bank
d) Paytm Payments Bank

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India granted a Scheduled Payment Bank status to Airtel Payments Bank by including it in the Second Schedule to the RBI Act, 1934. With this inclusion, it becomes the 4th payment bank to get this status.

Static Points:
Airtel Payments Bank CEO – Anubrata Biswas
Headquarters – New Delhi

2) Which bank appoints cricketer Shafali Verma as Brand Endorser?

a) HSBC Bank
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) Bank of Baroda

Answer: D

Explanation: Bank of Baroda appointed Indian Women’s Cricketer Shafali Verma as the Brand Endorser of the bank. A contract was signed between the Bank and the Cricketer Shafali Verma to confirm their association. Shafali Verma is a 17-year-old young cricketer, hails from Rohtak, Haryana. She plays for the Indian women’s national cricket team.

Static Points:
Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

3) Which Bank wins UiPath Automation Excellence awards 2021 for Best Automation?

a) South Indian Bank
b) Axis Bank
c) Federal Bank
d) Indian Bank

Answer: 

Explanation: The Kerala-based lender South Indian Bank has won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under Crisis for Business Continuity. The SIB improved its Robotic Process Automation capabilities during the time of pandemics and supported the customer in solving operational problems through its excellent automation services.

Static Points:
South Indian Bank CEO – Murali Ramakrishnan
Headquarters -Thrissur, Kerala
Tagline – Experience Next Generation Banking

★★ Free Mock Tests ★★

4) Cricketer Bhanuka Rajapaksa Announces Retirement from International Cricket, he is from which country?

a) India
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Sri Lankan Cricketer Bhanuka Rajapaksa proposed a letter of resignation to the Sri Lanka Cricket (SLC). He announced his retirement from international cricket with immediate effect, due to personal reasons.

Static Points:
Sri Lanka President – Gotabaya Rajapaksa
Capitals – Sri Jayawardenepura Kotte (Legislative) and Colombo (Executive & Judicial)
Currency – Sri Lankan Rupee

5) Who inaugurated & laid the Foundation Stone of Developmental Projects?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Arvind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi, visited the states of Manipur and Tripura. He inaugurated and laid the foundation stone of 22 Developmental Projects worth over Rs.4800 crore in Imphal, Manipur. After that, in Agartala, Tripura he inaugurated the New Integrated Terminal Building at Maharaja Bir Bikram Airport and will also launch two key development initiatives viz.

Static Points:
Manipur Capital – Imphal
Manipur CM – N Biren Singh
Governor – La Ganesan

★★ English Questions & Answers ★★

6) Which bank introduces Market Making Scheme to Promote PDs to Trade in RD Scheme?

a) SBI
b) Canara Bank
c) RBI
d) Hdfc Bank

Answer: C

Explanation: To provide liquidity in the secondary market, the Reserve Bank of India has introduced the market-making scheme to promote retail participation in Government Securities (G-Secs) by providing prices/ quotes to Retail Direct Gilt Account Holders (RDGAHs) enabling them to buy/ sell securities under the RBI Retail Direct (RBI-RD) Scheme.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

7) On which day the World Day of War Orphans is observed?

a) 6th January
b) 5th January
c) 7th January
d) 4th January

Answer: A

Explanation: Every year on January 6, the World Day of War Orphans is recognized. Global disasters, such as a pandemic, are sure to have the greatest impact on orphan children. The World Day of War Orphans 2022 reminds the world that caring for children in awful conditions is a duty, particularly in the face of a pandemic.

8) Who achieved 1st Guinness World Record on Numerology in 2022?

a) Sidharth
b) JC Chaudhry
c) Jagannath Joshi
d) None of the above

Answer: B

Explanation: JC Chaudhry, India’s one of the top numerologists, has achieved the first-ever Guinness World Record in Numerology and the first world record of 2022 by educating about ancient science to around 6000 participants, enthusiasts of numerology joined from the United States, the United Kingdom(UK), Middle East, and India.

