IBPS SO English Questions and Answers (Prelims) PDF Download

IBPS SO English Questions and Answers

IBPS SO English Questions and Answers PDF Download (Prelims): Candidates who had applied for the IBPS SO vacancies, those candidates must check this page. On this page, we had provided IBPS SO English Questions and Answers to help you while preparing for the Prelims Examination. Aspirants can also take IBPS SO English Free Mock Test. The given IBPS SO English Mock Test Question and Answers, candidates easily score maximum marks and can select for the next process of selection.

★★ IBPS SO Notification ★★

★★ Free IBPS SO Prelims Mock Tests ★★

So all the aspirants must concentrate on the given IBPS SO English Online Test Question and Answers. Also, candidates must take IBPS SO English Quiz from the given questions. We have given the direct links to download the IBPS SO English Questions and Answers in the PDF format for free of cost. So, keep on practicing the provided IBPS SO English Questions and Answers to improve your skills.

★ ★  You Can Also Check ★ ★
IBPS SO Previous Question PapersIBPS Recruitment 
IBPS SO SyllabusIBPS SO Reasoning Questions and Answers
 IBPS SO General Awareness Questions and Answers IBPS SO Quantitative Aptitude Questions and Answers
 IBPS 2021IBPS SO Prelims Admit Card
IBPS SO Mains Admit CardIBPS SO Prelims Answer Key
IBPS SO Mains Answer KeyIBPS SO Prelims Result
IBPS SO Mains Result

IBPS SO English Questions and Answers (Prelims)

(1-8) Direction: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested one of which fills the blank appropriately.

The Indian anti-corruption movement, commencing in 2011, was a series of demonstrations and ___(1)___ across India (2) establish strong legislation and enforcement against ___(3)___endemic political corruption. The movement was named among the “Top 10 News Stories of 2011” by Time magazine. The movement gained momentum from 5 April 2011, when anti-corruption activist Anna Hazare began a hunger strike at the Jantar Mantar in New Delhi. The chief legislative aim of the movement was to ___(4)___ corruption in the Indian government through the introduction of the Jan Lokpal Bill. Another inline movement, (5) repatriate black money from Swiss and other foreign banks was spearheaded by Ramdev. ____(6)___ of mass protesters focused on legal and political issues, including political corruption, kleptocracy, and other forms of corruption. The protests were non-partisan and most protesters were (7) attempts made by political parties to use them to ____(8)___ their own political agendas.

1. Find the appropriate word in each case.

Elucidations
Rallies
Protests
Both B and C
Both A and B

Solution:

The word ‘elucidations’ means & ‘descriptions and explanation in details’ and is not appropriate here. The word & ‘protests’ means ‘express an objection to what someone has said or done and fits here the best. Also, option B ‘Rallies’, which means a mass meeting of people making a political protest or showing support for a cause, conveys a similar meaning as ‘protests’. Thus option D is the correct answer.

2. Find the appropriate word in each case.

Intend to
Intended
Intended to
consolidated to
Both C and D

Solution:

The missing phrase here can be appropriately filled by option B “intended to” which means ‘planned or meant to”. Also note that infinitive “to” is important to express the cause/ reason behind the formation of Anti corruption movement. On the same lines “consolidated” also means to combine separate pieces of legislation into a single legislative act. The presence of infinitive “to” even makes it a perfect fit. Therefore, correct option is E ( Both C and D).

3. Find the appropriate word in each case.

Perceived
Serious
Apparent
Gruesome
Both A and C

Solution:

The word ‘perceived’ means ‘seen’ and conveys the correct meaning here. The word ‘serious’ and ‘gruesome’ would be relative terms and are less appropriate than the word ‘perceived’. The word ‘gruesome’ means ‘causing repulsion or horror’. Option C ‘Apparent’ means ‘something clearly visible or obvious’ conveying the same meaning as perceived. Thus option A and C both are correct.

4. Find the appropriate word in each case.

Deride
Ratify
Flurry
Alleviate
Vitiate

Solution:

The word ‘deride’ means ‘to mock’ and does not convey any meaning here. The word ‘ratify’ means ‘sign or give formal consent to (a treaty, contract, or agreement), making it officially valid.’ and does not form any meaning here. The word ‘flurry’ means ‘confuse/ sudden’ and does not form any meaning here. The word ‘alleviate’ means’ to lessen the pain or bad impact’ and conveys the correct meaning. The word ‘vitiate’ means ‘destroy the effect of’ and is incorrect here.

