20th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

20th December 2021 Current Affairs Quiz

20th December 2021 Current Affairs Quiz: This page contains the Latest Current Affairs of 20th December 2021. We advise candidates who are going to take part in the competitive examination should take a look at this entire page to gather the 20th December Current Affairs Quiz. Moreover, candidates can find the Latest Current Affairs of 20th Dec 2021 along with explanations and static points too. Now, hurry and check through all the current affairs and bookmark this page for further use.

★★ Current Affairs Quiz ★★

20th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who inaugurated India’s 1st International Arbitration and Mediation Centre(IAMC) in Telangana?

a) Sharad Arvind Bobde
b) NV Ramana
c) Hima Kohli
d) BV Nagarathna

Answer: B

Explanation: Justice NV Ramana, Chief Justice of India(CJI) and K Chandrasekhar Rao, Chief Minister(CM) of Telangana has inaugurated India’s First International Arbitration and Mediation Centre(IAMC) at Phoenix VK Tower at Nanakramguda, Hyderabad, Telangana. IAMC has been established to quickly resolve the issues that arise due to the Lack of sufficient judges.

Static Points:
NV Ramana – 48th and current Chief Justice of India

2) New generation ballistic missile ‘Agni P’ successfully test-fired by DRDO in which state?

a) Rajasthan
b) Andhra Pradesh
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Answer: C

Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully test-fired its new generation Agni Prime (Agni-P) missile. The test was done from a defence base at Dr APJ Abdul Kalam Island off the Odisha coast in Balasore. The Agni-P is a new generation advanced variant of the Agni class of missiles. The missile was designed and developed completely by the DRDO.

Static Points:
DRDO Secretary, Department of Defence R&D and Chairman – Dr G Satheesh Reddy
Headquarters – DRDO Bhavan, New Delhi

3) Which bank authorised RBL bank to collect indirect taxes?

a) RBI
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Yes Bank

Answer: A

Explanation: The bank has been authorized by the Reserve Bank of India, to collect indirect taxes on behalf of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC). RBL Bank has already got permission from RBI in November 2021 to collect direct taxes. Thus the current announcement enables the bank to collect both direct and indirect taxes.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) ____ has signed a memorandum of understanding with NCC to reuse plastic waste.

a) NHPC
b) NHAI
c) SRDC
d) RITES

Answer: B

Explanation: The National Highways Authority of India (NHAI) has signed a memorandum of understanding with the National Cadet Corps (NCC) to reuse plastic waste, collected by the cadets during its latest campaign, for the construction of roads across the country.

Static Points:
NHAI Chairperson – Sukhbir Singh Sandhu
Headquarters – New Delhi

National Cadet Corps (NCC) Motto – Unity and Discipline
Headquarters – New Delhi

5) Rajasthan Art and Culture Minister BD Kalla inaugurated ______ edition of Lokrang-2021 in Jaipur.

a) 17th
b) 24th
c) 27th
d) 14th

Answer: B

Explanation: For the first time in two years amid COVID-19, Rajasthans Art and Culture Minister Dr Bulaki Das Kalla inaugurated 11-day long 24th ‘Lokrang-2021’, an annual festival of folk artists, at Jawahar Kala Kendra (JKK) in Jaipur, Rajasthan. It is organized by JKK, Art and Culture Department and RUDA (Rural Non-Agriculture Development Agency) under Azadi Ka Amrit Mahotsav.

Static Points:
Rajasthan Capital – Jaipur
Rajasthan CM – Ashok Gehlot
Rajasthan Governor – Kalraj Mishra

6) Assam govt. inks loan agreement with which bank for setting up the Assam Skill University project?

a) Asian Development Bank
b) Axis Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Punjab National Bank

Answer: A

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has signed a loan agreement with Assam Skill Development Mission for the establishment of a university at Mangaldoi. The estimated cost of the project is US$140 million. The state government has allotted 250 bighas of land and the construction work is expected to commence by early next year. The project is likely to be completed by 2027.

Static Points:
Asian Development Bank (ADB) President – Masatsugu Asakawa
ADB Headquarters – Manila, Philippines

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) GACL and GAIL signed MoU for setting up 500 KLD Bioethanol plant in which state?

a) Gujarat
b) Assam
c) Odisha
d) Manipur

Answer: A

Explanation: The Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between Gujarat Alkalies and Chemicals Limited (GACL) and GAIL (India) Limited (formerly Gas Authority of India Ltd.) for setting up of 500 Kilo Litre Per Day (KLD) capacity Bioethanol plant in Gujarat and for cooperation in other business areas of mutual interest. The estimated project cost is Rs.1,000 crores and it is expected to generate annual revenue of approximately Rs.1500 crores.

