9th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

9th January 2022 Current Affairs Quiz

9th January 2022 Current Affairs Quiz: If you are looking for the 9th January 2022 Current Affairs Quiz, then check this article. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz with the Explanation and Static Points in the below sessions. Candidates can go through this page to know more information about the 9th Jan 2022 Current Affairs Quiz. Aspirants can get the Latest Current Affairs Quiz of 9th January 2022, for State/ Central Government Exams or Current Affairs for Competitive Exams. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

9th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India to overtake _____ as Asia’s second-largest economy by 2030.

a) Japan
b) South Korea
c) China
d) Indonesia

Answer: A

Explanation: In accordance with the IHS Markit Ltd report, India will overtake Japan as Asia’s second-largest economy by 2030. India’s Gross Domestic Product (GDP) is also projected to surpass that of Germany and the United Kingdom to rank as the world’s No.3. Currently, India is the sixth-largest economy in the world, behind the United States (US), China, Japan, Germany and the UK.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Currency – Japanese Yen
Prime Minister – Fumio Kishida

2) Which state has been awarded first prize in the Best State Category?

a) Punjab
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Uttar Pradesh

Answer: D

Explanation: Uttar Pradesh bagged the first prize in the ‘Best State Category’ of the Union Ministry of Water Affairs’ National Water Awards 2020. Rajasthan and Tamil Nadu bagged the second and third prizes respectively in the Best State (General) category. Muzaffarnagar in Uttar Pradesh received the best district award in the northern zone followed by Shahid Bhagat Singh Nagar in Punjab.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

3) Danushka Gunathilaka Announces Retirement from Test Cricket, He is from which country?

a) Bhutan
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Myanmar

Answer: C

Explanation: Sri Lanka Cricket (SLC), a National Cricket Association of Sri Lanka had announced, the Country’s opening batsman, Danushka Gunathilaka, announced retirement from Test cricket at the age of 30 to focus on white-ball formats. Bhanuka Rajapaksa, a Sri Lankan batter also announced his retirement from international cricket.

Static Points:
Sri Lanka Cricket President – Shammi Silva
Headquarter – Colombo, Sri Lanka

★★ Free Mock Tests ★★

4) India’s GDP growth for FY22 Could be Revised to ____ per cent of SBI Ecowrap.

a) 5.6%
b) 6.5%
c) 5.9%
d) 9.5%

Answer: D

Explanation: As per the report of State Bank of India’s (SBIs) economic research team Ecowrap, India’s Gross Domestic Product (GDP) growth in FY22 was estimated to be revised to around 9.5 per cent. The first advance estimate of GDP growth by the National Statistical Office (NSO) has stated India’s FY22 GDP growth at 9.2 per cent.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

5) Defence Minister Rajnath Singh flags in India’s 1st Multidimensional Adventure Sports Expedition in which country?

a) Australia
b) Russia
c) France
d) Italy

Answer: C

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh flagged India’s first multi-dimensional adventure sports expedition conducted by the National Institute of Mountaineering and Allied Sports in France. The expedition was led by the Director of NIMAS Colonel Sarfaraz Singh along with 12 others which include 8 Army personnel and 4 youths of Arunachal Pradesh.

Static Points:
Defence Minister Rajnath Singh Constituency – Ghaziabad, Uttar Pradesh

France Capital – Paris
President – Emmanuel Macron

6) ____ sets standardized limits for cash withdrawals and mini statements on AePS transactions.

a) NPCI
b) DSCI
c) CII
d) IRDA

Answer: A

Explanation: In order to make Aadhaar enabled Payments Systems more standardized (AePS), the National Payments Corporation of India (NPCI) has introduced limits for cash withdrawals and mini statements which needs to implement by the acquiring banks by January 15, 2022. As per the guidelines, the acquiring banks will have to implement a maximum limit of five approved cash withdrawal transactions per customer per terminal per day.

Static Points:
NPCI MD & CEO – Dilip Asbe
Headquarter- Mumbai, Maharashtra

★★ English Questions & Answers ★★

7) Who announced the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards (RNG Awards) for journalists?

a) The Times Group
b) Indian Express Group
c) ABP Group
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Indian Express Group has announced the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards (RNG Awards) for journalists across the country, for their work done in 2019. RNG awards are one the most prestigious awards in India in the field of journalism, held annually since 2006.

