IBM Number Series Questions and Answers For Freshers PDF Download

IBM Number Series Questions and Answers

IBM Numbers Series (Logical Reasoning) Questions and Answers For Freshers (2020, 2019, 2018 Batches): Students who are looking for the best learning platform in order to secure a job, you have visited the perfect page. In this article, we have provided the IBM Number Series Questions and Answers with Explanation.



In IBM written test Number Series topic are very important. Therefore, aspirants who are willing to learn IBM Number Series Questions and Answers For Freshers can practice from this section. By practicing IBM Number Series Questions and Solutions competitors can aware of the difficulty level of questions may ask in the exam. Aspirants can also download IBM Number Series Questions and Answers in PDF. These are the IBM model questions not exact. No one can give the exact questions, Because they are different from exam to exam.

IBM Number Series Questions and Answers with Solutions

Number of Questions: 18
Time Limit: 40 mins

Nowadays, there is heavy competition to get a job. That to placing in MNC is a little more difficult. However, every student dream is placing in a good company. Therefore, for the sake of applicants,  we have listed IBM Number Series Questions and Answers. Aspirants who are very much interested to secure maximum marks in IBM online test can verify IBM Numbers Series Questions and Answers For Freshers (2020, 2019 and 2020 Batches). Applicants can experience the exam pattern of the section while preparing the questions.



You Can Also Check: IBM Off Campus Recruitment & IBM Placement Papers

Download IBM Reasoning Number Series Questions and Answers

Competitors who are very much interested in problem-solving and facing challenges can test yourself by practicing IBM Number Series Questions and Solutions. Applicants should able to solve all the questions in order to score more marks. After practicing all the questions, aspirants can download IBM Number Series Questions and Answers in PDF also.

1. 5, 21, 69, 213, 645, ?

A. 1935
B. 1815
C. 1941
D. 1290

Answer – C. 1941

Explanation:
5
5 x 3 + 6 = 21
21 x 3 + 6 = 69
69 x 3 + 6 = 213
213 x 3 + 6 = 645
645 x 3 + 6 = 1941.
Therefore, the next number in the series is 1941.

2. 496, 492, 483, 467, ?

A. 431
B. 462
C. 437
D. 442

Answer – D. 442

Explanation:
496 – 492 = 4 = 22
492 – 483 = 9 = 32
483 – 467 = 16 = 42
So, the next has to be a difference of 25 = 52
467 – 25 = 442
Therefore, the next number in the given series is 442.

3. 8(97)6, 4(56)5, 6(75)4, 7(?)8

A. 98
B. 89
C. 88
D. 97

Answer – B. 89

Explanation:
If we observe, In 8(97)6 we can have 97- 86 = 11
4(56)5 we can have 56 – 45 = 11
6(75)4 we can have 75 – 64 = 11
So, the difference is 11.
? – 78 = 11
Hence, ? = 78+11 = 89

4. 2, 1, (1/2), (1/4), ?

A. (1/8)
B. (2/8)
C. (1/16)
D. (1/3)

Answer – A. (1/8)

Explanation:
This is a simple division series; each number is one-half of the previous number. In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.
2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8
So, ? is (1/8).

5. 1.5, 2.3, 3.1, ?, 4.7

A. 3.2
B. 3.4
C. 3.7
D. 3.9

Answer – D. 3.9

Explanation:
However, In this simple addition series, each number increases by 0.8.

6. 544, 509, 474, 439, ?

A. 420
B. 404
C. 414
D. 445

Answer – B. 404

Explanation: If you observe, Each number is 35 less than the previous number.

7. Find the wrong number in the given sequence
31, 2, 41, 3, 52, 4, 61, 5, 71, 6

A. 41
B. 61
C. 52
D. 31

Answer – C. 52

Explanation:
In this sequence, there is a combination of two given series:
I. 31, 41, 52, 61, 71 and II. 2, 3, 4, 5, 6
Here, the pattern in I is + 10
Therefore, 52 is wrong and should be replaced by the previous number 41+10 = 51.

