MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers PDF Download

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers PDF Download: MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers are available here. The candidates who are preparing for the MeritTrac Test can make use of this MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation to enhance the preparation levels. Moreover, here we have accumulated the MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers. To make the candidates comfortable, we arranged a direct link to download the MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers PDF at the end of the article. So, get the MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions by hitting the arranged link.

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 14 Questions
Time Duration: 14 Mins 

Topics Questions asked (Approximately)
Analytical Reasoning 2-3 Questions
Coding and Decoding 1-4 Questions
Logical Deduction 2-5 Questions
Logical Problems 2-4 Questions
Analyzing Arguments 1-3 Questions
Decision Making 2-5 Questions
Number Series 1-2 Questions
Logical Sequence of words 3-4 Questions
Assertion and Reason 2-3 Questions
Critical Reasoning 1-3 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
MeritTrac Test Syllabus MeritTrac Aptitude Questions and Answers PDF
MeritTrac Test Previous Placement Papers MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives
Internship Jobs

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers

1. From a group of five friends, A is taller than B but not as tall as C, who is shorter than D. E is shorter than D but not shorter B. Who is the shortest among them?

A. D
B. E
C. B
D. A

Answer – C. B

Explanation:
Given that A is taller than B but not as tall as C, who is shorter than D.
D > C > A > B
E is shorter than D but not shorter B.
D > E > B
Therefore, B is the shortest friend.

2. In a group of 6 students P, Q, R, S, T and U each one having different height. P is taller than T but not as tall as U. Q and U are not the tallest and also R is the shortest. Who is the tallest among them?

A. P
B. S
C. Q
D. U

Answer – B. S

Explanation:
According to the given data
S > (Q,U) > P > T > R
Therefore, S is the tallest student.

3. If Devraj finds that it is seventeenth from the right and eighteenth from the left in a line facing north. How many persons should be added to the line such that there are 40 people in the line?

A. 5
B. 6
C. 8
D. 9

Answer – B. 6

Explanation:
Let us assume the number of persons to add = x.
By Analyzing the given information
The order follows
17 + Devraj + 16 + x = 40
Hence, x = 6.

4. In a row of people, X is 12th from the left end and Y is 8th from the right end. When they exchange their position, X becomes 22th from the left end, What will be the Y’s position from the right end?

A. 16
B. 17
C. 18
D. 19

Answer – C. 18

Explanation:
Number of people between both the position of X = 22-12-1 = 9
Y = 8+9+1 = 18
Therefore, the position of Y from the Right end is 18.

5. In a class of 42 children, Ajay rank is 7th from the top. Raghava is 4 ranks below Ajay, What is Raghava rank from the bottom?

A. 35
B. 25
C. 23
D. 32

Answer – D. 32

Explanation:
R rank from the top = 7+4 = 11th
R rank from bottom = 42 – 11+1 = 32.

6. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?

A. CPNCBX
B. CPNCBZ
C. CPOCBZ
D. CQOCBZ

Answer – B. CPNCBZ

Explanation:
Simple logic, Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code.

7. If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN are written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?

A. CHMFINTK
B. LNKTCHMF
C. LNTKCHMF
D. NITKHCMF

Answer – C. LNTKCHMF

Explanation:
If we observe, Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

8. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Victory
B. Succeed
C. Win
D. Compete

Answer – D. Compete

Explanation:
Remaining words give the same meaning.

9. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. BCDF
B. WXYZ
C. RSTU
D. KJNL

Answer – C. RSTU

Explanation:
Remaining are all contain only consonants.

10. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Mica
B. Iron
C. Chlorine
D. Aluminum

Answer – A. Mica

Explanation:
Mica is not an element.

11. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. FTP
B. HTML
C. HTTP
D. TCP

Answer – B. HTML

Explanation:
HTML – language, rest of them are protocols.

12. Belgium: Brussels:: Belarus:?

A. Minsk
B. Havana
C. Nicosia
D. Banjul

Answer – A. Minsk

Explanation:
Brussels is the capital of Belgium
Similarly, Minsk is the capital of Belarus.

13. Botany: Plants:: Cardiology:?

A. Lungs ‘
B. Kidney
C. Heart
D. Liver

Answer – C. Heart

Explanation:
Botany is the study of plants
In the same way, Cardiology is the study of the heart.

14. Carbon dioxide: Extinguish:: Oxygen:?

A. Isolate
B. Foam
C. Explode
D. Burn

Answer – D. Burn

Explanation:
Oxygen supports Burning as well as Carbon dioxide helps in extinguishing.

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers PDF

MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers – Important Link
To Download MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers PDF Click Here

Follow us on Freshers Now page to know the latest updates on MeritTrac Logical Reasoning Questions and Answers.


Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here