27th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

27th December 2021 Current Affairs Quiz

27th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are searching for the 27th December 2021 Current Affairs Quiz, then, check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 27th Dec 2021 in the below sections. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams. To save the time of the candidates, we had given the Latest 27th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

27th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which multinational company announces annual prize for social enterprise?

a) Aditya Birla Group
b) Adani Group
c) Bajaj Group
d) L & T Group

Answer: B

Explanation: The Adani Group will institute the Adani Prize for Social Enterprise, announced by Gautam Adani. Starting from 2022, the prize will be awarded to five outstanding social entrepreneurs in India and other developing nations. The company will provide Rs 5 Crores in funding for the chosen enterprises.

Static Points:
Adani Group Founder – Gautam Adani
Headquarters – Ahmedabad

2) PM Narendra Modi has laid the foundation stone of Banas Dairy Complex in which state?

a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Nagpur
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone in Varanasi, Uttar Pradesh of the Banas Dairy Sankul, a dairy spread across 30 acres with a facility for processing five lakh litres of milk per day. It will be built at a cost of ₹475 crores. It will be a key step towards making the plant energy self-sufficient.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

3) Which country has decided to close all of its nuclear power plants by 2025

a) France
b) Germany
c) Russia
d) Belgium

Answer: D

Explanation: The Belgian government has stated that all of the country’s existing nuclear energy plants will close by 2025. However, Belgium will invest in future nuclear technology. According to Belgium’s government, it would shut all of the country’s nuclear power plants over the next three years.

Static Points:
Belgium Capital – Brussels
Currency – Euro
Prime Minister – Alexander De Croo

★★ Free Mock Tests ★★

4) Indian Air Force has recently deployed the first squadron of S-400 air defence missile system in which state?

a) Punjab
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra

Answer: A

Explanation: Indian Air Force (IAF) has deployed the first squadron of the S-400 air defence missile system in the western Punjab sector which will take care of aerial threats from Pakistan and China. The S-400 air defence system was contracted for by India from Russia in a deal worth around Rs 35,000 crores and five squadrons would be provided to India for tackling air threats from up to 400 km.

Static Points:
Indian Airforce Chief of Air Staff – Vivek Ram Chaudhari
Headquarters – New Delhi

Punjab CM – Charanjit Singh Channi
Punjab Capital – Chandigarh
Punjab Governor – Banwarilal Purohit

5) Which state government launches the ‘Meendum Manjapai’ scheme to promote the usage of cloth bags?

a) West Bengal
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan

Answer: C

Explanation: Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin launched an environmentally friendly initiative Meendum Manjapai, a cloth bag that was an integral part of daily life in the past. This awareness campaign on using ‘yellow’ cloth bags or ‘manjapai’ as it is called in Tamil, is aimed at encouraging the people to return to the use of this eco-friendly bag and discard the plastic bags.

Static Points:
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

★★ English Questions & Answers ★★

6) The Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has been extended till which year?

a) 2023
b) 2024
c) 2022
d) 2026

Answer: C

Explanation: According to Prime Minister Narendra Modi, in a bid to bring relief to over 80 crore people during the COVID-19 pandemic, the government is running Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana to provide free grains and the scheme has been extended till March 2022. Under the scheme, the government will provide 5 kg foodgrains per person per month.

Static Points:
PMGKY under Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution – Piyush Goyal
Constituency – Maharashtra (Rajya Sabha)

7) Which country defeated Japan in the final at Dhaka to win the Asian Champions Trophy men’s hockey tournament?

a) China
b) South Korea
c) India
d) Russia

Answer: B

Explanation: South Korea defeated Japan 4-2 to emerge Asian Champions Trophy men’s hockey tournament held in Dhaka, Bangladesh, while India defeated Pakistan 4-3 to secure the bronze medal. The five-nation tournament came to an end with two matches being played on the last day of the game.

