29th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

29th November 2021 Current Affairs Quiz

29th November 2021 Current Affairs Quiz: If you looking for 29th November 2021 Current Affairs, then, you are in the right place. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 29th November 2021. Candidates who are preparing for the IDBI, IBPS, RRB, or any other competitive exams, need to grab this chance to gain more marks. Aspirants can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers, Explanations and static points from this page.

★★ Current Affairs Quiz ★★

29th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) ____ partnered with the Ministry of Civil Aviation to promote regional air connectivity through the UDAN scheme.

a) MakeMyTrip
b) IndiGo
c) Air India
d) IRCTC

Answer: A

Explanation: MakeMyTrip partnered with the Ministry of Civil Aviation to promote regional air connectivity through the UDAN scheme. MakeMyTrip will now power UDAN flights on the ‘AirSewa portal’ and market them on its platform to promote its services.

Static Points:
MakeMyTrip is an Indian online travel company
CEO – Rajesh Magow
Founder – Deep Kalra

2) Which term has been chosen as the Word of the Year 2021 by Collins Dictionary?

a) VAX
b) NFT
c) QUANT
d) Vaccine

Answer: B

Explanation: Collins Dictionary has chosen the term NFT as its word of the year after surging interest in the digital tokens that can sell for millions of dollars brought it into the mainstream. NFT is short for non-fungible tokens. Collins defines it as “a unique digital certificate, registered in a blockchain, that is used to record the ownership of an asset such as an artwork or a collectable.”

3) Indian Navy has commissioned an indigenously builtScorpene-class submarine ____ at Mumbai’s Naval Dockyard.

a) Karanj
b) Vagir
c) Vela
d) Kalvari

Answer: C

Explanation: The Indian Navy commissioned India’s fourth Scorpene-class submarine, INS Vela, at the naval dockyard in Mumbai, in the presence of the chief of naval staff Admiral Karambir Singh. This is the fourth of the six submarines the Indian Navy is to induct under the Kalvari-class submarine Project-75. It has been built by Mazagon Dock Shipbuilders Ltd in collaboration with M/s Naval Group of France.

Static Points:
Vice Admiral R. Hari Kumar to take over as new chief of Naval staff (replacing Admiral KB Singh)

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which state has passed ‘Motor Vehicles Taxation (Amendment) Bill 2021’, to levy a Green tax on vehicles?

a) Punjab
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Andhra Pradesh

Answer: D

Explanation: The Andhra Pradesh Legislative Assembly passed the AP Motor Vehicles Taxation (Amendment) Bill, 2021, for enhancing the tax on motor vehicles and net additional revenue of Rs.409.58 crore per annum. Significant in the amended law will be the multi-fold increase in the ‘green tax’ on aged vehicles, making it a disincentive to continue their usage.

Static Points:
AP Governor – Biswabhusan Harichandan
Chief Minister – YS Jagan Mohan Reddy
National Park in AP are as follows
1.Sri Venkateswara National Park
2. Rajiv Gandhi National Park
3.Papikonda National Park

5) Which state has approved the proposal to create a cyber tehsil after it will become the first state in the country to have a cyber tehsil?

a) Tamil Nadu
b) Madhya Pradesh
c) Gujarat
d) Odisha

Answer: B

Explanation: Madhya Pradesh Cabinet has approved the proposal to create cyber tehsils in the state of Madhya Pradesh. After this, MP will become the first state in the country to have a cyber tehsil. Cyber Tehsil will make the mutation process easy and people from anywhere in the state can avail of its benefit.

Static Points:
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel
Shivraj Singh Chouhan Constituency – Vidisha

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) The RBI has increased the cap on promoters’ stake in the private bank to ____ per cent in the long run, from the current 15 per cent limit.

a) 26%
b) 32%
c) 44%
d) 17%

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) today raised the cap on promoter’s stake in private banks, to 26 per cent – in the long run, from the current 15 per cent limit, of the paid-up voting equity share capital of the bank. The RBI said that it has accepted 21 out of the 33 recommendations made by the internal working group, which was set up to review the guidelines on ownership and corporate structure for private sector banks.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

7) Which state has emerged as the poorest state in India at all dimensions in the inaugural national MPI released by NITI Aayog

a) Assam
b) Gujarat
c) Odisha
d) Bihar

Answer: D

Explanation: Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh have emerged as the poorest states in India, according to Niti Aayog’s Multidimensional Poverty Index (MPI). As per the index, 51.91 per cent population of Bihar is poor, followed by 42.16 per cent in Jharkhand, 37.79 per cent in Uttar Pradesh. While Madhya Pradesh (36.65 per cent) has been placed fourth in the index, Meghalaya (32.67 per cent) is at the fifth spot.

