Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download: Get all the Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation in detail through this page. We heard that many of you are seeking a vacancy at Deloitte. So, we are here to help you out in cracking the Deloitte Placement Test. Further, you can download the Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers PDF through the link available at the end of our freshersnow.com page. Moreover, the Deloitte Logical Reasoning Questions PDF will help you to prepare for the written test effectively.

★★ Free Deloitte Mock Tests ★★

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Number of Questions Asked: 25 Questions
Time Duration: 35 Mins

Topics Questions asked (Approximately)
Classification 3-5 Questions
Series 3-4 Questions
Coding and Decoding 2-4 Questions
Analytical Reasoning 2-5 Questions
Blood Relations 2-4 Questions
Analogy 3-6 Questions
Series Completion 2-4 Questions
Symbols and Notations 2-5 Questions
Statements and Arguments 3-5 Questions
Decision Making 2-5 Questions
Critical Reasoning 2-4 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
Deloitte Aptitude Questions and Answers
Deloitte Syllabus Deloitte Recruitment
Deloitte Internship Deloitte Placement Papers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives
Internship Jobs Deloitte Off Campus

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

1. Choose the word which is different from the rest.

A. Scallop
B. Mussel
C. Oyster
D. Clam

Answer – A. Scallop

Explanation:
All except Scallop live in shells

2. Choose the word which is different from the rest.

A. Cumin
B. Pepper
C. Groundnut
D. Cinnamon

Answer – C. Groundnut

Explanation:
All except Groundnut all are spices.

3. Choose the word which is different from the rest.

A. Litchi
B. Orange
C. Pear
D. Apple

Answer – B. Orange

Explanation:
Orange is the only citrus fruit in the group.

4. Choose the word which is different from the rest.

A. Giraffe
B. Ass
C. Bullock
D. Camel

Answer – A. Giraffe

Explanation:
Except Giraffe Remaining animals are used as beasts of burden

5. Choose the word which is different from the rest.

A. Germanium
B. Potassium
C. Silicon
D. Gallium

Answer – B. Potassium

Explanation:
Remainings are used in semiconductor

6. Choose the word which is different from the rest.

A. Sweep
B. Wipe
C. Wash
D. Stain

Answer – D. Stain

Explanation:
All except Stain are terms related to cleaning.

7. Choose the word which is different from the rest.

A. Rat
B. Mongoose
C. Snake
D. Frog

Answer – C. Snake

Explanation:
Snake only poisonous animal among them

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Feathers
B. Tentacles
C. Scales
D. Flagella

Answer – A. Feathers

Explanation:
All except Feathers are organs for movement in different organisms

9. In a class of 45 students, Aravind’s rank from the top is 16th. Basha is 6 ranks below Aravind. What is Basha’s rank from the bottom?

A. 23rd
B. 24th
C. 30th
D. 32nd

Answer – B. 24th

Explanation:
According to the given data
Basha’s rank from bottom = 45 – (16 + 6) + 1 = 24th

10. In a row of children, Darshini is 7th from the left and Vikas is 9th from the right. When they interchange their places among themselves, Darshini becomes 18th From the left. Then what will be Vikas present position from the right?

A. 20th
B. 18th
C. 17th
D. 15th

Answer – A. 20th

Explanation:
Present position of Vikas = (18 – 7) + 9 = 20th

11. A number of students are standing in a row facing north is such a way that a particular student is nineteenth from both the ends. To find the number of students in the class.

A. 36
B. 37
C. 38
D. 39

Answer – B. 37

Explanation:
According to the given data
(18 students) Student (18 students) = 18+18+1 = 37

12. If Ajay finds that it is seventeenth from the right and eighteenth from the left in a line facing north. How many persons should be added to the line such that there are 50 people in the line?

