22nd November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

22nd November 2021 Current Affairs Quiz

22nd November 2021 Current Affairs Quiz: Are you searching for the 22nd November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. In the below sections, we have provided Latest Current Affairs along with the Explanation and Static points. Candidates who are preparing for the Banking Exams, or any other competitive exams, grab this chance to gain more marks. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who inaugurated the World’s most Sophisticated MRI facility at NBRC?

a) Rajnath Singh
b) Jitendra Singh
c) Amit Shah
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Dr Jitendra Singh has launched the first of its kind, latest, world’s most sophisticated MRI facility at the National Brain Research Centre (NBRC), Manesar Haryana, India’s premier institute dedicated to Neuroscience Research and Education. With this facility, India embarks on new frontiers of human Neuroscience with a unique and powerful 3T MRI platform of outstanding performance.

Static Points:
Dr Jitendra Singh – Minister of State for the Ministry of Science and Technology and Minister of the state ministry of earth science and Minister of State for Prime Minister’s Office
Dr Jitendra Singh Constituency – Udhampur, J&K‎

2) India’s First LIGO project is to come up in which state?

a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Maharashtra

Answer: D

Explanation: The Hingoli revenue department has handed over 225 hectares of land here in Maharashtra to authorities of the Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) project for setting up the first such facility in the country. The key infrastructure work of the lab will begin after necessary formalities are completed between the project officials and the central government.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Maharashtra Governor – Bhagat Singh Koshyari
Uddhav Thackeray Constituency – Elected by MLAs

3) What is the theme of the campaign undertaken during World Antimicrobial Awareness Week 2021?

a) Antimicrobials: Handle with care
b) Spread awareness, stop resistance
c) Antibiotics can no longer kill bacteria
d) None of the above

Answer: B

Explanation: It is celebrated between 18-24 November each year, the World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) aims to increase awareness of global antimicrobial resistance (AMR) and to encourage best practices among the general public, health workers, farmers, animal health professionals and policymakers to avoid the further emergence and spread of drug-resistant infections. The theme for WAAW 2021 is to Spread awareness, stop resistance.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which Indian state has launched the ‘Mother on Campus’ initiative, to improve the academic performance of students?

a) Kerala
b) Gujarat
c) Assam
d) Tripura

Answer: D

Explanation: The Tripura Education Department has launched the ‘Mother on Campus’ initiative, to improve the academic performance of students. Biologically or legally-authenticated mothers can stay with their children on campus, to induce a sense of security among children and to benefit the academic performance of the children. Mothers of children staying in state-run hostels and boarding schools in Tripura can now stay with the kids.

Static Points:
Tripura Capital – Agartala
Tripura CM – Biplab Kumar Deb
Tripura Governor – Satyadev Narayan Arya
Biplab Kumar Deb Constituency – Banamalipur

5) With how many medals did India secure 2nd Position in the 2021 Asian Archery Championship at Dhaka, Bangladesh?

a) 7
b) 5
c) 9
d) 11

Answer: A

Explanation: The Indian Compound team won One Gold, Four Silver and Two Bronze medals in the Asian Archery Championship at Dhaka. The Indian recurve archers once again failed to match the mighty Koreans and suffered one-sided losses to settle for two silver medals in the men’s and team events of the Asian Archery Championships.

Static Points:
2021 Asian Archery Championship – 22nd Edition
Held from 14th November 2021 to 19th November 2021

6) Which state has won the Cleanest State in the Central government’s annual cleanliness awards?

a) Chhattisgarh
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Chhattisgarh has been adjudged the “cleanest state” in the country for the third consecutive year in the Swachh Survekshan 2021, the Central government’s annual cleanliness survey to promote sanitation under the Swachh Bharat Mission.

Static Points:
Chhattisgarh Capitals: Raipur (Executive Branch), Bilaspur
Chhattisgarh CM – Bhupesh Baghel
Chhattisgarh Governor – Anusuiya Uikey
Bhupesh Baghel Constituency – Patan

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Delhi government has recently resolved to clean the Yamuna river completely for how many years?

a) 2022
b) 2023
c) 2024
d) 2025

Answer: D

Explanation: The Delhi government has decided to clean up the Yamuna river by the year 2025, and a six-point action plan has been designed for the same. In an effort to curb the pollution levels of the Yamuna river, the Delhi government announced that they have issued a six-point action plan to clean up the sacred river by the year 2025.