8. Find the wrong number in the given sequence
10, 5, 19, 12, 39, 26, 73, 54

A. 19
B. 39
C. 5
D. 26

Answer – B. 39

Explanation:
The sequence is a combination of the following two series:
I. 10, 19, 39, 73, and II. 5, 12, 26, 54
The pattern in I becomes + 9, + 18, + 36
According to the series, 37 is the correct number.
Hence, 39 is the wrong number

9. Find the wrong number in the given series
1, 125, 729, 2177

A. 1
B. 125
C. 729
D. 2177

Answer – D. 2177

Explanation:
Given 1, 125, 729, 2177
Let’s assume 1 = 13 , 125 = 53, 729 = 93.
However, the number difference is 40
So, the next number would be 133= 2197
Therefore, 2177 is wrong.

10. 1023, 987, 915, 807, ?

A. 563
B. 543
C. 636
D. 663

Answer – D. 663

Explanation:
1023 – 36 = 987
987 – 72 = 915
915 – 108 = 807
807 – 144 = 663

11. 460, 92, 36.8, 22.08, ?

A. 17.664
B. 18.44
C. 16.33
D. 10.56

Answer – A. 17.664

Explanation:
460*(1/5) = 92
92*(2/5) = 36.8
36.8*(3/5) = 22.08
22.08*(4/5) = 17.664

12. 8, 4, 4, 6, 12, ?

A. 39
B. 27
C. 24
D. 30

Answer – D. 30

Explanation:
8*(1/2) = 4
4*(1) = 4
4*(3/2) = 6
6*(2) = 12
12*(5/2) = 30

13. 15 , 22, 72, 552 , ?

A. 8800
B. 4763
C. 4500
D. 4592

Answer – A. 8800

Explanation:
15×2 – 8 = 22
22×4 – 16 = 72
72×8 – 24 = 552
552×16 – 32 = 8800

14. 69, 77.28, 86.55, 96.936, ?

A. 102.546
B. 108.568
C. 105.675
D. 119.876

Answer – B. 108.568

Explanation:
69 + (12*69/100) = 69 + 8.28 = 77.28
77.28 + (12*77.28/100) = 77.28 + 9.27 = 86.55
86.55 + (12*86.55/100) = 86.55 +10.386 = 96.936
96.936 + 11.632 = 108.568

15. 980, 147, 28, 11, 8.57, ?

A. 10.765
B. 8.224
C. 5.675
D. 12.653

Answer – B. 8.224

Explanation:
980/7 + 7 = 147
147/7 +7 = 28
28/7 + 7 = 11
11/7 + 7 = 8.57
8.57 /7 +7 = 8.224

16. 10 16.5 43.75 156.625 ?

A. 709.3125
B. 809.3125
C. 699.3125
D. 609.3125
E. None of these

Answer – A. 709.3125

Explanation:
10*1.5 + 1.5 = 16.5
16.5*2.5 + 2.5 = 43.75
43.75*3.5 + 3.5 = 156.625
156.625*4.5 + 4.5 = 709.3125

17. 100 125 225 450 850 ?

A. 1375
B. 1275
C. 1475
D. 1575
E. None of these

Answer – C. 1475

Explanation :
100 + 5^2 = 125
125 + 10^2 = 225
225 + 15^2 = 450
450 + 20^2 = 850
850 + 25^2 = 1475

18. 460, 92, 36.8, 22.08, ?

A. 17.664
B. 18.44
C. 16.33
D. 10.56

Answer – A. 17.664

Explanation:
460*(1/5) = 92
92*(2/5) = 36.8
36.8*(3/5) = 22.08
22.08*(4/5) = 17.664
Therefore, the next number in the series is 17.664

To Download IBM Number Series Questions and Answers in PDF  – Click Here

We hope applicants who are looking for IBM Number Series Questions and Answers with Solutions have got the required information from this article. In case any quires, drop a comment in below mentioned comment box. For more updates regarding placements follow our page freshersnow.com. Thank You. Best of Luck for your IBM Exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here