12th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

12th December 2021 Current Affairs Quiz

12th December 2021 Current Affairs Quiz: Hey Guys! If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 12th December 2021, can check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 12th December 2021. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in all state government organizations exams like IBPS, IDBI, RRB, or any other competitive Exams. However, we had given the Top 12th Dec 2021 Current Affairs Quiz in the below session along with the Explanation and Static Points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

12th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) ____ and Oppo India Collaborates to Strengthen R&D of NavIC Messaging Service.

a) DRDO
b) ISRO
c) VSSC
d) HAL

Answer: B

Explanation: ISRO and Oppo India collaborate to ramp up messaging service in oceans. To strengthen the Research and Development (R&D) of NaVIC or the Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) messaging service, the Indian Space Research Organisation has signed a pact with Oppo India. NavIC, an acronym for Navigation with Indian Constellation, aims to provide a user-friendly platform. As a part of the pact, Oppo India will support ISRO with its R&D capabilities to provide a seamless experience to the users of the NavIC application.

Static Points:
ISRO Headquarters – Bengaluru
Director – Kailasavadivoo Sivan
Founder – Vikram Sarabhai

2) Which bank has released the 2nd edition of BRICS Economic Bulletin 2021?

a) RBI
b) Asian Development Bank
c) World Bank
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India’s recovery is projected to be higher than other BRICS nations, as per the second edition of the BRICS Economic Bulletin 2021 released by the Reserve Bank of India. The CRA Research Group is responsible to enhance the research, economic analysis and surveillance capacity of the BRICS. This bulletin has addressed the theme of ‘Navigating the Ongoing Pandemic: The BRICS Experience of Resilience and Recovery’.

Static Points:
BRICS – Brazil, Russia, India, China, and South Africa

RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

3) DRDO successfully tests extended range Pinaka at Pokhran Range at which state?

a) Punjab
b) Odisha
c) Assam
d) Rajasthan

Answer: D

Explanation: India successfully tested the extended range Pinaka (Pinaka-ER) multi-barrel rocket launcher system at Rajasthan’s Pokhran Range, by Defence Research and Development Organisation (DRDO). The new Pinaka ER gives it a range of around 70 km, over the 45 km existing range of the missile which has been with the Indian forces for nearly a decade. It is an upgraded version of the earlier Pinaka rockets that have been in service with the Indian Army.

Static Points:
Rajasthan Capital – Jaipur
Rajasthan CM – Ashok Gehlot
Rajasthan Governor – Kalraj Mishra

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Who was awarded the 2021 DST-ICTP-IMU Ramanujan Prize for Young Mathematicians?

a) Nikhil Srivastava
b) Shai Evra
c) Neena Gupta
d) C.R. Rao

Answer: C

Explanation: Indian Mathematician Neena Gupta Wins Ramanujan Prize 2021. Gupta, who is a mathematician faculty member of the prestigious Indian Statistical Institute, Kolkata, was awarded the ‘2021 DST-ICTP-IMU Ramanujan Prize for Young Mathematicians from developing countries’ for exemplary work in geometry and commutative algebra.

5) Which minister has signed MoU with IITE, Gandhinagar for Training 800 Sainik School teachers?

a) Ministry of Home Affairs
b) Ministry of Defence
c) Ministry of Housing and Urban Affairs
d) Ministry of Health and Family Welfare

Answer: B

Explanation: The Ministry of Defence (MoD) has entered into a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Institute of Teacher Education (IITE) Gandhinagar to facilitate training to teachers of Sainik Schools. The centre, aimed at meeting future challenges and augmenting academic partnerships with industry in nanotechnology, will carry out multidisciplinary translational research in the fields of health care, nano biomaterials, micro and nanoelectronics, nano-energy devices and sensors.

Static Points:
Ministry of Defence – Raj Nath Singh (Constituency – Lucknow, Uttar Pradesh)
Minister of State – Ajay Bhatt (Constituency – Nainital-Udhamsingh Nagar, Uttarakhand)

6) World Chess Championship 2021, ____ wins his 5th Title Defeating Ian Nepomniachtchi.

a) Magnus Carlsen
b) Teimour Radjabov
c) Levon Aronian
d) Sergey Karjakin

Answer: A

Explanation: Norway’s Magnus Carlsen, the defending Champion won his 5th World Chess Championship after defeating Russia’s Ian Nepomniachtchi in 2021’s World Chess Championship that was organised by FIDE (the International Chess Federation) in Dubai, UAE. Magnus Carlsen won the finals, with 7.5-3.5, against his Russian opponent Ian Nepomniachtchi.

Static Points:
World Chess Championship Organiser – FIDE (the International Chess Federation)
FIDE Headquarters – Lausanne, Switzerland

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) UN appoints ____ as Executive Director of UNICEF.

a) Vladimir Putin
b) Antonio Guterres
c) Henrietta H. Fore
d) Catherine Russell

Answer: D

Explanation: The United Nations (UN) Secretary-General Antonio Guterres appointed Catherine Russell as the Executive Director of United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF). Russell will succeed Henrietta Fore, who resigned in July 2021. She is an American attorney, political adviser, and director of the White House Presidential Personnel Office.