8) Which state has inaugurated 130 renovated schools as part of the School Transformation Programme?

a) Odisha
b) Kerala
c) Gujarat
d) Assam

Answer: A

Explanation: Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated 130 high schools with better facilities under the 5T School transformation program of the state government.

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal
Naveen Patnaik Constituency – Aska

9) Which country has become the third-largest domestic aviation market in the world?

a) India
b) USA
c) China
d) Russia

Answer: A

Explanation: The industry has grown by leaps and bounds and has become the third-largest domestic aviation market in the world. India currently handles the third-largest domestic traffic after the USA and China. With a steady increase in the passenger volume, Indian airlines are charting new territories.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which bank launches a Micro-Credit facility for street vendors?

a) RBI Bank
b) SBI Bank
c) YES Bank
d) HDFC Bank

Answer: D

Explanation: HDFC Bank Debuts Micro-credit Facility for PM SVANidhi Scheme With CSCs. PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi), a specific micro-credit facility for street vendors, has been launched by HDFC Bank in collaboration with Common Service Centres (CSC).

Static Points:
HDFC Headquarters – Mumbai
HDFC CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Tagline – We Understand Your World

11) What was the rank of India in the global list of 2021 TRACE Bribery Risk Rankings (TRACE Matrix)?

a) 82nd
b) 77th
c) 56th
d) 72nd

Answer: A

Explanation: India has slipped to 82nd position (drop by 5 slots from 2020) with a risk score of 44 in the global list of 2021 TRACE Bribery Risk Matrix (TRACE Matrix) that measures business bribery risks, which was released by TRACE International. In 2020, India ranked 77 with a score of 45.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Which Union Ministry is implementing the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) scheme?

a) Ministry of Rural Development
b) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
c) Ministry of Housing and Urban Affairs
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave its approval for the continuation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana-I and II up to September 2022, at a cost of Rs 33,822 crore Ministry of Rural Development is implementing the PMGSY scheme.

Static Points:
Ministry of Rural Development – Giriraj Singh
Nagendra Nath Sinha (Secretary of Department of Rural Development)
Giriraj Singh is from Nawada Constituency in the 16th Lok Sabha

13) Which bank has approved “NSDL e-Governance Infrastructure” as an account aggregator?

a) RBI
b) SBI
c) HDFC
d) ICICI

Answer: A

Explanation: NSDL e-Governance Infrastructure, IT-enabled services provider, has received in-principle approval from RBI to set up an account aggregator business under its wholly-owned subsidiary, NSDL e-Governance Account Aggregator Ltd.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which cricketer is appointed as Chairman of ICC Men’s Cricket Committee?

a) Sourav Ganguly
b) Rahul Dravid
c) Sachin Tendulkar
d) Anil Kumble

Answer: A

Explanation: BCCI president Sourav Ganguly has been appointed as the Chairman of the ICC men’s Cricket Committee, the game’s governing body. Ganguly will replace fellow Indian Anil Kumble, who stepped down after serving a maximum of three-year terms.

Static Points:
Sourav Ganguly – 39th and current president of the Board of Control for Cricket in India
Test Debut – 1996
Teams Played For – Bengal, Kolkata Knight Riders, Pune Warriors India and others

15) Who is the author of the book titled “The Disruptor?

a) Chetan Bhagat
b) Arundhati Roy
c) Debashish Mukerji
d) Amitav Ghosh

Answer: C

Explanation: A book titled ‘The Disruptor: How Vishwanath Pratap Singh Shook India’ was authored by Debashish Mukerji. The book presents a detailed account of India’s eighth Prime Minister (PM), Vishwanath Pratap Singh (V P Singh), who served as PM between December 1989 to November 1990.

In the above sections, we had given 22nd November 2021 Current Affairs. Follow this site @ Freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.