Static Points:
Bihar Capital – Patna
Bihar CM – Nitish Kumar
Bihar Governor – Phagu Chauhan

8) For which scheme the Finance Ministry has allocated additional funds of Rs.10,000 crore?

a) NITI Aayog
b) MGNREGA
c) PMJDY
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Finance Ministry has allocated additional funds of Rs.10,000 crore as an interim measure for the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) scheme after it ran out of funds allocated in the budget, according to the Ministry of Rural Development (MoRD).

Static Points:
Finance Ministry – Nirmala Sitharaman
Nirmala Sitharaman constituency – Karnataka

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) AMTRON has signed a tripartite MoU with Mastercard Asia/Pacific Pte Ltd for setting up a strategic cyber intelligence centre of excellence at _____.

a) Guwahati
b) Pune
c) Bangalore
d) Kolkata

Answer: A

Explanation: Assam Electronics Development Corporation Limited (AMTRON) has signed a tripartite MOU with Mastercard Asia/Pacific Pte Ltd. and I-Sec Security Services Pvt. Ltd for setting up a strategic cyber intelligence centre of excellence at Tech City, Guwahati.

Static Points:
Assam CM – Himanta Biswa Sarma
Assam Capital – Dispur
Assam Governor – Jagdish Mukhi

10) The 5th World Congress on Disaster Management (WCDM) was held in which city?

a) Assam
b) Delhi
c) Pune
d) Uttar Pradesh

Answer: B

Explanation: The fifth edition of the World Congress on Disaster Management (WCDM) was virtually inaugurated by the Union Defence Minister, Rajnath Singh. The event has been organised at the Indian Institute of Technology (IIT) Delhi campus from 24th to 27th November 2021.

11) Which country has recently banned the wearing and sale of leather coats by the general public?

a) South Korea
b) North Korea
c) China
d) Japan

Answer: B

Explanation: North Korea is reportedly imposing a ban on leather jackets and trench coats so that common people do not copy the style of their supreme leader, Kim Jong-un. Radio Free Asia reported, citing sources in the country that authorities in North Korea are saying that it is disrespectful to copy the fashion choices of the country’s leader.

Static Points:
North Korea Capital – Pyongyang
North Korea Currency – North Korean Won
North Korea PM – Kim Jong Un

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Ahmed Nasir Al Raisi of UAE has been appointed as the new chief of which police organization?

a) Interpol
b) CBI
c) CAPF
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The International Criminal Police Organization, or Interpol, held its annual General Assembly in Istanbul, Turkey. Interpol elected inspector general of the United Arab Emirates’ interior ministry Ahmed Nasser Al Raisi as its new president.

13) Name the Minister of State for AYUSH, who has recently inaugurated the three-day program ‘Ayurved Parv-2021’?

a) Munjpara Mahedrabhai
b) Ajay Singh
c) Piyush Goyal
d) None of the page

Answer: A

Explanation: Minister of State for Ayush Munjpara Mahedrabhai virtually inaugurated the Ayurveda Parv-2021 in New Delhi. The three-day event has been organised to promote Ayurveda.

14) Which player has won the men’s singles title at the 2021 Indonesia Masters badminton tournament?

a) Lin Dan
b) Kento Momota
c) Axelsen
d) Viktor Axelsen

Answer: D

Explanation: Olympic gold medallist Viktor Axelsen clinched the Indonesia Open men’s singles title after beating Singapore’s Loh Kean Yew in the final. The 27-year-old scored a victory against Loh 21-13, 9-21, 21-13 in an intense 59-minute game in the badminton tournament held on the palm-fringed holiday island of Bali.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Astronomers of the National Center for Radio Astrophysics located in which city of India, has discovered a ‘main-sequence radio pulse emitter’?

a) Odisha
b) Bihar
c) Assam
d) Pune

Answer: D

Explanation: Main-Sequence Radio Pulse Emitters Discovered By NCRA Astronomers. The National Centre for Radio Astrophysics (NCRA) in Pune has identified eight stars that belong to a rare type of stars known as Main-sequence Radio Pulse emitters, or MRPs.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Maharashtra Governor – Bhagat Singh Koshyari
Uddhav Thackeray Constituency – Elected by MLAs

Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz. Our team has provided the 29th November 2021 Current Affairs Quiz in the above.