Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers PDF Download

Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers

Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Passed outs: We had furnsihed this page with the model Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Explanations. And this will be a golden opportunity for the students who are eagerly searching for a job in a good company like Capgemini. Based on the performance, candidates will be qualified for the Capgemini Written Test.



Therefore, by learning Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions from this page, you can understand the level of difficulty of the questions as well as exam pattern. Furthermore, you can save time in the Capgemini Written Test. Job aspirants should note that these are Capgemini Model Questions but not an exact one. No one can provide the exact information because questions may vary from test to test.

You Can Also Check: Capgemini Off Campus Drives & Capgemini Placement Papers

Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

Number of Questions: 16 Questions
Time Limit: 25 mins 



TopicsQuestions asked (Approximately)
Classification1-3 Questions
Series1-3 Questions
Coding and Decoding2-3 Questions
Analytical Reasoning2-4 Questions
Blood Relations1-2 Questions
Analogy3-6 Questions
Series Completion2-4 Questions
Symbols and Notations1-3 Questions
Statements and Arguments3-5 Questions
Decision Making2-5 Questions
Critical Reasoning1-3 Questions

Reasoning section is very important in the written test. Therefore, job aspirants should cover the rest of the topics involved in Reasoning section in order to crack the exam easily. Candidates should be very careful while solving the logical reasoning section. The questions asked may confuse you. Therefore, take trail by practicing the provided Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 & 2020 Batches) through this article. You may understand the way of asking questions in the exam.

Job Aspirants Can Also Check More Freshers jobs

Capgemini Reasoning Questions and Answers with Solutions

Capgemini is not only an IT company but also a service based company which provides services like digital services, business services, Technological operations, Transformations & Innovations, etc. Therefore, the higher recruiters of Capgemini is going to hire the most talented, dynamic as well as skillful candidates. We suggest you to prepare with the given Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation to gain subjective knowledge which actually required to suit for the company.

Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers PDF

We hope that all the Graduated students will eagerly wait to join in MNC companies like Capgemini. So, to help them at any moment, we have assembled all the model Capgemini Reasoning Questions and Answers. Students who applied for Capgemini must and should practice the sample Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation from this section. Job seekers can download Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers in PDF format for free of cost. Kindly refer all the questions without fail which may ask in your exam.

1. Quartz: Radio::? : Cement

A. Plaster of Paris
B. Plastic
C. Leather
D. gypsum

Answer – D. gypsum

Explanation:
Quartz is used to make radio similarly Gypsum is used to make Cement

2. Carbon dioxide: Extinguish:: Oxygen:?

A. Isolate
B. Foam
C. Explode
D. Burn

Answer – D. Burn

Explanation:
Oxygen supports Burning similarly Carbon dioxide helps in extinguishing

3. Farming: Monsoons:: Market:?

A. Volume
B. Demand
C. Supply
D. Rate

Answer – B. Demand

Explanation:
First depends on the second

4. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Apple
B. Orange
C. Brinjal
D. Grapes

Answer – C. Brinjal

Explanation:
Brinjal is a vegetable

5. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Badminton
B. Table Tennis
C. Rugby
D. Hockey

Answer – C. Rugby

Explanation:
Only sport Rugby contains a single thing Rugby, all other contains 2 things in order to play

6. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Mathura
B. Varanasi
C. Haridwar
D. Allahabad

Answer – A. Mathura

Explanation: Remainings are located in the bank of Ganga river

7. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Papaya
B. Water Melon
C. Mango
D. Orange

Answer – C. Mango

Explanation: Mango – only 1 seed, Remaining all fruits contains more than 3 seeds

8. Three of the following Four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Italy
B. Greece
C. Poland
D. Europe

Answer – D. Europe

Explanation: It is an Asian country

9. Statement: Should India install more nuclear reactors for electricity generation.

Arguments:
I. Yes, the government can earn more revenue from them.
II. No, this will increase the costs of the government.

A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both I & II are strong
D. None of the above are valid

Answer – D. None of the above are valid

Explanation:
Both the arguments I and II are not forceful as revenue and money cannot be the sole factor that would be considered in a major decision concerning nuclear reactors. There are going to be more important and other factors as well that would need to be taken care of in taking a critical decision like this.

10. Statement: India should increase the number of universities from 350 to 1500.

Arguments:
I. Yes, it is crucial to sustaining India’s growth because we have a large number of people seeking education.
II. No, the increase will cause a dilution in academic standards and more corruption.

A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both are equally valid
D. None are valid

Answer – A. Only I is strong

Explanation:
The argument ‘I’ is a logical argument as the number of students seeking education is growing and thus the need for universities is also increasing. However, the corruption clause in argument II is beyond the scope of the argument. Therefore, the only argument I hold strength

11. Statement: Is clear focus the key to high achievements?

Arguments:
I. Yes, one with no goal or focus leads a barren existence.
II. No, behind every successful man is a woman.

A. Only I is strong
B. Only II is strong
C. Both I & II are strong
D. None of the above are valid

Answer – D. None of the above are valid

Explanation:
The question is whether focus can be regarded as the key to high achievements or not. The argument I talk about people who have no goals. It does not answer the question raised by the main statement. Argument II has no connection with the main statement.

12. A is fifteenth from the left end and B is eight from the right end. If there are 4 boys between them and B is to the right of A then the total number of a student sitting in the row.

A. 27
B. 28
C. 29
D. 26

Answer – A. 27

Explanation:
Given that, A is fifteenth from the left end and B is eight from the right end then
(14 people) A **** B (7 persons) = 27
Therefore, the total number of a student sitting in the row = 27

13. In a row of 30 children, Madhav is 12th from the left end. Raghu a friend of Madhav is 3 to the left of Madhav. Find the position of Raghu from the left end.

A. 10th
B. 5th
C. 8th
D. 9th

Answer – D. 9th

Explanation:
(8 persons) (Raghu) ** Madhav(18 people)
Hence, the position of Raghu from the left end = 9th

14. Avinash is 5 ranks above Sunil in a class of 30. If Sunil rank is 15th from the last. What is Avinash rank from the start?

A. 10
B. 12
C. 13
D. 11

Answer – D. 11

Explanation:
(10 students) Avinash * * * * Sunil (14 person)
Therefore, Avinash rank from the starting is 11

15. P is fifteenth from the left end in a row of boys and Q is eighteenth from the right end. If R is tenth from P towards the right end and fourth from Q towards the right end. How many boys are there in the row?

A. 38
B. 40
C. 35
D. 36

Answer – A. 38

Explanation:
(14 people)P * * * * * Q * * * R (13 person)
Therefore, the number of boys in the row is 38.

16. In a group of 6 students P, Q, R, S, T and U each one having different height. P is taller than T but not as tall as U. Q and U are not the tallest and also R is the shortest. Who is the tallest among them?

A. S
B. Q
C. P
D. U

Answer – A. S

Explanation:
According to the given data
S > (Q,U) > P > T > R
Hence S is the tallest among them

Download Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers in PDF Format

Download Capgemini Logical Reasoning Questions and Answers PDF

We hope that all the job seekers had benefited with these Capgemini Logical Reasoning Questions & Answers For Freshers and downloaded the above PDF. For more information regarding placements or placement test, you can follow our site www.freshersnow.com on a regular basis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here