A. 15
B. 16
C. 18
D. 21

Answer – B. 16

Explanation:
Let us assume the number of persons should be added to the line is x
17 + Ajay + 16 + x = 50
x = 16

13. In a certain code, PARADISE is written as APARIDES then in the same code how CLIPBOARDS is written?

A. LCIPOBRASD
B. LCPIOBSDRA
C. LCPIOABRDS
D. LCPIOBRASD

Answer – D. LCPIOBRASD

Explanation:
Each pair of a word are written in reverse order. PA = AP, RA = AR, DI = ID and SE = ES
Similarly, CL = LC, IP = PI, BO = OB, AR = RA, DS = SD

14. If CALM is written as XZON, YEAR may be written as

A. BVIZ
B. BVZJ
C. BVZI
D. BZVI

Answer – C. BVZI

Explanation:
The concept of Reverse EJOTY is followed.
Or we can also say that the sum of the letter & its respective coded letter is 27.
Y+B=25+2=27, E+V=5+22=27, and so on.
Hence code for YEAR is ‘BVZI’.

15. In a certain code, RATIONAL is written as TARNOILA. How would BRUTAL be written in that code?

A. UBRTAL
B. URBLAT
C. UBRATL
D. URBTAL

Answer – B. URBLAT

Explanation:
Letters are reversed in groups of 3 which can be shown as:
RAT = TAR, ION = NOI. etc.
Therefore, BRUTAL
BRU = UBR
TAL = LAT
so code for BRUTAL = UBRLAT

16. Cup: Lip:: Bird: ?

A. Bush
B. Grass
C. Forest
D. Beak

Answer – D. Beak

Explanation:
Cup is used to drink something with the help of lips.
Similarly, birds collect grass with the help of beak to make her nest.

17. Country: President:: State: ?

A. Legislator
B. Minister
C. Governor
D. M.P

Answer – C. Governor

Explanation:
President is the nominal head of a Country
Similarly, Governor is the nominal head of a State

18. Peace: Chaos:: Creation:?

A. Destruction
B. Manufacture
C. Build
D. Construction

Answer – C. Build

Explanation:
As the opposite meaning of peace is chaos
Therefore, the opposite meaning of creation is destruction.

19. Poles: Magnet:: ?: Battery

A. Terminals
B. Energy
C. Cells
D. Power

Answer – A. Terminals

Explanation:
As magnet has poles similarly battery has terminals.

20. Needle: Thread:: Bike:?

A. Oil
B. Brake
C. Key
D. Petrol

Answer – D. Petrol

Explanation:
Second is used to perform the function of first.

21. 3754: 5976:: 7563:?

A. 2367
B. 2857
C. 7074
D. 9785

Answer – D. 9785

Explanation:
The Relationship between 1st & 2nd group is x : (x +2222).
Hence, 7563 + 2222 = 9785

22. Microphone: Loud:: Microscope: ?

A. Elongate
B. Investigate
C. Magnify
D. Examine

Answer – C. Magnify

Explanation:
As Microphone makes a sound louder.
Similarly, Microscope makes the object magnified

23. Cloth: Mill:: Newspaper:?

A. Paper
B. Press
C. Editor
D. Reader

Answer – B. Press

Explanation:
As Cloth is made in a Mill, similarly Newspaper is printed in the press.

24. Ice: Coldness:: Earth:?

A. Gravitation
B. Sea
C. Weight
D. Jungle

Answer – A. Gravitation

Explanation:
As the effect of Ice is coldness similarly the effect of Earth is gravitation.

25. The government launched two incentive schemes “Lucky Grahak Yojana and Digi-Dhan Vyapar Yojana for both consumers and merchants. Which of the following will be an impact of these two schemes?

A. For quick transaction
B. To promote the business at the global level
C. To incentivize digital transactions
D. To simplify the business process

Answer – C. To incentivize digital transactions

Explanation:
The aim of these schemes is to incentivize digital transactions so that electronic payments are adopted by all sections of the society, especially the poor and the middle class.

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers in PDF format

Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers – Important Link
To Download Deloitte Logical Reasoning Questions and Answers PDF Click Here

Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here