Static Points:
UNICEF Headquarters – New York, US
India Representative at UNICEF– Dr Yasmin Ali Haque

8) Kotak General Insurance partners Vasai Vikas Sahakari Bank to offer ____ solutions.

a) Loan
b) Insurance
c) Health Care
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Kotak Mahindra General Insurance Company Ltd (Kotak General Insurance), the wholly-owned subsidiary of Kotak Mahindra Bank Ltd, and Vasai Vikas Sahakari Bank Ltd has entered into a partnership to provide the bank’s customers access to a range of insurance solutions. Under this agreement, Vasai Vikas Sahakari Bank Ltd. will offer Kotak General Insurance’s comprehensive suite of general and health insurance products to its customers across its network of 21 branches.

Static Points:
Kotak Mahindra General Insurance Company Ltd CEO – Suresh Agarwal
Headquarters – Mumbai

Vasai Vikas Sahakari Bank CEO – Dilip Sant
Headquarters – Palghar, Maharashtra

9) What is the rank of India at the Global Health Security Index 2021?

a) 66
b) 77
c) 57
d) 72

Answer: A

Explanation: As per the Global Health Security (GHS) Index 2021, the world’s average overall GHS Index score was reduced to 38.9 (out of 100) in 2021, from a score of 40.2 in the GHS Index, 2019. India ranked 66 out of 195 countries with an overall Index score of 42.8 and along with a change of -0.8 from 2019. The United States of America (USA) ranked 1st on the index with a score of 75.9 followed by Australia, Finland, Canada, and Thailand.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which country became the 1st country to transition to a four and half-day work week?

a) UK
b) US
c) UAE
d) China

Answer: C

Explanation: The United Arab Emirates (UAE) has announced to change its 5-day work-week to a 4 and a half day starting from 1st January 2022 and became the first country to make the employee-friendly transition as part of its efforts to improve productivity and work-life balance.

Static Points:
United Arab Emirates Capital – Abu Dhabi
Currency – UAE Dhiram
President – Khalifa bin Zayed Al Nahyan

11) When was International Mountain Day is observed?

a) 8th December
b) 9th December
c) 10th December
d) 11th December

Answer: D

Explanation: The United Nations (UN)’s International Mountain Day is annually observed across the globe on 11th December to create awareness about the importance of preserving the mountains across the globe. The theme of International Mountain Day 2021 is “Sustainable mountain tourism”. It was announced that the first International Mountain Day would be celebrated the following year in 2003.

12) Who is the author of the Book Titled “Watershed: How We Destroyed India’s Water And How We Can Save It”?

a) R.K Narayan
b) Mriduala Ramesh
c) Chetan Bhagat
d) Arundhati Roy

Answer: B

Explanation: Mriduala Ramesh, the founder of Sundaram Climate Institute, which works on water and waste solutions and the angel investor in cleantech start-ups, has authored a new book titled “Watershed: How We Destroyed India’s Water And How We Can Save It”. The book is published by Hachette India.

Static Points:
Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Ministry of Labour and Employment – Bhupender Yadav
Constituency – Rajasthan (Rajya Sabha)

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) ____ and NPCI Bharat BillPay Limited collaborated for Doorstep Bill Payments Service.

a) State Bank of India
b) HDFC Bank
c) India Post Payments Bank
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India Post Payments Bank (IPPB) partnered with NPCI Bharat BillPay Limited (NBBL) to facilitate pan India doorstep bill payments service for IPPB and non-IPPB customers. The platform enables customers to pay bills for various utilities and other recurring services. NBBL is a wholly-owned subsidiary of the National Payments Corporation of India (NPCI).

Static Points:
India Post Payments Bank CEO – J. Venkatramu
Headquarters – New Delhi

NPCI Bharat BillPay Ltd (NBBL) CEO – Noopur Chaturvedi

14) Who attended the closed-door session of the 1st summit for democracy?

a) Nirmala Sitharaman
b) Aravind Kejriwal
c) Ram Nath Kovind
d) Narendra Modi

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has participated in the closed-door virtual Summit Session of the 1st summit for democracy which was convened by United States President Joe Biden. India was among the 12 countries invited to attend the Summit for Democracy Leaders’ Plenary Session. The summit focuses on challenges and opportunities facing democracies and will provide a platform for leaders to announce both individual and collective commitments, reforms, and initiatives to defend democracy and human rights at home and abroad.

Static Points:
Shri Narendra Modi – Prime Minister and also in charge of Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, UP

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which country has been re-elected to International Maritime Organization (IMO) Council for 2022-2023?

a) India
b) Russia
c) Japan
d) China

Answer: A

Explanation: India has been re-elected to the International Maritime Organisation (IMO) Council after elections were held at its Assembly in London for the 2022-23 biennium under category B states. The Council is the executive organ of IMO and is responsible, under the Assembly, for supervising the work of the Organization. The Council performs the functions of the Assembly, except that of making recommendations to Governments on maritime safety and pollution prevention.

Static Points:
International Maritime Organization Headquarters – London, UK

For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 12th December 2021 in the above section. Follow this site @ Freshersnow.Com for Daily Current Affairs.