AP Grama Sachivalayam Reasoning Online Mock Test Questions & Answers

AP Grama Sachivalayam Reasoning Questions & Answers

AP Grama Sachivalayam Reasoning Online Mock Test | Questions & Answers: Applicants those who are appearing for the AP Grama Sachivalayam Exam 2019 can prepare the following AP Grama Sachivalayam Reasoning Question & Answers. All the interested candidates prepare the following AP Grama Sachivalayam Reasoning Online Mock Test to clear the Reasoning section easily. You can also get the appropriate explanation for every question provided on this page.

★ ★ AP Grama Sachivalayam Exam Dates ★ ★

AP Grama Sachivalayam Reasoning Question & Answers | Quiz

Candidates can clear the AP Grama Sachivalayam Exam 2019, by preparing with the following AP Grama Sachivalayam Reasoning Online Test. We have provided the Logical, Verbal Question and Answers along with suitable explanation. So, all the applicants can get knowledge by practicing the following questions. Hence, it will be very easy for all the aspirants to clear the AP Grama Sachivalayam Reasoning Questions & Answers.

AP Grama Sachivalayam Reasoning Question & Answers With Explanations

1. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

A. (1/3)
B. (1/8)
C. (2/8)
D. (1/16)

Answer: Option B

Explanation:

This is a simple division series; each number is one-half of the previous number.

In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.

4/2 = 2
2/2 = 1
1/2 = 1/2
(1/2)/2 = 1/4
(1/4)/2 = 1/8 and so on.

2. There are 8 houses in a line and in each house, only one boy lives with the conditions as given below:

1. Jack is not the neighbor Siman.
2. Harry is just next to the left of Larry.
3. There is at least one to the left of Larry.
4. Paul lives in one of the two houses in the middle.
5. Mike lives in between Paul and Larry.

If at least one lives to the right of Robert and Harry is not between Toad and Larry, then which one of the following statement is not correct?

A. Robert is not at the left end.
B. Robert is in between Simon and Toad.
C. Toad is in between Paul and Jack.
D. There are three persons to the right of Paul.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question

★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Previous Papers ★ ★

3. What is the value of x?

A : x2 = 64
B. x3 = 512

Answer: Option B

Solution: Following the steps mentioned earlier, we see that statement A is not sufficient to answer the question as from statement A; we get 2 values of x as – 8 and + 8. Statement B is sufficient as we get x = 8.

4. By what percent was the price of a certain candy bar increased?

(1)The price of the candy bar was increased by 5 cents.
(2)The price of the candy bar after the increase was 45 cents.

Answer Choices:
A. Statement (1) ALONE is sufficient but statement (2) ALONE is not sufficient.
B. Statement (2) ALONE is sufficient but statement (1) ALONE is not sufficient.
C. BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D. EACH statement ALONE is sufficient.
E. Statements (1) and (2) TOGETHER are not sufficient.

Answer: C

Explanation: In (1), only the increase in price is given, and both the original and final prices are unknown. Thus, the percent increase cannot be determined from (1) alone, and the answer must be B, C, or E. In (2), only the final price is given, so the percent increase cannot be determined from (2) alone, and the answer must be C or E. From (1) and (2) together, the amount of the increase is known and the price before the increase can be computed. Therefore, the percent increase can be determined, and the best answer is C.

5. If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE

A. 1247
B. 4847
C. 5247
D. 5847

Option: D

Explanation :
R is in every group of letter and 4 is in every group of numbers so R = 4 C L E A R = 5 6 7 8 4 , S P A R E = 9 0 8 4 7 Here 847 are common So CL = 56 and SP = 90 Thus C A R E = 8 4 7

★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Syllabus ★ ★

6. In a code language, QUEEN is written as OVCFL, then KING is written as

a. IJLH
b. MKOF
c. PHIK
d. FOKM

Answer: IJLH

Explanation:

Alphabet Series – A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
The coding follows the rule -2, +1, -2, +1, etc.
That means Q -2 = O
U+1=V
E-2=C, etc.

7. Pointing to a man in a photograph. Asha said. “His mothers only daughter is my mother”. How is Asha related to that man?

A. Wife
B. Sister
C. Niece
D. Nephew

Ans: C.
Sol.
Asha’s mother’s mother is man’s mother i.e.,
Asha’s mother is man’s sister (or)
Asha is man’s niece.

8. B and C are siblings. M has two children and he is the son of E, who is the father-in-law of H. H has only one son. C is not the granddaughter of E.

How is B related to E?
A. Granddaughter
B. Son
C. Daughter
D. Can’t be determined
E. None of these

Answer: A

Explanation:

Bis the granddaughter of E.

Hence, option A is correct.

★★ Check AP Grama Sachivalayam Current Affairs Questions & Answers ★★

9. There are five books of different weights. A is heavier than C and B is heavier than D. E is lighter than B but heavier than C. D is lighter than C. Which is the lightest book?

(a) E
(b) D
(c) B
(d) C

Ans. (b)

Explanation. A is heavier than C and B is heavier than D
A > C and B > D
E is lighter than B but heavier than C. D is lighter than C.
B > E > C > D
Thus, we can definitely say from the above conditions that D is the lightest book.