Static Points:
South Korea Capital – Seoul
South Korea Currency – South Korean Won
South Korea President – Moon Jae-In

8) How many Indian referees have been selected on the FIFA International list?

a) 7
b) 17
c) 14
d) 18

Answer: D

Explanation: 18 Indian referees have been selected in the FIFA Refereeing International list for 2022, the All India Football Federation has announced. The extensive list includes officials who are qualified to be referees and assistant referees, the All India Football Federation said in a statement on their website.

Static Points:
FIFA President – Gianni Infantino
Headquarters – Zurich, Switzerland

★★ GK Questions & Answers ★★

9) Which bank fines payment system operator One Mobikwik, Spice Money?

a) SBI
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) RBI

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs1cr each on two Payment System Operators for committing offences of the nature referred to in Section 26 (6) of the Payment and Settlement Systems Act, 2007 (PSS Act). The two payment system operators are – One Mobikwik System and Spice Money.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

10) Which country has won the SAFF U19 Women’s Championship by defeating India?

a) Bangladesh
b) Nepal
c) China
d) Japan

Answer: A

Explanation: Bangladesh women team has won the SAFF U 19 Women’s Championship by defeating India in the finals. Shaheda Akter Ripa of Bangladesh scored the maximum number of goals in the tournament. They received the most valuable player award. The 2021 SAFF U-19 Women’s Championship was the 2nd edition of the SAFF U-19 Women’s Championship. The tournament was organized from 11 to 22 December 2021 at BSSS Mostafa Kamal Stadium in Dhaka.

Static Points:
Bangladesh Capital – Dhaka
Currency – Taka
Prime minister – Sheikh Hasina

11) Which state has passed the controversial anti-conversion bill

a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Odisha

Answer: A

Explanation: The Karnataka Legislative Assembly passed The Karnataka Right to Freedom of Religion Bill, 2021, commonly referred to as the anti-conversion Bill, amid Opposition protests. It prohibits conversion from one religion to another by misrepresentation, force, fraud, allurement or marriage. The Bill will now go to the Karnataka Legislative Council.

Static Points:
Karnataka Capital – Bengaluru
Karnataka CM – Basavaraj Bommai
Karnataka Governor – Thawar Chand Gehlot

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) World Sangeet Tansen festival organized in which state?

a) Kerala
b) Karnataka
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Answer: C

Explanation: World Sangeet Tansen festival to begin in Madhya Pradesh. In Madhya Pradesh, the World Sangeet Tansen festival is going to start from 26th December and the festival will be organised till December 30th in Gwalior. Artists and music lovers from all over the world gather here to pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen.

Static Points:
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel
Popular Festivals of Madhya Pradesh – Malwa Utsav, Pachmarhi Utsav, Mandu Utsav, Khajuraho, and Others

13) Which state has adopted a resolution demanding repeal of AFSPA?

a) Nagaland
b) Manipur
c) Odisha
d) Kerala

Answer: A

Explanation: The Nagaland Assembly unanimously adopted a resolution demanding the repeal of AFSPA, during a special session held in the aftermath of the botched security ambush that claimed 14 lives earlier this month. Massive protest rallies have been held in state capital Kohima, with the state Cabinet also recommending the law’s repeal.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi

14) PM Modi transferred Rs ____ Crore under DAY-NRLM to Bank Accounts of SHGs.

a) 1000
b) 1250
c) 750
d) 500

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi transferred Rs.1,000 crore to bank accounts of self-help groups to benefit around 16 lakh women. The amount was transferred under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM).

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) Indian’s GMR Group wins contract to develop Medan Airport in which country?

a) Indonesia
b) Malaysia
c) Singapore
d) Philippine

Answer: A

Explanation: GMR partners with Angkasa Pura II for Medan Airport in Indonesia. Infrastructure major GMR Group said on Friday it has signed shareholders agreement with Indonesia’s Angkasa Pura II for the development of Medan Airport.

Static Points:
Indonesia Capital – Jakarta
Currency – Indonesian Rupiah
President – Joko Widodo

In the above sections, we have provided the 27th December 2021 Current Affairs Quiz. Keep visiting this site @ freshersnow.com for Daily Current Affairs Quiz.