IBPS SO General Awareness Questions and Answers (Prelims) PDF Download

IBPS SO General Awareness Questions and Answers

IBPS SO General Awareness Questions and Answers PDF (Prelims): Well, a huge number of aspirants are in search of the IBPS Specialist Officer General Awareness Questions and Answers. So, for the sake of such candidates, we have provided the IBPS SO General Awareness Questions and Answers PDF on this page. Candidates who are preparing for the Specialist Officer Prelims Exam should check the IBPS SO General Awareness Q&A. We have listed out the IBPS SO General Awareness Quiz Questions and Answers For IBPS Prelims Exam in the below section.



Thereby candidates can have an idea about the IBPS SO General Awareness Q&A PDF in order to get prepared for the Online Test. We have provided here to tips to prepare through Free Mock Test General Awareness Questions. Check out carefully to the direct links provided here to download the IBPS SO General Awareness Questions and Answers PDF. Move through our entire article and get prepare well for the Specialist Officer Prelims Online Test by following the General Awareness Questions and Answers provided below.

You Can Also Check:IBPS SO Previous Papers

IBPS SO General Awareness Questions and Answers

1. The SARFAESI Act was planned to address the problem of Non-Performing Assets. What are the full forms of two ‘S’ in ‘SARFAESI’?

A. Section, Social
B. Shrinkage, Share
C. Securitization, Security
D. Surplus, Solvency



Correct Answer: C

2. BIMSTEC Consists of how many States?

A. 5
B. 7
C. 11
D. 15

Correct Answer: B

3. Entomology is the science that studies

A. The behavior of human beings
B. The origin and history of technical and scientific terms.
C. Insects
D. The formation of rocks

Correct Answer: C

4. For which of the following Nobel Prize is awarded?

A. Physics and Chemistry
B. Physiology or Medicine
C. Literature, Peace, and Economics
D. All of the above

Correct Answer: D

5. The ozone layer restricts

A. Visible light
B. Ultraviolet radiation
C. X-rays and gamma rays
D. Infrared radiation

Correct Answer: B

You Can Also Check:IBPS SO Syllabus

6. Which of the following is a non-metal that remains liquid at room temperature?

A. Chlorine
B. Phosphorous
C. Helium
D. Bromine

Correct Answer: D

7. Yoga as a sports activity was recently approved by which Country?

A. Kuwait
B. Saudi Arabia
C. Oman
D. Qatar

Correct Answer: B

8. The Central Bank Of India declares a list of D-SIBs (banks too big to fail) every year. Then according to the given D-SIB, the letter ‘D’ stands for

A. Doing
B. Doable
C. Domestic
D. Dependencies

Correct Answer: C

9. Which of the following countries approved a new constitution of the country in a referendum through secret voting held in February 2012?

A. Libya
B. Iraq
C. Syria
D. UAE
E. Iran

Correct Answer: C

10. Which of the following countries has signed a ‘Non-Aggression Pact’ with Sudan?

A. South Sudan
B. Kenya
C. Ethiopia
D. South Africa
E. Uganda

Correct Answer: A

You Can Also Check:IBPS SO Reasoning Questions and Answers

11. Cartostat-3 and 13 nanosatellites in Sun Synchronous Orbit by ISRO is launched by Which launch vehicle?

A. PSLV-C45
B. PSLV-C46
C. PSLV-C47
D. PSLV-C44

Correct Answer: C

12. What is India’s Rank in 2019 IMD World Talent Ranking?

A. 59
B. 58
C. 56
D. 62

Correct Answer: A

13. In which city will the 2nd edition of ISA Steel Conclave 2019 be organized?

A. Pune
B. Bangalore
C. New Delhi
D. Mumbai

Correct Answer: C

14. Mukhyamantri Septic Tank Safai Yojana was launched in which city?.

A. Jaipur
B. Jhunjhunu
C. Gurugram
D. New Delhi

Correct Answer: D

15. Which state Started India’s First-ever International Buyer-Seller meet?

A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Arunachal Pradesh
D. Andhra Pradesh

