Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download

Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers

Job aspirants who are looking for the Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 & 2020), they can gather them from this article. Well, the Reasoning section is very important for any placement exam. This is the right platform to learn  Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions.



Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

By solving Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers, you can clearly understand the exam pattern as well as the difficulty of the questions that appear in the test. As we have provided the sample Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers, it will be very easy to solve. Therefore, students should practice each and every question in the Logical Reasoning section.

You Can Also Check: Mphasis Placement Papers

Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions

Number of Questions: 25 Questions
Time Limit: 35 mins 



TopicsQuestions asked (Approximately)
Analytical Reasoning2-3 Questions
Coding and Decoding1-3 Questions
Logical Deduction2-5 Questions
Logical Problems1-2 Questions
Analyzing Arguments1-4 Questions
Decision Making2-5 Questions
Number Series1-3 Questions
Logical Sequence of words3-6 Questions
Assertion and Reason3-5 Questions
Critical Reasoning2-4 Questions

In addition to these, job seekers should prepare the remaining topics also which are involved in Reasoning section such as Statements and Assumptions, Statements and Arguments, Analogies, Data sufficiency, Ranking & Positions, etc. Please be careful while preparing each and every topic. Dealing with the Mphasis Reasoning Section is an easy task. But candidates have to think logically to solve them. Practice more and more Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation to enhance your logical ability.

Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 & 2020 Batches)

Getting a job in MNC or IT company is not an easy task for the graduates. So, they should be prepared with all the topics and sub topics. You will definitely improve your skills by solving the provided Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions from this post. For the benefit of aspirants, we have arranged Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers in PDF format. Kindly download it and practice to clear the exam easily.

1. Haritha ranks 13th from the top and 28th from the bottom in a class. How many students are there in the class?

A. 40
B. 36
C. 41
D. 39

Answer – A. 40

Explanation:
13+28 – 1 = 40
Therefore, the number of students are there in class = 40

2. In a row of children, Durga is 7th from the left and Vikas is 9th from the right. When they interchange their places among themselves, Durga becomes 18th From the left. Then what will be Vikas’s present position from the right?

A. 11th
B. 20th
C. 15th
D. 17th

Answer – B. 20th

Explanation:
Present position of Vikas = (18 – 7) + 9 = 20th

3. In a class of 45 students, Ajay’s rank from the top is 16th. Amit is 6 ranks below Amir. What is Ajay’s rank from the bottom?

A. 23rd
B. 32nd
C. 24th
D. 30th

Answer – C. 24th

Explanation:
Ajay’s rank from bottom = 45 – (16 + 6) + 1 = 24th

4. Vedasai is 6 ranks ahead of Samanth in a class of 28. If Samanth’s rank is 14th from the last, what is Veda sai’s rank from the start?

A. 17th
B. 20th
C. 9th
D. 8th

Answer – C. 9th

Explanation:
Rank of Samanth from the last = 14 + 6 = 20th .
Rank of Veda sai from the start = (28 – 20) + 1 = 9th.

5. In a row of students, Sunitha and Manoj occupy the 8th place from the right end and 10th place from the left end respectively. If they interchange their places, then Sunitha occupies 16th place from the right end. How many students are there in the row?

A. 27
B. 24
C. 30
D. 25

Answer – D. 25

Explanation:
Total no of students = 16 + 8 + 1 = 25

6. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Copper
B. Mercury
C. Zinc
D. Iron

Answer – B. Mercury

Explanation: Mercury is liquid remainings are solid

7. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Sweet
B. Cake
C. Bread
D. Pastry

Answer – A. Sweet

Explanation: Remaining others are baked

8. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Silk
B. Wax
C. Honey
D. Wool

Answer – D. Wool

Explanation: Except for Wool others obtained from insects.

9. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. July
B. December
C. May
D. June

Answer – D. June

Explanation: the Remaining month has 31 days

10. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. 39
B. 78
C. 92
D. 52

Answer – C. 92

Explanation: 92 alone not divisible by 3

11. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Kidney
B. Heart
C. Lungs
D. Ear

Answer – B. Heart

Explanation: Remaining parts are in pair

12. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Argentina
B. America
C. Asia
D. Austria

Answer – C. Asia

Explanation: Asia is a continent not country.

