23rd September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.Com

23rd September 2021 Current Affairs Quiz

23rd September 2021 Current Affairs Quiz: Are you looking for 23rd September 2021 Current Affairs Quiz? if yes then you are in the right place. Here our team has provided the Top 23rd September 2021 Current Affairs Quiz. We had given detailed Current Affairs Questions with Answers along with the Explanation. And the candidates have to know that the Current Affairs Quiz will be asked in various State Government Exams, Entrance Exams. Applicants can Latest 23rd September 2021 Current Affairs Quiz from the below sections.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

23rd September 2021 Current Affairs Quiz

1) Two Indian beaches get coveted International Blue Flag certification from Tamil Nadu and _____.

a) Maharashtra
b) Puducherry
c) Uttar Pradesh
d) Kolkata

Answer: B

Explanation: Blue Flag certification is a globally recognized eco-label accorded based on 33 stringent criteria in four major heads which are environmental education and information, bathing water quality, environmental management, and conservation and safety and services in the beaches.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) Who is going to be the new chief of the Indian Air Force?

a) V R Chaudhari
b) R.K. Singh Bhadauria
c) Rajnath Singh
d) Mukund Naravane

Answer: A

Explanation: The current Chief of Air Staff Air Chief Marshal RKS Bhadauria is set to retire on September 30. The government has decided to appoint Air Marshal V R Chaudhari, PVSM, AVSM, VM presently Vice Chief of Air Staff as the next Chief of Air Staff.

3) Indian Navy to conduct Sailing Regattas and Sail Parade Commemorating as part of ___.

a) Sathyameva Jayate
b) Har Kaam Desh Ke Naam
c) Azadi Ka Amrit Mahotsav
d) None of the above

Answer: C

Explanation: As part of commemorative activities of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Indian Navy under the aegis of the Indian Naval Sailing Association (INSA) has planned to conduct Sailing regattas and a sail parade by Sailing boats and dingies in all three Command Headquarters locations for polarising Sailing sports among the local population. The first event is scheduled to be conducted by the Indian Naval Watermanship Training Center, Kochi in Ernakulam channel on 23 September 2021.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

4) Which country has topped the Global Innovation Index 2021

a) United Kingdom
b) United States
c) Sweden
d) Switzerland

Answer: D

Explanation: Switzerland has been ranked at first place in the Global Innovation Index 2021 released by World Intellectual Property Organization (WIPO). Switzerland is the world’s most innovative economy followed by Sweden, the United States of America (U.S.), the United Kingdom (U.K.), the Netherlands, and so on. India has jumped 2 spots from last year’s 46th rank in the Global Innovation Index ranking.

5) International Week of the Deaf is celebrated annually across the world during ___.

a) Last Week of September
b) Second Week of September
c) First Week of September
d) 19th to 25th September

Answer: A

Explanation: National Week of Deaf People provides the Deaf community with a week-long celebration. It is an opportunity to honor Deaf culture and language as well as raise vital awareness about social inclusion and communication barriers.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

6) Which state government is setting up a tea Park under one roof?

a) Assam
b) Kolkata
c) Karnataka
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Assam is setting up a tea Park at Chayygaon in Kamrup District. This tea garden will have rail and port connectivity, cargo and warehouse amenities, processing facilities like tea grinding, blending, packaging, and other utility services under one roof.

7) Facebook India appoints ex-IAS officer ____ as head of public policy

a) Suhail Akhtar
b) Raheel Khursheed
c) Rajiv Aggarwal
d) Satya Raghavan

Answer: C

Explanation: Facebook India has appointed former IAS officer Rajiv Aggarwal as the Director of Public Policy. In his new role, Aggarwal will define and lead important policy development initiatives for Facebook in India on an agenda that covers user safety, data protection and privacy, inclusion, and internet governance.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

8) BPCL has launched an international co-branded RuPay NCMC Platinum contactless debit card along with which bank?

a) Yes Bank
b) Bank of Baroda
c) HDFC
d) Indian Overseas Bank

Answer: B

Explanation: Bank of Baroda (BoB) and Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) have launched an international co-branded RuPay NCMC Platinum contactless debit card. The personalized RuPay platinum international debit card comes with various benefits including 5 percent cashback up to ₹50 on the first 2 transactions at BPCL outlets.

9) Which state government has approved setting up the ‘Electronic Park’?

a) Uttar Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: The Yogi Adityanath led Uttar Pradesh government has cleared a proposal to develop an ‘Electronic Park’, along the Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA) area, near Noida, to promote the electronics industry. The park is proposed to be developed in an area of 250 acres of the YEIDA near Jewar Airport.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

10) Who has launched the National Single Window System”?

a) Dharmendra Pradhan
b) Piyush Goyal
c) Pralhad Joshi
d) Nitin Gadkari

Answer: B

Explanation: Ministry of Commerce and industry minister Piyush Goyal launched the much-awaited national single-window system for investors and businesses. The portal will integrate the existing clearance systems of the Centre and states. … It will enable obtaining approvals as well as clearances needed by investors, entrepreneurs, and businesses in India.

We hope candidates are satisfied with the given details about the 23rd September 2021 Current Affairs Quiz. Stay tuned with us at Freshers Now to get all the latest news and notifications.