24th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

24th October 2021 Current Affairs Quiz

24th October 2021 Current Affairs Quiz: Have you been searching for 24th October 2021 Current Affairs Quiz? If yes, then check out this page. On this page, we have clearly provided the Latest Current Affairs Quiz of 24th October 2021. Current Affairs Quiz 2021 will help all the candidates who are preparing for the Competitive Exams/ Bank Exams.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

24th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Which company announced the launch of a 10-week initiative that will support startups in India?

a) Intel
b) Microsoft
c) Amazon
d) TATA

Answer: B

Explanation: To support the startup ecosystem in the country, the company has launched a programme, Microsoft AI Innovate, for nurturing and scaling startups that are leveraging Artificial Intelligence (AI). Microsoft AI Innovate was aimed at bringing together startups, corporates, industry bodies, governments, and venture capital firms, to create a shared platform for learning and innovation.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Indian Fighter Jets Join Historic Blue Flag Drills In which country?

a) Israel
b) China
c) Brazil
d) South Korea

Answer: A

Explanation: External Affairs Minister S. Jaishankar visited Israel’s Ovda Airbase to meet the Indian contingent participating in the biennial Blue Flag exercise involving Air Force missions from eight countries, that aims to share knowledge and combat experience to improve operational capabilities.

3) which country inducts Chinese Air Defense called HQ-9?

a) India
b) Afghanistan
c) Pakistan
d) Japan

Answer: C

Explanation: The COAS witnessed the commissioning of the state-of-the-art Chinese origin HQ-9/ P HIMADS (High to Medium Air Defence System) into Pakistan Army Air Defence. Speaking on the occasion, the COAS said that the induction of high-tech systems will make Pakistan’s air defence impenetrable in the emerging threat scenario.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) which social media platform announced to change its name?

a) Tweeter
b) Instagram
c) Facebook
d) None of the above

Answer: C

Explanation: After facing one of the biggest scandals in years over shocking internal documents, social media giant Facebook is changing its name. The name change, first reported by The Verge on 19 October, will be announced at the company’s upcoming annual Connect conference on 28 October.

5) What is the name of the Hackathon course that UIDAI hosts?

a) UIDAI Aadhaar H21
b) Aadhaar Hackathon 2021
c) Hackathon 2021
d) UIDAI Hackathon 2021

Answer: B

Explanation: As a part of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’, the Unique Identification Authority of India (UIDAI) will host the “Aadhaar Hackathon 2021” from 28th October 2021 to 30th October 2021. The Aadhaar Hackathon 2021 will be organised to reach out to young minds who are still at various Engineering institutes and want to step into the real world.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) On which day International Snow Leopard Day was observed annually?

a) 22nd October
b) 25th October
c) 24th October
d) 23rd October

Answer: D

Explanation: International Snow Leopard Day is celebrated to create awareness about the conservation and preservation of Snow Leopards. October 23rd was proclaimed as the International Snow Leopard Day at the first Global Snow Leopard Forum held in Bishek, Kyrgyzstan.

7) Who has been appointed as the new President of the Indian Weightlifting Federation (IWF)?

a) Anurag Thakur
b) Anshula Kant
c) Gaston Parage
d) Sahdev Yadav

Answer: D

Explanation: Sahdev Yadav, former Secretary-General of IWLF, was unanimously elected as the President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF). The election also saw the appointment of S.H. Anande Gowda and Naresh Sharma as the new Secretary-General & Treasurer of IWLF.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Konkan Shakti 2021 is the first-ever tri-service joint exercise held between India and which country?

a) UK
b) US
c) UN
d) China

Answer: A

Explanation: The first-ever tri-services joint exercise between India and the UK began on October 21 and will go on for a week. Named Konkan Shakti 2021, it “aims to derive mutual benefits from each other’s experiences and also showcase the continuing cooperation between the two countries,”.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

9) What is the productivity of the 2021 Global Agricultural Productivity Report

a) 4.13
b) 7.36
c) 1.36
d) 2.77

Answer: C

Explanation: Total factor productivity (TFP) is growing at an annual rate of 1.36 per cent (2020-2019), according to the 2021 Global Agricultural Productivity Report (GAP Report), released on October 2021.

10) Rameshbabu Praggnanandhaa is associated with which sport?

a) Football
b) Chess
c) Handball
d) Cricket

Answer: B

Explanation: Rameshbabu Praggnanandhaa is an Indian chess player. A chess prodigy, he is the fifth-youngest person ever to achieve the title of Grandmaster, behind Abhimanyu Mishra, Sergey Karjakin, Gukesh D, and Javokhir Sindarov. He is the youngest international master in history.

Hope you all got the clear information from our Freshers Now portal. So, bookmark us by Ctrl + D to get day to day updates.