5. Find the appropriate word in each case.

With an intention to
With an eye to
With bad grace to
Both A and B
Both B and C

Solution:

The idea here is to look for a phrase that would mean with an aim to clarifying the purpose of another inline movement. The phrases “With an eye to” and “With an intention to” convey  the required meaning. Alternatively the phrase “with bad  grace” means unwillingly or unhappily which does not support the context. Therefore, the correct answer here becomes D (Both A and B).

6. Find the appropriate word in each case.

Offended
Disaffected
Grievances
Maxims
Both B and C

Solution:

The verb ‘offended’ means ‘upset or hurt’ and does not convey the correct meaning. The word here must be a noun and not a verb as the preposition ‘of’ is present after the blank. The word ‘disaffected’ means ‘dissatisfied, especially with people in authority or a system of control’ and does not make any sense here. The word ‘grievances’ means ‘feelings of resentment over something believed to be wrong or unfair’ and fits here correctly. The word ‘maxim’ means ‘a short, pithy statement expressing a general truth or rule of conduct’ and is irrelevant here. Thus option C is the correct answer.

7. Find the appropriate word in each case.

Hostile in
Hostile by
Hostile to
Hostile of
Hostile among

Solution:

Considering the noun (attempts) here,  the prepositional phrase “hostile to” fits appropriately in the given context. “Hostile among” need to have mention of a group. The preposition “of” cannot be used with Hostile. ‘Hostile in’ would seek a unanimous entity to be grammatically correct (which is not the case here). Therefore, correct answer is option C.

8. Find the appropriate word in each case.

Polish
Trivialize
Strengthen
Support
Both C and D

Solution:

The word ‘polish’ does not make any sense here. The word ‘trivialize’ means ‘make (something) seem less important, significant, or complex than it really is’ and does not make any sense here. The word ‘strengthen’ means ‘to support in a stronger way’ and conveys the correct meaning. The word ‘support’ means ‘keep up’ which even conveys the correct meaning. Thus E is the correct answer( Both C and D).

9. Direction: Given below are three statements, of which some may be incorrect. Identify the correct statement(s).

I.The hospital on Thursday said initially four healthcare worker from Covid ward were found positive.
II.The hospital on Thursday said initially four healthcare workers from Covid ward were found positive.
III.The hospital on Thursday said initially four healthcare workers from Covid ward were found to be positive.

Only I
Only II
Only III
Both II and III
All of these

Solution:

In the sentence, I, ‘worker’ should be replaced by ‘workers’. Here, we can clearly see that more than one healthcare workers are being mentioned. That is why we use the plural form of worker here, i.e. ‘workers’. In sentence II and III, both are grammatically and meaningfully correct. Therefore the correct option choice for this question is D.

10. Direction: Given below are three statements, of which some may be incorrect. Identify the correct statement(s).

I. She couldn’t explain the sense that she didn’t belong inspite the pictures of her and Jonny on the walls and all her things sprinkled around the room.
II. She couldn’t explain the sense that she didn’t belong despite the pictures of her and Jonny on the walls and all her things sprinkled around the room.
III. She couldn’t explain the sense that she doesn’t belong despite the pictures of her and Jonny on the walls and all her things sprinkled around the room.

Only II
Only I
Only III
Both II and III
All of these

Solution:

In sentence, I, ‘inspite’ should be replaced with ‘despite’. If we use ‘inspite’ then it should be followed by ‘of’. In sentence III, ‘doesn’t’ should be replaced by ‘didn’t’. ‘Didn’t’ = did not (which is in the pass as did is pass tense. For example -“He didn’t want to go to school” (meant he at first did not want to go to school). ‘Doesn’t’ = does not (present tense), e.g.-“He doesn’t want to go to school” (means that right now he does not want to go to school). Therefore the correct option choice for this question is A.

11. Direction: Given below are three statements, of which some may be incorrect. Identify the correct statement(s).

I. A man was arrested and his mother booked for allegedly abusing and assaulting medical staff at a government hospital in Wada on Tuesday.
II. A man was arrested and his mother booked for allegedly abusing and assaulting medical staff in a government hospital in Wada on Tuesday.
III. A man was arrested and his mother booked for allegedly abusing and assaulting medical staff at a government hospital in Wada in Tuesday.