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat
Bhupendrabhai Patel Constituency – Ghatlodia

8) When was the UN World Arabic Language Day is observed?

a) 22nd December
b) 16th December
c) 18th December
d) 20th December

Answer: C

Explanation: The annual United Nations (UN) World Arabic Language Day was observed on the theme ‘Arabic Language, a bridge between civilisations’. This day honours the Arabic language, which is spoken by over 400 million people globally and celebrates the cultural diversity of the Middle Eastern region.

9) ____ Launched Unified Logistics Interface Platform Hackathon named LogiXtics.

a) NITI Aayog
b) DPIIT
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) under the Ministry of Commerce and Industry(MCI) has launched the Unified Logistics Interface Platform(ULIP) Hackathon – ‘LogiXtics’ with an aim to crowdsource ideas to benefit the logistics industry in India. The hackathon was launched by Amitabh Kant, CEO of NITI Aayog.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) DRDE to set up an advanced biological defence lab in which state?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: A new laboratory to study viruses dangerous to humans will be set up at the Defence Research Development Establishment (DRDE) in Gwalior in Madhya Pradesh. The proposed Advanced Biological Defence Research Centre (ABDRC) will focus on dangerous viruses, effects on humans and come up with safeguards and develop equipment to fight them.

Static Points:
DRDE Director – Dr Devendra Kumar Dubey
Operating Agency – DRDO

11) When was International Human Solidarity Day is observed?

a) 22nd December
b) 16th December
c) 18th December
d) 20th December

Answer: D

Explanation: International Human Solidarity Day is observed on 20th December annually to highlight the importance of unity in diversity. This day also reminds people to work together in fighting against poverty, hunger, and disease. It will, thus, be built on a foundation of global cooperation and solidarity.

12) 3rd India-Central Asia Dialogue of foreign ministers being held in which city?

a) Jaipur
b) Guwahati
c) Pune
d) Delhi

Answer: D

Explanation: The 3rd meeting of the India-Central Asia Dialogue was held in New Delhi on 19th December 2021 under the chairmanship of the External Affairs Minister of India. There has been an active engagement between India and the five Central Asian countries over the last few years. India considers Central Asia as part of its ‘extended neighbourhood’.

Static Points:
External Affairs Minister of India – Dr S. Jaishankar
Five Central Asian countries – Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan, and Uzbekistan

★★ Practice English Questions & Answers ★★

13) ____ sets up a panel for creating the framework for the transfer of the stressed loan.

a) NSE
b) IFSCA
c) FMCG
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The International Financial Services Centres Authority (IFSCA) set up a committee for creating a framework for the transfer of stressed loans from domestic lenders to financial institutions. Former executive director of Reserve Bank of India (RBI) G Padmanabhan will chair the committee along with expertise in banking and legal firms.

Static Points:
IFSCA Located in – Gujarat

14) Which institution Researchers have developed an RT-PCR based kit to detect Omicron variants?

a) IIT Delhi
b) IIT Guwahati
c) IIT Kanpur
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Researchers at IIT Delhi’s Kusuma School of Biological Sciences have developed an RT-PCR based assay for the specific detection of the Omicron (B.1.1.529.1) variant of SARS-CoV-2. The assay is based on detecting specific mutations, which are present in the Omicron variant and absent in other currently circulating variants of SARS-CoV-2. Using synthetic DNA fragments, the assays were optimised to distinguish the wild-type from the Omicron variant in a dynamic range from 107 to less than 100 copies per reaction.

15) Which Motors Signs MoU With Maharashtra Govt to set up vehicle scrapping facility?

a) TATA Motors
b) Mahindra & Mahindra
c) Hyundai Motor
d) Maruti Suzuki

Answer: A

Explanation: Tata Motors Limited is one of India’s largest commercial vehicle manufacturers has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the state government of Maharashtra through the Industries, Energy and Labour Department to support the establishment of a Registered Vehicle Scrapping Facility (RVSF) in Maharashtra. The carmaker will set up the scrapping centre in association with a partner that will have an annual recycling capacity of 35,000 vehicles.

Static Points:
TATA Motors CEO – Marc Llistosella
Headquarters – Mumbai

For the sake o that the above-given content is helpful to the candidates. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get the Latest Current Affairs of 20th December 2021.