7th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

7th January 2022 Current Affairs Quiz

7th January 2022 Current Affairs Quiz: If you are looking for the 7th January 2022 Current Affairs Quiz then, can take a look at this article. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points in the below sessions. Candidates can go through this page to know more information about the 7th Jan 2022 Current Affairs Quiz. Also, applicants can get the Latest Current Affairs Quiz of 7th January 2022, for preparing the State/ Central Government Exams or any other Competitive Exams. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

7th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which State tops the Highest Number of ODF Villages?

a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Answer: B

Explanation: Telangana stood first in the country in the list of the highest number of open defecation free (ODF Plus) villages under the Swachh Bharat Mission (Grameen) Phase-II programme. As many as 13,737 out of 14,200 villages in the State are on the ODF Plus list, which is 96.74%. This was followed by Tamil Nadu with 4,432 villages (35.39%) and Karnataka with 1,511 villages (5.59%). Gujarat took the 17th position with only 83 villages (0.45%).

Static Points:
Telangana Governor – Tamilisai Soundararajan
Telangana Forests & National Park – Shivaram Wildlife Sanctuary, Manjira Wildlife Sanctuary, and Others
Neighbour states – Andhra Pradesh, Odisha, Chhattisgarh, Maharashtra, Karnataka

2) Reliance Retail Picked up a 25.8% Stake in Dunzo for USD ____ Million.

a) 100
b) 400
c) 200
d) 300

Answer: C

Explanation: Reliance Retail Ventures Limited (RRVL), a subsidiary of Reliance Industries Limited (RIL) has purchased a 25.8% stake in Bengaluru-based startup Dunzo (Dunzo Digital Private Limited), an Indian company, with an investment of USD 200 Million (~ Rs.1489 crore). Dunzo has raised USD 240 million in a round of funding where the investment was led by RRVL.

Static Points:
RRVL Chairman & MD – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

Dunzo CEO & Co-Founder – Kabeer Biswas
Headquarters – Bengaluru, Karnataka

3) GAIL India sign MoU for Clean Energy Projects in Which State?

a) Assam
b) Gujarat
c) Kerala
d) Odisha

Answer: D

Explanation: The Memorandum of Understanding was inked between the Industrial Promotion and Investment Corporation of Odisha (IPICOL) and GAIL India (Gas Authority Of India Ltd) in Bhubaneswar, Odisha for the production of eco-friendly fuels in Odisha. Both entities will cooperate in the areas of green hydrogen, green ammonia and renewable energy.

Static Points:
GAIL India CEO – Shri Manoj Jain
Headquarters – New Delhi

Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which State CM Launched the UNNATI portal & Mobile app of HPSIDC?

a) Himachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Jharkhand
d) Bihar

Answer: A

Explanation: Himachal Pradesh CM Jai Ram Thakur, has launched the UNNATI portal and the mobile application of the Himachal Pradesh State Industrial Development Corporation Limited (HPSIDC). He also launched the website of the HPSIDC. The UNNATI portal will allow the user to work in collaboration with others and focus on individual projects.

Static Points:
Himachal Pradesh Chief Minister – Jai Ram Thakur
Capital(s) – Shimla (Summer), ‎Dharamshala‎ (Winter)
Governor – Rajendra Arlekar

5) Who Chaired the 19th Meeting of the National Tiger Conservation Authority?

a) Bhupender Yadav
b) Dharmendra Pradhan
c) Anurag Thakur
d) Kishan Reddy

Answer: A

Explanation: In the 19th Meeting of the National Tiger Conservation Authority (NTCA), which was held under the chairmanship of the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Bhupender Yadav, an Action Plan regarding the introduction of Cheetah in India was released. Currently, there are 51 Tiger Reserves in India and more than 35 rivers originate from those areas which are crucial for water security.

Static Points:
Bhupender Yadav – Minister of Environment, Forest & Climate Change and Ministry of Labour & Employment
Constituency – Rajasthan, Rajya Sabha

Tiger Reserves in India – Bandipur, Jim Corbett, Nagarjunsagar-Srisailam, and Others

★★ English Questions & Answers ★★

6) Which State/ UT govt signs a pact with LuLu Group to set up Food Processing & Logistics hub?

a) Jammu & Kashmir
b) Chandigarh
c) Puducherry
d) Ladakh

Answer: A

Explanation: Jammu and Kashmir (J&K) government signed a Memorandum of Understanding with LuLu Group International to establish the Food Processing and Logistics hub in Srinagar. The LG inaugurated the Jammu and Kashmir promotion week at the LuLu Hypermarket in Dubai, United Arab Emirates.