Only II
Only I
Only III
Both II and III
All of these

Solution:

In sentence II, ‘in’ should be replaced by ‘at’. ‘In’ is used to describe a general location which is large in context, whether indoor or outdoor. ‘At’ describes a specific location. In sentence III, ‘in Tuesday’ should be replaced by ‘on Tuesday’. “In” generally refers to longer periods of time. “On” is used with dates and named days. Therefore, the correct answer choice for this question is B.

12. Direction: Given below are three statements, of which some may be incorrect. Identify the correct statement(s).

I. In todays India, which celebrates empowerment and progress, if you question development’s impact on women, you are anti-development.
II. In today’s India, which celebrates empowerment and progress, if you question developments impact on woman, you are anti-development.
III. In today’s India, which celebrates empowerment and progress, if you question development’s impact on women, you are anti-development.

Only II
Only I
Only III
Both II and III
All of these

Solution:

In sentence I, the ‘todays’ should be replaced by ‘today’s’. There is no such word as “todays”. It is always followed by an apostrophe ‘s’. Today’s can have various implications. Usually it is the contracted form of “today is”. In sentence II, ‘woman’ should be replaced by ‘women’ as we are talking about the group in general, though it is not grammatically incorrect but is not contextually that appropriate. Also, the apostrophe in ‘development’ is missing as we are talking specifically about its impact.  So, statement II is incorrect.

13. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three word out of which more than one can complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.
The party’s ________________ were based on prejudice rather than on any coherent ideology.

I. Basis
II. Policies
III. Founders

Only I
Only II
Only III
Both I & II
Both I & III

Solution:

The blank requires a plural noun as it followed by ‘were’. ‘Basis’ is singular. So, option I is wrong. Founders refer to the people who established the party. People can’t be based on something. So, option III is also wrong. Hence, the correct answer is B.

14. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three word out of which more than one can complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.

The book is hard to obtain, because of ________________ demand following the author’s appearance on TV.

I. Excess
II. Access
III. Assess

Only I
Only II
Only III
Both I & II
Both I & III

Solution:

Excess means an amount of something that is more than necessary, permitted, or desirable. Access means approach or enter (a place). Assess means evaluate or estimate the nature, ability, or quality of. The blank requires an adjective. ‘Access’ and ‘assess’; are verbs and ‘excess’ is ana adjective. Hence, the correct answer is A.

15. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three word out of which more than one can complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.
The company’s spending has also ________________ following the launch of a new Sunday magazine.

I. Risen
II. Made
III. Decreased

Only I
Only II
Only III
Both I & III
Both I & II

Solution:

Here, ‘spending’ is used as a gerund to instantiate the subject of the sentence. The verb in the blank must be in accordance to the given gerund. We know that ‘Spending’ cannot be ‘made’. It can, however, rise or decrease. Hence, the correct answer is D.

16. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three word out of which more than one can complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.
Lewis was annoyed that Adam did not show ________________ respect and deference to him.

I. Multiple
II. Enough
III. Least

Only I
Only II
Only III
Both I & II
Both I & III

Solution:

“Multiple’ is used for countable nouns. ‘Respect’ is not countable. Option I is wrong. People don’t get annoyed when they are not least respected. So, option II is also wrong. Hence, the correct answer is B.

17. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three word out of which more than one can complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.
The novel’s early readers were understandably annoyed at having their narrative expectations constantly ________________.

I. Validate
II. Disappointing
III. Thwarted

Only I
Only II
Only III
Both I & II
Both I & III

Solution:

The tense of the sentence is simple past tense and thus the verb in the blank should also be in simple past. Hence, the correct answer is C.

18. Direction: Four statements are given below at A, B, C and D. There may be some errors in the given statements. Mark the incorrect statement as the answer. If all the statements are incorrect, mark option E, i.e., “All are incorrect” as the answer.

The salt seller came to understand the trick and decided to teach a lesson to it.
The aim of this article is to bring into focus the significance of counselling in the Indian juvenile justice system.
It didn’t play the trick anymore after that day, and the seller was happy.
The enemies retreated back on seeing the fighter jets of the Indian Air Force.
All are correct

Solution:

The use of ‘back’ in addition to ‘retreated’ is superfluous. Retreat means an act of moving back or withdrawing. Here, in the given context, retreat means to withdraw from enemy forces as a result of the arrival of someone with superior power or after a defeat.