Correct Answer: C

16. ISRO has plans to set up India’s own space station by?

A. 2025
B. 2030
C. 2026
D. 2032

Correct Answer: B

You Can Also Check:IBPS SO Quantitative Aptitude Questions and Answers

17. Which of the following Hosted the ‘Digital Literacy Library’ providing safety tips for users in 6 Indian languages?

A. Google
B. Microsoft
C. Facebook
D. Google

Correct Answer: C

18. In which central metal compound Chlorophyll is naturally occurring?

A. Copper
B. Calcium
C. Iron
D. Magnesium

Correct Answer: B

19. Bromine is a

A. Red liquid
B. Black solid
C. Colorless gas
D. Highly inflammable gas

Correct Answer: A

20. What is India’s ranking on the World Economic Forum’s (WEF) Human Capital Index 2017?

A. 77th
B. 87th
C. 103rd
D. 111th
E. None of the above

Correct Answer: C

21. Which of the following country approved Permanent Residency for First Time?

A. Morocco
B. Kuwait
C. Dubai
D. Saudi Arabia

Correct Answer: D

22. Who will be the new MD CEO of IndusInd Bank?

A. Sandeep Jain
B. M R Mehta
C. Sumant Kathpalia
D.Vaibhav Kapoor

Correct Answer: C

23. When was World AIDS Vaccine Day is celebrated?

A. May 19
B. May 22
C. May 20
D. May 18

Correct Answer: D

24. Filaria is caused by

A.Mosquito
B. Bacteria
C. Protozoa
D. Virus

Correct Answer: A

25. The fire temple is the place to worship which of the following religion?

A. Taoism
B. Zoroastrianism (Parsi Religion)
C. Judaism
D. Shintoism

Correct Answer: B

26. What is the name of Leh’s 1st ever Mobile Science Exhibition?

A. Science Express
B. Science on Wheel
C. Science Explorer
D. Scientific Explorer
E. None of the above

Correct Answer: C

27. Delhi Government will provide free electricity to households. What is the power consumption criteria?

A. 100 units
B. 150 units
C. 250 units
D. 200 units
E. 300 units

Correct Answer: C

28. Which of the following is an element?

A. Diamond
B. Sapphire
C. Emerald
D. Ruby

Correct Answer: A

29. The Battle of Plassey was fought in

A. 1782
B. 1757
C. 1748
D. 1764

Correct Answer: A

30. For whom were Scientists Develop Artificial Pancreas Smartphone app?

A. Liver Disease
B. Heart Patients
C. Cancer
D. Diabetics

Correct Answer: D

31. Which city advertised the 2019 World Conference on Access to Medical Products Achieving the SDGs 2030?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Bangalore

Correct Answer: B

32. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called?

A. Normality
B. Molarity
C. Molality
D. Formality

Correct Answer: C

33. In which year Pulitzer Prize was established?

A. 1928
B. 1918
C. 1922
D. 1917

Correct Answer: D

34. The Golden Leaf Awards are awarded for which sector?

A.Tobacco
B. Tea
C. Coffee
D. Chocolate

Correct Answer: A

35. Tripitaka’s are sacred books of

A. Buddhists
B. Jains
C. Hindus
D. None of the above

Correct Answer: A

36. The reaction which converts sugar solution into alcohol is an example of

A. Saponification
B. Fermentation
C. Hydrogenation
D. Hydrolysis

Correct Answer: B

37. Republican party is

A. One of the important parties in the USA
B. The political party which changes with the change in the times and circumstances in the country
C. The political parties which have no definite principles
D. All of the above

Correct Answer: D

38. To which company to provide digital technology-led services for ICICI Bank which has provided a $300mn contract?

A. Reliance
B.Tata
C. Wipro
D. Infosys
E. HCL

Correct Answer: C

39. Which Indian boxer is elected as AIBA first Athletes Commission?

A. Laishram Sarita Devi
B. Nikhat Zareen
C. Mary Kom
D. Manju Rani

Correct Answer: A

40. Who is the new Governor of Uttar Pradesh?

A. Lalji Tandon
B. Ram Naik
C. Uma Bharti
D. Satya Pal Malik
E. Anandiben Patel

Correct Answer: E

41. In which Year Kiran Bedi Received an award from Government Service?

A. 1992
B. 1994
C. 1993
D. 1995

Correct Answer: B

42. Joule is the unit to measure?

A. Energy
B. Pressure
C. Temperature
D. Heat

Correct Answer: A

43. On which day National Broadcasting Day is celebrated?

A. July 21
B. July 23
C. July 22
D. July 19
E. July 20

Correct Answer: B

44. Wold Food India 2019 will be conducted in which city?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Nagpur
D. Bhopal
E. Mumbai

Correct Answer: A

45. Every Year Autistic Pride Day is held on?

A. June 16
B. June 15
C. June 18
D. June 17
E. June 14

Correct Answer: C

46. The great Victoria Desert is Placed at?

A. Canada
B. Australia
C. West Africa
D. North America

Correct Answer: B

47. The Himalayan mountain belongs to which system?

A. Volcanic mountains
B. Fold mountains
C. Block mountains
D. Residual mountains

Correct Answer: B

48. The Vedic deity Indra is the Goddess of

A. Rain and Thunder
B. Eternity
C. Wind
D. Fire

Correct Answer: A

49. The largest Oil Refinery in India is located at?

A. Mathura
B. Haldia
C. Digboi
D. Koyali

Correct Answer: D

50. Jamini Roy is a famous

A. Dancer
B. Painter
C. Producer
D. Actor

Correct Answer: B

To Download IBPS SO General Awareness Questions and Answers (Prelims) PDF: Click Here

We hope the given information to prepare for the SO Online Test by referring IBPS SO General Awareness Questions and Answers are helpful for all the candidates. So follow our article Freshers Now to get more details about the SO Exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here