Static Points:
Jammu & Kashmir Capitals – Srinagar (May – October), Jammu (Nov – April)
Bird Sanctuary- Hokersar bird sanctuary, and Others

LuLu Group Chairman & MD – Yusuff Ali MA
Headquarters – Abu Dhabi, UAE

7) Which Company Introduces UPI Autopay in Collaboration with NPCI?

a) BSNL
b) Bharti Airtel
c) Reliance Jio
d) Vodafone

Answer: C

Explanation: The National Payments Corporation of India (NPCI) and Reliance Jio collaborated to announce the introduction of Unified Payment Interface (UPI) Autopay for the telecom industry. Through this collaboration, Reliance Jio has become the 1st telecom company to launch a UPI autopay facility for both prepaid and postpaid subscribers.

Static Points:
Reliance Jio Founder – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

NPCI CEO & MD – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

8) SBI General Insurance launches ‘BahaneChhodoTaxBachao’ Campaign on ____ Savings.

a) Emergency Savings
b) Tax Savings
c) Spending Savings
d) None of the above

Answer: B

Explanation: SBI General Insurance Company Ltd launched a campaign titled ‘#BahaneChhodoTaxBachao’ to increase awareness around the need to buy health insurance to save tax. It will also highlight the other benefits of opting for health insurance. The campaign is in a quirky Vox Pop format featuring anchor Rudraksh Singh aka Rudy.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

★★ GK Questions & Answers ★★

9) Who Launches Theme of National Science Day 2022?

a) Anurag Thakur
b) Piyush Goyal
c) Rajnath Singh
d) Jitendra Singh

Answer: D

Explanation: Minister of State for the Ministry of Science and Technology Dr Jitendra Singh launched the theme of National Science Day 2022 in New Delhi raising public appreciation of the scientific issues. The theme was ‘Integrated Approach in Science and Technology (S&T) for Sustainable Future’.

Static Points:
Jitendra Singh Constituency – Udhampur, J&K‎

National Science Day – 28th February

10) Syntizen Partners with which state govt to Provide Life Certificates to Pensioners?

a) Bihar
b) Odisha
c) Assam
d) Haryana

Answer: B

Explanation: Syntizen, a Digital Identity Solutions provider, has partnered with the Odisha government to provide a Video KYC solution in offering life certificates to 5 lakh pension seekers. Odisha is the first State in India to implement a digital process that includes Aadhaar Validation for simplifying the process of obtaining a life certificate.

Static Points:
Syntizen Co-founder & Chief Business Officer – Siddharth Kukatlapalli
CEO – Vamsi Kotte
Headquarters – Hyderabad, Telangana

11) Shillong Chamber Choir founder Neil Nongkynrih passed away at the age of ____.

a) 65
b) 55
c) 61
d) 51

Answer: D

Explanation: The founder of Shillong Chamber Choir (SCC) and renowned Indian concert pianist Neil Nongkynrih passed away at the age of 51 years in Mumbai, Maharashtra. He studied music at Trinity College in London and in 2001 he laid the foundation of SCC in Shillong.

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) Which Bank Releases Eligibility Criteria for Entities to Become ‘specified Users’ of CICs?

a) SBI
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) RBI

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India released the eligibility criteria for entities to be categorised as ‘Specified User’ of Credit Information Companies (CICs). The eligible criteria are issued under clause (j) of Regulation 3 of the CICs (Amendment) Regulations, 2021.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

13) NTPC Limited to Acquire ____ per cent Equity Stake in PXIL.

a) 4%
b) 7%
c) 5%
d) 8%

Answer: C

Explanation: National Thermal Power Corporation Limited (NTPC), is set to acquire up to 5% of the equity stake in Power Exchange India Limited (PXIL). PXIL is India’s first institutionally promoted power exchange, that provides electricity trading solutions and connects buyers as well as sellers.

Static Points:
NTPC Chairman & MD – Gurdeep Singh
Headquarters – New Delhi

14) Government reappoints ____ Sharma as Chairman of CACP.

a) V. Ramana
b) Vijay Paul
c) Narendra Singh
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Central government has reappointed Vijay Paul Sharma as Chairman of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) after he resigned in May 2021 completing his five-year term (2016-2021). Vijay Paul Sharma also serves as a professor in the Agriculture Department at the Indian Institute of Management Ahmedabad (IIM-A) Gujarat.

Static Points:
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare – Narendra Singh Tomar
Constituency – Morena, Madhya Pradesh

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) New Coronavirus Variant Named IHU, Discovered in Which Country?

a) France
b) Russia
c) Switzerland
d) China

Answer: A

Explanation: The Scientists of France have discovered a new variant of the Coronavirus, named IHU – B.1.640.2 variant. The new variant named IHU was discovered by the academics at the institute IHU (Instituts hospitalo-universitaires) Mediterranee Infection, Marseille, France.

For the sake of candidates, we have provided 7th January 2022 Current Affairs in the above sections. Do follow this site @ freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.