The correct sentence will be: ‘The enemies retreated on seeing the fighter jets of the Indian Air Force’. Also, the prefix, ‘re-‘, is used with the meaning “again” or “again and again” to indicate repetition. As a result, ‘again’ or ‘back’ should not be used with such words.
So, words such as rebirth, reborn, retreat, recast, regain etc do not take the word ‘again’ with them.

Thus, option D is the answer choice here.

19. Direction: Four statements are given below at A, B, C and D. There may be some errors in the given statements. Mark the incorrect statement as the answer. If all the statements are incorrect, mark option E, i.e., “All are incorrect’ as the answer.

Priyanka, you and I are childhood friends.
A story tells that two friends were walking through the desert.
They remind one so of a duck that goes flapping about with forced
cheerfulness long after its head’s been cut off.
They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath.
All are correct

Solution:

When we use pronouns as the subject, and all the three persons act as the subject of the sentence, and are connected by ‘and’, the sequence of the pronouns should be ‘second person’, ’third person’, and then the first person’. The verb should be plural verb. The speaker is the first person ‘I’, the listener is the second person ‘you’, and the non active one is the third person ‘He’, ‘she’
or anyone.

The correct sentence should be: ’You, Priyanka, and I are childhood friends.’ Thus, option A is the answer choice here.

20. Direction: Four statements are given below at A, B, C and D. There may be some errors in the given statements. Mark the incorrect statement as the answer. If all the statements are incorrect, mark option E, i.e., “All are incorrect” as the answer.

She was tired of fighting and struggling all the time.
He filled three pots with water and placed each on a high fire.
Professor Majumder said that the college’s Principal has said that exams will start from Tuesday.
Sharma said he gave up on equities at least a month back to move to other asset classes.
All are correct

Solution:

Apostrophe is not used with non-living things. Hence we should use ‘Principal of the college’. Again we do not use the preposition ‘from’ with the word ‘start’. We use ‘on’ instead. So, the correct form of the given sentence will be :-‘ Professor Majumder said that the Principal of the college has said that exams will start on Tuesday. Thus, option C is the answer choice here.

21. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately. Russia is a riddle wrapped in a/an ____________ inside an enigma.

Mystery
Familiar
Enigmatic
Stupefy
Tragic

Solution:

The blank will take a noun as an article (here ‘a/an’) is followed by a noun. So, this eliminates ‘known’ (used as a verb or adjective), ‘enigmatic’ (adjective), ‘tragic’ (adjective) and ‘stupefy’ (which is a verb). ‘Familiar’ is contextually incorrect here. ‘Mystery’ (noun) which means ‘something that is difficult or impossible to understand or explain’ fits in the blank. Hence, the answer is option A.

22. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately. The crowd was _________________ singing chauvinistic patriotic songs.

Diligent
Careful
Enthusiastically
Achievement
Ambition

Solution:

The blank requires an adverb in order to qualify the verb ‘singing’. According to this, options A and B are negated because these are adjectives and options D and E are negated because these are nouns. Option C satisfies the grammatical condition mentioned above and brings out a meaningfully coherent sentence.

Hence, option C is the correct answer.

23. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately. The ___________ dodo bird of Reunion Island is gone forever, as is the moa of New Zealand.

Fabled
Mystery
Anonymity
Obscurity
Famously

Solution:

The noun ‘dodo bird’ must be qualified by an adjective. So, this eliminates option B, C and D as these are all nouns. Option E is eliminated; as it is an adverb. ‘Fabled’ which means ‘famous, especially by reputation’ satisfies the grammatical condition mentioned above and hence, option A is the correct answer.

24. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately. Abuse can _____________ to both psychological and emotional problems.

Resulting
Showing
Depicted
Displayed
Lead

Solution:

The blank requires a verb. The blank is preceded by “can’t which indicates that the verb must be used in the base form. So, options A and B are negated because these are present participle forms of verbs and options C and D are negated because these are past participle forms of verbs. Option E ‘lead’ which means ‘be a route or means of access to a particular place or in a particular direction’ satisfies the grammatical condition mentioned above and brings out a meaningfully coherent sentence.
Hence, option E is the correct answer.

25. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately. It came as no surprise to find that the local _____________ in Sochi had muddled up the names.

Translator
Translating
Explaining
Transcribed
Adapted

Solution:

The blank requires a noun. According to this, all options, except A are ruled out as these are verbs. Option A makes the sentence both grammatically and contextually correct. Hence, option A is the correct answer.

26. Direction: A sentence with one blank is given, indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the blank appropriately.

The number of reported crimes is ____________ at an alarming rate.

drift
expands
delete
increases
increasing

Solution:

The sentence talks about a situation of reported crime. Since the sentence is in present continuous form, we use is + the -ing form of the verb. Thus, the blank requires a verb in the fourth form (V4). This eliminates the options A, B, C and D.

Option E makes the sentence both grammatically and contextually correct. Hence, option E is the correct answer.

27. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., “; No correction required” as the answer. Private investors eager to sign US projects anxious of getting out of their comfort zone in developing countries with little history of political or economic continuity.

i. are hesitant to venture into uncertain areas
ii. hesitate to enter risky scenarios
iii. are reluctant to step into caution zones
Only i
Only i and ii
Only i and iii
Only ii and iii
No correction required

Solution:

The sentence talks about how private investors who are eager to sign US projects are reluctant to do the same in developing countries. Both (i) and (ii) suffice as per the context of the sentence. Thus, (B) is the right answer. The highlighted phrase is incorrect as we need a helping verb such as ‘are’ before the adjective ‘anxious’, similarly option (i) that contains the adjective- “hesitant” with an auxiliary verb “are”;. Sentence (ii) doesn’t require “are” because the word “hesitate” is used as a verb. Option (iii) is incorrect as ‘caution’ is a noun and cannot modify another noun such as ‘zones’.

28. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., “No correction required” as the answer. Without an immediate commitment to disruptive energy development through substantial international investment, as well as measures for unlocking private foreign capital, any resolutions will be hollowed out.

i. any resolutions will be without significance or value.
ii. any resolutions will not materialized
iii. any resolutions will be no more than an empty promise
Only i and iii
Only ii and iii
Only iii
All I, ii and iii
No correction required

Solution:

The sentence talks about how any resolutions will not be successful without an immediate commitment to disruptive energy development. Both (i) and (iii) can replace the highlighted phrase to render the requisite contextual meaning. Thus, (A) is the right answer.

The highlighted phrase is incorrect as ‘hollowed out’ should be replaced with ‘hollow’. In figurative terms, ‘hollow’ would mean something that will not come true, and ‘hollowed out’ can only be used in a literal sense to mean something that is made hollow. Option (ii) is incorrect as ‘materialized’ is in the simple past tense form, while we need a verb in its base form to follow the modal verb ‘will’.

29. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., “No correction required” as the answer.

The rationale behind their demand is that more developed countries are more suits to provide an answer and, historically, are more responsible for creating the problem.

i. more equipped to deal with the situation at hand
ii. more suitably attuned to the problem
iii. better able to meet the challenge
Only i and ii
Only ii and iii
Only i and iii
All i, ii and iii
No correction required

Solution:

The sentence talks about how developed countries are in a better position to solve the problem. All the given alternatives can replace the highlighted part of the statement to render the requisite meaning. Thus, (D) is the right answer. The highlighted phrase is incorrect as ‘suited’ is an adjective while ‘suit’ is a verb. We need an adjective to be qualified by the adverb ‘more’.

30. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No correction required" as the answer. Television networks, presidents, and celebrity soccer players, from countries as far-flung as China, Mali, and Qatar, have taken interest in the world’s first, and best, ‘football freestyler’.

i. have thrown the flashlight on the world’s first
ii. have took notice of the world’s first
iii. have caught site of the world’s first
Only i and ii
Only ii and iii
Only i and iii
All i, ii and iii
No correction required

Solution:

The sentence talks about television networks, presidents and celebrity soccer players from remote countries have noticed the world’s best and first football freestyler. The highlighted phrase is grammatically and contextually correct. Thus, (E) is the right answer.
Option (i) is incorrect as ‘flashlight’ refers to a torch; ‘spotlight’ means attention, and would have been more suitable.
Option (ii) is incorrect as the present perfect tense construction ‘have + verb’ always takes the past participle of the verb; ‘taken’ would have been more suitable instead of ‘took’.
Option (iii) is incorrect as ‘site’ means a place or location; it should be replaced with ‘sight’, as the phrase ‘caught sight’ means taken notice of, which would have made more sense in this context.

31. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., “No correction required” as the answer. To salvage cognac, distillers must adjust to global demands while keeping untouch the unique tradition behind their product.

i. demands, while maintain the unique
ii. demands, while remaining true to the unique
iii. demands, at the same time keeping intact the unique
Only i and ii
Only ii and iii
Only i and iii
All i, ii and iii
No correction require

Solution:

The sentence talks about how distillers need to strike a balance between adjusting to global demands and maintaining the unique tradition of their product. Both (ii) and (iii) are contextually appropriate. Thus, (B) is the right answer.

The highlighted phrase is incorrect as ‘untouch’ is grammatically incorrect; we need an adjective here, and ‘untouched’ would have been more suitable.

Option (i) is incorrect as the present participle ‘maintaining’ is needed here to
carry forward the sentence in a grammatically coherent manner.

32. Direction: Which of the following phrases (i), (ii), and (iii) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., “No correction required” as the answer. After spending four months in the US, the visa was revoked.

i. Deepa’s visa was revoked.
ii. Her visa was revoked.
iii. Deepa got to know about revoked visa.

Both i and ii
Both ii and iii
Both iii and i
Only i
No correction required

Solution:

The modifier of the sentence is ‘after four months in the US.’ The modifier describes a person, not the VISA. But the person is not mentioned in the given sentence; hence, the modifier is dangling. Option III seems incomplete and ambiguous too. ‘Her’ or ‘a’ is missing after ‘about.’ Option I and Option II are correct. Therefore, option A is the apt answer.

(33-38) Direction: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Dennis Arp was feeling optimistic last summer, which is unusual for a beekeeper these days. Thanks to a record wet spring, his hundreds of hives, (1) across the central Arizona desert, produced a bounty of honey. Arp would have plenty to sell in stores, but more importantly, the (2) harvest would strengthen his bees for their biggest task of the coming year. Like most commercial beekeepers in the US, at least half of Arp’s revenue now comes from pollinating almonds. Selling honey is far (3) than renting out his colonies to mega-farms in California’s fertile Central Valley, home to 80% of the world’s almond supply. But as winter approached, with Arp just months away from taking his hives to California, his bees started getting sick. By October, 150 of Arp’s hives had been (4) by mites, 12% of his inventory in just a few months. Commercial beekeepers who send their hives to the almond farms are seeing their bees die in record numbers, and nothing they do seems to stop the
decline. Beekeepers (5) the high mortality rate to pesticide exposure, diseases from parasites and habitat loss. However, environmentalists and organic beekeepers (6) that the real culprit is something more systemic: America’s reliance on industrial agriculture methods, especially those used by the almond industry, which demands a large-scale mechanization of one of nature’s most
delicate natural processes. Find out the appropriate word in each case.

Stumbled
Littered
Scattered
Entrenched
Squandered

Solution:

As per the given context, the passage talks about the beehives which were spread over a large area. we need a verb to complete the phrase with the preposition ‘across’. Let’s consider the meanings of the given alternatives: Stumbled: to hit your foot against something when you are walking or running and almost fall over

Littered: make a place untidy with rubbish
Scattered: spread over a large area
Entrenched : (of an attitude, habit, or belief) firmly established and difficult or
unlikely to change; ingrained.
Squandered : to waste time, money, etc.
Of these, only ‘Scattered’ fits aptly. Hence option C is correct.

34. Find out the appropriate word in each case.

Inflated
Piddling
Flush
Squat
Bumper

Solution:

‘Bumper’ means ‘exceptionally large, fine, or successful’ and is the appropriate choice. Hence option E is correct

35. Find out the appropriate word in each case.

Less lucrative
More expected
Little dicey
More lucrative
Less dicey

Solution:

It is mentioned that ‘California’s fertile Central Valley, home to 80% of the world’s almond supply’. This implies that honey production provides less returns than what is obtained by almond pollination. Thus, ‘less lucrative’ is the appropriate phrase and option A is the correct choice.