10. Complete the series 1,6,13,22,33,..

A.46
B. 48
C. 49
D. 51

Answer: A

Explanation: Pattern is +5, +7, +9, +11
So next number will be +13
=> 33+13 = 46

11. A man walks 5 km toward the south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 4 km. And then he goes back 10 km straight. Now in which direction is he from the starting place?

A) South-East
B) North-West
C) South
D) West

Answer: B) North-West

Explanation:
From the given directions, now he is 1km in the North-West direction.

12. Assertion (A): Bangladesh imports jute from India.
Reason (R): Bangladesh has most of the jute mills.

Option:
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: E. Both A and R are false.

Explanation:
When Bangladesh was created after the partitioning of India, the areas of jute production went to Bangladesh while the jute mills were left in India. So, India imports raw jute from Bangladesh.

13. Assertion (A): the Himalayas once laid under the sea.
Reason (R): Fossils of marine creatures are traced on the Himalayas.
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. A is false but R is true
Answer: Option A

Explanation:

The Himalayas are the young fold mountains that at one time are believed to lie inside the Tethys sea. This is evident from the recovery of fossils of marine creatures on its peaks.

★★ Check AP Grama Sachivalayam GK Questions & Answers ★★

14. Today”s workforce has a new set of social values. Ten years ago, a manager who was offered a promotion in a distant city would not have questioned the move. Today, a manager in that same situation might choose family happiness instead of career advancement.
This paragraph best supports the statement that

1. most managers are not loyal to the corporations for which they work.
2. businesses today do not understand their employee’s needs.
3. employees social values have changed over the past ten years.
4. career advancement is not important to today’s business managers.
Answer : 3
Explanation:
employees social values have changed over the past ten years.

15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. which one does not belong to that group?

1. Tooth
2. Chin
3. Nose
4. Ear
5. Eye

Answer : (2)

Explanation:
All others have two vowels each.

16. I. Ten hardcore criminals escaped from the custody of the police while on the way to jail in a city.
II. All schools in the city remained closed for two days.
A. If statement I is the cause and statement II is its effect
B. If statement II is the cause and statement I is its effect
C. If both the statements I and II are independent causes.
D. If both the statements I and II are effects of independent causes.
E. If both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: D
Explanation:
The cause for the escape of the criminals could have been because of laxity on the part of the policy. Since only schools were closed in the city, there is a high possibility of some other cause for it.

17. 11 16 21 26 31 36 41

A. 47 52
B. 46 52
C. 45 49
D. 46 51
E. 45 32

Answer: Option D

Explanation: In this simple addition series, each number is 5 more than the previous number.

18. SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A. CMN
B. UJI
C. VIJ
D. IJT
Answer: Option C

Explanation:

There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL

19. Statement: Some serious blunders were detected in the accounts section of a factory.
The course of Action:
I. An efficient team of auditors should be appointed to check the accounts.
II. A show-cause notice should be issued to all the employees involved in the irregularity.
Explanation: Both I and II can be the possible solutions to the given problem as after implementing both, the problem can be resolved.

20. Look at this series: 12, 11, 13, 12, 14, 13, … What number should come next?
A. 10
B. 16
C. 13
D. 15
Answer: Option D.
Explanation:
This is an alternating number of subtraction series. First, 1 is subtracted, then 2 is added.

★★ Check AP Grama Sachivalayam Aptitude Questions & Answers ★★

21. QRP, ONM, LKJ, _____, FED
A. IHG
B. CAB
C. JKL
D. GHI

Option A
Explanation:
This sequence consists of letters in the reverse alphabetical order

22. Today is Monday. After 61 days, it will be :

A) Tuesday     B) Monday
C) Sunday       D) Saturday
Answer: D

Explanation:
Each day of the week is repeated after 7 days. So, after 63 days, it will be Monday.

After 61 days, it will be on Saturday.

23. A bag contains 50 P, 25 P and 10 P coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type respectively.

A) 360, 160, 200   B) 160, 360, 200

C) 200, 360,160    D) 200,160,300
Answer: C

Explanation:
let ratio be x.

Hence no. of coins be 5x ,9x , 4x respectively

Now given total amount = Rs.206

=> (.50)(5x) + (.25)(9x) + (.10)(4x) = 206

we get x = 40

=> No. of 50p coins = 200

=> No. of 25p coins = 360

24. Find the next number in the sequence:
3, 6, 9, 30, 117……
A. 192
B. 352
C. 388
D. 588

Option D

Explanation:
3 * 1 + 3 = 6
6 * 2 – 3 = 9
9 * 3 + 3 = 30
30 * 4 – 3 = 117
117 * 5 + 3 = 588

25. Find the next number in the sequence:
104, 109, 115, 122, 130…..
A. 119
B. 125
C. 139
D. 134
Answer: Option C

Explanation:
104 + 5= 109
109 + 6 = 115
115 + 7 = 122
122 + 8 = 130
130 + 9 = 139

★★ Practice More Reasoning Bits Here ★★

★★ Check AP Grama Sachivalayam English Questions & Answers ★★

So, hereby we enclosed the AP Grama Sachivalayam Reasoning Questions & Answers on this page. Now, start preparing with these AP Grama Sachivalayam Reasoning Free Mock Test which helps you to clear the test straightforwardly. Follow us on Freshers Now page for the latest updates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here