9) Who launched the 75th Platinum Jubilee Year Of CSIR-NPL?

a) Sarbananda Sonowal
b) Giriraj Singh
c) Anurag Thakur
d) Jitendra Singh

Answer: D

Explanation: Union Minister of State Science & Technology, Dr Jitendra Singh released a Special Postage Stamp commemorating the 75th Platinum Jubilee year of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) -National Physical Laboratory (NPL), New Delhi. It is one of the earliest CSIR laboratories that was set up during independence that the celebration coincides with the 75th year of India’s independence and also highlights the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ launched by Prime Minister Narendra Modi.

Static Points:
CSIR Director-General – Shekhar C.Mande
Headquarters – New Delhi, Delhi

★★ GK Questions & Answers ★★

10) SBI, ICICI and ____ Bank continue to be Domestic Systemically Important Banks.

a) Yes Bank
b) HDFC Bank
c) Canara Bank
d) Bank of Baroda

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India announced that SBI, ICICI (Industrial Credit and Investment Corporation of India) and HDFC (Housing Development Finance Corporation Limited) banks will continue to be identified as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs). Therefore they will have to maintain additional Common Equity Tier 1 (CET1) capital ratios in the same manner prescribed in 2020.

Static Points:
SBI Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

ICICI Bank MD & CEO – Sandeep Bakhshi
Headquarters – Vadodara
Tagline – Hum hai na, Khayal Apka

HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
Headquarters – Mumbai
Tagline – We Understand Your World

11) Who Authored a New Book Titled “Gandhi’s Assassin: The Making of Nathuram Godse and His Idea of India”?

a) Dhirendra Jha
b) Arunava Sinha
c) Jayanta Ghosal
d) Mamata Das

Answer: A

Explanation: Dhirendra K. Jha, a Delhi based journalist, has authored a new book titled “Gandhi’s Assassin: The Making of Nathuram Godse and His Idea of India”. The book is published by Vintage Books. The book explores Godse’s relationship with the organizations that influenced his view and gave him a sense of purpose.

12) Which company Partners with HCIPL to Offer Satellite Broadband Services?

a) Reliance Jio
b) Vodafone
c) BSNL
d) Airtel

Answer: D

Explanation: Bharti Airtel Limited and Hughes Communications India Private Limited (HCIPL), a majority-owned subsidiary of Hughes Network Systems, LLC (Hughes) announced a joint venture (JV) to provide satellite broadband services in India. The JV is Operational as HCIPL. HCIPL will hold a 67 per cent stake in the joint venture, while Airtel will hold a 33 per cent.

Static Points:
Bharti Airtel Limited MD & CEO – Gopal Vittal
Headquarters New Delhi, Delhi

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Ajay Kumar Choudhary & Deepak Kumar Appointed as Executive Directors of which bank?

a) SBI
b) SIDBI
c) ADB
d) RBI

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India has appointed Deepak Kumar, Chief General Manager, Department of Information Technology, RBI and Ajay Kumar Choudhary, Chief General Manager-in-Charge, Department of Supervision, RBI, as the new Executive Directors (ED) of RBI with effect from 3rd January 2022.

14) UJALA Completes ____ Years, to Saves ~48 Bn kWh Energy Every Year?

a) 7 years
b) 5 years
c) 4 years
d) 10 years

Answer: A

Explanation: The Power Ministry successfully completed 7 years of distributing and selling LED lights under its flagship Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) programme. As of 5th January 2022, 47,778 Million (~48 Billion(Bn)) kilowatt-hour (kWh) per annum energy has been saved.

Static Points:
UJALA Launched – 2015
Minister of Power and New & Renewable Energy – Raj Kumar Singh

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) World Food Programme and The Akshaya Patra Foundation Partners to Enhance _____ Scheme.

a) PMJDY
b) PM-KISAN
c) PM POSHAN
d) PMJJBY

Answer: C

Explanation: The United Nations’s World Food Programme (WFP) in India, has partnered with The Akshaya Patra Foundation (TAPF), a not-for-profit organisation, to enhance the effectiveness of the Pradhan Mantri – Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN) scheme (earlier known as National Programme for Mid-Day Meal in Schools).

Static Points:
World Food Programme Executive Director – David Beasley
Headquarters – Rome, Italy

Hope that candidates have gathered all the required information regarding the 6th January 2022 Current Affairs Quiz. Keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.