36. Find out the appropriate word in each case.

Manipulated
Cautioned against
Wreak
Wiped out
Looked after

Solution:

As per the given context we need a word which means to destroy. Though ‘Wreak’ also means to cause great damage or harm to somebody/ something, but because it is not in the past particple form, it would be a grammatical misfit. So, ‘wipe out’ which means to destroy  completely is the most appropriate choice. Hence option D is correct.

37. Find out the appropriate word in each case.

Heartened
Coupled
Directed
Attributed
Counselled

Solution:

‘Attributed’ means ‘to say or think that something is the result of a particular thing’ and is the appropriate choice. Hence option D is correct

38. Find out the appropriate word in each case.

Subsume
Outlast
Maintain
Retract
Deny

Solution:

Note the meanings of given alternatives:
Subsume: include or absorb (something) in something else.
Outlast: to continue to exist or to do something for a longer time than somebody/ something
Maintain: to make something continue at the same level, standard, etc.
Retract: to say that something you have said is not true
Of these, only ‘Maintain’ which means ‘to continue to have; to keep in existence, or not allow to become less’ is the appropriate choice. Hence option C is correct

39. Direction: Read the following sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number corresponding to that part will be your answer. If the given sentence is correct as it is, mark the answer as ‘No error’. Ignore the errors of punctuation if any. A middle-age male bull (1)/ elephant was climbing a (2)/ five-feet wall in a bid
(3)/ to find wild mangoes. (4)

1
2
3
4
No error

Solution:

The error is in the first part of the sentence. We need to replace ‘middle-age’ (noun) with ‘middle-aged’ (adjective). We need an adjective to describe the elephant. So, the correct answer is option A.

40. Direction: Read the following sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number corresponding to that part will be your answer. If the given sentence is correct as it is, mark the answer as ‘No error’. Ignore the errors of punctuation if any. Bobbi placed her hand on (1)/ the glass counter and (2)/ heard a tiny hum as (3)/ the camera scan her retina. (4)

1
2
3
4
No error

Solution:

The error is in the fourth part of the sentence. We need to replace ‘scan’ with ‘scanned’. So, the correct answer is option D.

41. Direction: Read the following sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number corresponding to that part will be your answer. If the given sentence is correct as it is, mark the answer as ‘No error’. Ignore the errors of punctuation if any. Jack moved in (1)/ the steep hillside (2)/ with the stealth and (3)/ the quietness of a panther. (4)

1
2
3
4
No error

Solution:

The error is in the first part of the sentence. We need to replace ‘in’ with ‘down’. The phrasal verb ‘move in’ means to start living in a new house.

So, the correct answer is option A.

42. Direction: Read the following sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number corresponding to that part will be your answer. If the given sentence is correct as it is, mark the answer as ‘No error’. Ignore the errors of punctuation if any. Employers clearly hoped that (1)/ the workers would stay (2)/ longer, but their effort (3)/ were largely in vain. (4)

1
2
3
4
No error

Solution:

The error is in the third part of the sentence. Being the corresponding noun to the plural subject (Employers) mentioned in the sentence. We need to replace ‘effort’ with ‘efforts’ So, the correct answer is option C.

43. The root crops should be clamped (1) in frost (2) dry conditions with adequate (3) protection against reasonably. (4)

2-4
1-3
1-2
3-4
No correction required

Solution:

In the given sentence we can figure out that (2) needs an adverb to modify the adjective ‘dry’ while (4) needs a noun against which protection is required. Therefore, (2) and (4) i.e. ‘frost’ and ‘reasonably’ must be exchanged to form a correct sentence. Thus, option A is the correct answer.

44. Direction: In the given question, four words are printed in bold and are numbered 1, 2, 3 and 4. Of these, the positions of two words may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the two words which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required. The invested (1) entrepreneur and a trio of venture (2) capital firms (3) in January inveterate (4) 5 million dollars in Healthscape Inc.

1-2
3-4
1-4
2-3
No correction required

Solution:

In the given sentence, it is evident that (1) needs an adjective to modify the noun ‘entrepreneur’ while (4) needs a verb. Also, ‘invested’ is apt before the amount mentioned in the sentence. Therefore, (1) and (4) i.e. ‘invested’ and ‘inveterate’ must be exchanged to form a correct sentence. Thus, option C is the correct answer.