Static Points:
Indian Express Group CEO – George Varghese
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

8) Who launched 1st of its Kind Mobile App ‘Urban Forest Park’?

a) Allola Indrakaran Reddy
b) Dharmendra Pradhan
c) Subrahmanyam Jaishankar
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Forest Department of Telangana launched 1st of its Kind mobile app namely ‘Urban Forest Parks’ that gives all information about theme-based Urban Forest Parks and facilitates the visitors to plan their visits and journey. It was launched by Telangana Forest Minister Allola Indrakaran Reddy.

Static Points:
Telangana Governor – Tamilisai Soundararajan
Forests & National Park – Eturnagaram WS, Shivaram WS, Manjira WS
Neighbour States – Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Maharashtra, Karnataka

★★ GK Questions & Answers ★★

9) PM Modi Inaugurates the 2nd campus of Chittaranjan National Cancer Institute in Which State?

a) Odisha
b) Kerala
c) Assam
d) Kolkata

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated the 2nd Campus of the Chittaranjan National Cancer Institute (CNCI) in Rajarhat New Town area of Kolkata, West Bengal. The facility would assist in ensuring quality healthcare to the people of the poor and middle class. The new campus will also act as an advanced cancer research facility.

Static Points:

10) Who Inaugurated the 2-day ICAI-2022?

a) Nitish Kumar
b) Bhupendra Patel
c) Pema Khandu
d) Bhupesh Baghel

Answer: B

Explanation: The Gujarat Chief Minister Bhupendra Patel inaugurated a two-day International Conference of Academic Institutions 2022 (ICAI-2022), which was held at Gujarat Science City campus, Ahmedabad, Gujarat. The conference was jointly organised by the Education Department, the Government of Gujarat, the Union Ministry of Education, and the Union Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.

Static Points:
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

11) Sidney Poitier First Black Actor to Win Best Actor Oscar Award Passed Away at the age of ____.

a) 98
b) 84
c) 94
d) 95

Answer: C

Explanation: Sidney Poitier is a Bahamian-American actor, the first black actor and the first Bahamian to win the Oscar Award for Best Actor Award, has passed away at his residence in Los Angeles, United States of America at the age of 94. He was born on 20th February in 1927 in Miami, Florida, United States of America.

12) Which state wins ‘International Craft Award for 2021?

a) Punjab
b) Assam
c) Kerala
d) Gujarat

Answer: C

Explanation: The Kerala Arts and Crafts Village Organization (KACV) from Kovalam was awarded the ‘International Craft Award for 2021’ for the best craft village in the world by the World Crafts Council International. It is the only award India received in the non-individual category.

Static Points:
Kerala CM – Pinarayi Vijayan
Kerala Capital – Thiruvananthapuram
Kerala Governor – Arif Mohammad Khan

World Crafts Council International President – Saad Hani Al-Khudumi
Founded – 1964

13) ____, France, Russia, UK, and US Issue Pledge to Prevent Spread of Nuclear Weapons.

a) China
b) India
c) Italy
d) Iran

Answer: A

Explanation: The 5 most powerful nations of the world, viz China, France, Russia, the UK and the US have agreed and signed a pledge (a joint statement) to prevent atomic weapons from spreading and to ensure a nuclear war is never fought. The joint statement represents a renewed commitment to prevent any confrontation from turning into a nuclear war.

Static Points:
China Capital – Beijing
President – Xi Jinping

Russia Capital – Moscow
President – Vladimir Putin

UK Capital – London
Prime Minister – Boris Johnson

US Capital – Washington DC
President – Joe Biden

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

14) Which State Signs MoU with NDDB for Dairy Development?

a) Haryana
b) Assam
c) Jharkhand
d) Bihar

Answer: B

Explanation: Assam Government signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Dairy Development Board (NDDB) for holistic dairy development to set up a Joint venture (JV) worth Rs.2000 Crore which aims at processing 10 Lakh litres of milk through 6 new milk processing units in 7 years.

Static Points:
Assam CM – Himanta Biswa Sarma
Assam Capital – Dispur
Assam Governor – Jagdish Mukhi

NDDB Chairman – Meenesh C Shah
Headquarters – Anand, Gujarat

15) Which City to Get India’s 1st Heli-Hub with Many Aviation Facilities?

a) Panipat
b) Gurugram
c) Faridabad
d) Noida

Answer: B

Explanation: The government of Haryana in collaboration with the Ministry of Civil Aviation is set to establish India’s first-ever Heli Hub in Gurugram. The first of its kind heli-hub in Gurugram is designed to all the facilities in one place for Helicopters. The hub will have several aviation facilities like Heliport, Hangars, repairs and other related services.

Static Points:
Gurugram – City in Haryana
Haryana CM – Manohar Lal Khattar
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya

For the sake of candidates, we have provided the 9th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.