45. Direction: In the given question, four words are printed in bold and are numbered 1, 2, 3 and 4. Of these, the positions of two words may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the two words which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.
Environmentalists often (1) that it will not be easy (2) to persuade car drivers (3) to use their vehicles less concede. (4)

2-4
2-3
1-4
1-3
No correction required

Solution:

Here we see that (1) needs a verb while (4) needs an adverb after ‘less’. Therefore, (1) and (4) i.e. ‘often’ and ‘concede’ must be exchanged to form a correct sentence. Thus, option C is the correct answer.

46. Direction: In the given question, four words are printed in bold and are numbered 1, 2, 3 and 4. Of these, the positions of two words may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the two words which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.
The accounting (1) firm thwart (2) destroyed documents (3) to deliberately (4) government investigators.

1-2
2-3
3-4
2-4
No correction required

Solution:

Here we see that (2) needs an adverb to modify the verb ‘destroyed’ which can be best served by ‘deliberately’ (as it is the only adverb from the numbered alternatives). Simaltaneously, (4) needs an infinitive after ‘to’. Therefore, (2) and (4) i.e. ‘thwart’ and ‘deliberately’ must be exchanged to form a correct sentence. Thus, option D is the correct answer.

47. Direction: In the given question, four words are printed in bold and are numbered 1, 2, 3 and 4. Of these, the positions of two words may be incorrect and need to be exchanged to make the sentence correct. Find the two words which need to be exchanged. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required. Constructing rows of fuel (1) in strategic areas (2) could reduce soil erosion (3) and help to phase out the use of wood for turbines. (4)

1-4
1-2
2-3
3-4
No correction required

Solution:

In the given sentence we see that (1) needs a noun which signifies something that can be constructed while (4) needs a noun for which wood can be used. Therefore, (1) and (4) i.e. ‘fuel’ and ‘wood’ must be exchanged to form a correct sentence. Thus, option A is the correct answer.

48. Direction: In the following question, a word is given along with its usage in sentences given in the options. Choose the option in which the use of the given word is contextually and grammatically correct.

Suggest

The Minister established a commission to suggests improvements in the educational system.
Economic indicators suggest that a recovery is on the way.
The consultant who suggesting using spamming to raise the company’s profile has been fired.
In 1782 he prepared an elaborate report on the coinage, suggest the use of the decimal system
None of the above

Solution:

‘Suggest’ is aptly used in infinitive form in option B.
In option A, it should be ‘suggest’ since we use an infinitive after ‘to’.
In option C, it should be ‘suggested’ since we need the verb in the past tense here.
In option D, it should be ‘suggesting’ because a gerund is required here.

49. Direction: In the following question, a word is given along with its usage in sentences given in the options. Choose the option in which the use of the given word is contextually and grammatically correct.

Navigate
Unless the restaurant have a navigate wine list, I don’t want to eat here.
The guests were not allowed to navigate their own food and were instead given standardised meals at the hotel.
The American kitchens are much more navigate than Japanese ones.
The robot rides the elevator and navigating hallways on its own to minimise contact between guests and human staff.
None of the above

Solution:

The word navigate means to find its way or to travel a desired course.
It does not fit in option A as it is a verb and we need an adjective to qualify the noun ‘wine’.
In option B, ‘navigate’ must be replaced with ‘order’.
In option D, navigating must be replaced with navigates, the base form of the verb in singular number.
In option C, an adjective is needed to make sense as a comparison is made between two kitchens.
Thus, none of the sentences are correct and option E is the correct answer.

50. Direction: In the given question, a statement with a blank has been given, followed by three words out of which more than one can
complete the sentence grammatically and contextually. Find the word (s) which can fill the blank and choose the option accordingly.
A diplomat who helped to bring peace between two ____________ states by mediating between them might be particularly well
rewarded.

I. Belligerent
II. Hostile
III. Impetuous
All I, II and III
Only I
Both I and III
Only II
Both I and II

Solution:

The sentence implies that diplomat who helped to bring peace between the two hostile states might be well rewarded. ‘Belligerent’ meaning ‘hostile and aggressive’ and ‘hostile’ meaning ‘showing or feeling opposition or dislike; unfriendly’ are apt for the blank. As ‘impetuous’ means acting or done quickly and without thought or care, it does not fit the blank appropriately. Hence, option E is the correct answer.

Important Link
To Download IBPS SO English Questions and Answers (Prelims) PDFClick Here 

Further, keep following our page @ Freshers Now for all the latest and trending updates of IBPS SO English Quiz.