13. Afghanistan : Kabul :: Albania : ?

A. Algiers
B. Luanda
C. Tirane
D. Baku

Answer – C. Tirane

Explanation: Simple Country: Capital

14. Centimeter : Length :: Gram : ?

A. Mass
B. Volume
C. Area
D. Energy

Answer – A. Mass

Explanation: Unit: For

15. Less: Few:: Measure:?

A. Count
B. Weight
C. Measurement
D. Much

Answer – A.Count

Explanation: Quantity: Number

16. Condition : While :: Iteration : ?

A. do
B. if
C. auto
D. for

Answer – D. for
Explanation: Function: Keyword

17. Blue : Fish:: Black:?

A. Fertilizer
B. Poverty
C. Petroleum
D. Poultry

Answer – C. Petroleum

Explanation: Colour: Revolution for

18. Statement: Wind is an inexhaustible source of energy.

Assumptions:
I. Wind is one of the many sources of energy.
II. Wind is a source of energy which can be used forever.

A. If either I or II is implicit.
B. If neither I nor II is implicit.
C. If only assumption I, is implicit.
D. If only assumption II is implicit.

Answer – D. If only assumption II is implicit.

Explanation:
An assumption I, is not implicit because the wind might be the only source of energy. Assumption II can be easily derived from the statement. “Inexhaustible” means incapable of being used entirely.

19. Statement: A lie, which by its delivery blocks the emotional distress of the recipient, is justified.

Assumptions:
I. It is possible that one can alleviate another’s stress to be lying about the truth.
II. One of the ways to always justify a lie is to view it as bringing relief to a disturbed person.

A. If only assumption I, is implicit.
B. If only assumption II is implicit.
C. If either I or II is implicit.
D. If neither I nor II is implicit.

Answer – A. If the only assumption I, is implicit.

Explanation:
A lie about truth can ease another person’s stress under certain circumstances. But, that in no way gives a person the right to always tell a lie or look for an opportunity to lie, if it can be justified. Hence, the only assumption is implicit.

20. Statement: In spite of the bad quality of food, employees have not complained.

Assumptions:
I. Generally, people complain.
II. Complaints improve quality.

A. If neither I nor II is implicit.
B. If both I and II are implicit.
C. If only assumption I, is implicit.
D. If only assumption II is implicit.

Answer – C. If the only assumption I, is implicit.

Explanation:
Effect of complaints cannot be assumed as nothing is given about time frames or consequences in the statement. So assumption II is not implicit. The words ‘in spite of… people have not complained’ tells us that this contrary to the norm. Thus generally people must complain. Hence assumption I is implicit.

21. Statements: Police has served a notice to the residents with immediate effect to be careful of the anti-social elements wandering in their areas.

Assumptions:
I. The anti-social elements will run away to other areas.
II. The local residents will abide by the notice.

A. If only assumption II is implicit.
B. If either I or II is implicit.
C. If neither I nor II is implicit.
D. If only assumption I, is implicit.

Answer – A. If only assumption II is implicit.

Explanation:
An assumption I, is not implicit as it is not mentioned in the statement that anti-social elements run away in other areas. Assumption II is implicit as residents have to abide by the police notice.

22. Statements: If any athlete fails in the dope trail, he/she will be banned for five years.

Assumptions:
I. Athletes can be banned.
II. It is possible to find out whether an athlete has consumed prohibited drinks or supplements.

A. If only assumption I, is implicit.
B. If only assumption II is implicit.
C. If either I or II is implicit.
D. If both I and II are implicit.

Answer – D. If both I and II are implicit.

Explanation:
The assumption I, is implicit as the statement implies that an athlete is banned if he/she fails in the dope test. Assumption II is also implicit as if an athlete fails in the dope test there is a possibility that he/she consumed banned drinks or supplements.

23. Statements: Misconceptions about HIV cannot be eradicated from our society. We need to create an awareness team for it.

Assumptions:
I. It is impossible to create an awareness team.
II. People do not know about HIV.

A. If only assumption I, is implicit.
B. If only assumption II is implicit.
C. If either I or II is implicit.
D. If neither I nor II is implicit.

Answer – B. If only assumption II is implicit.

Explanation:
An assumption I, is not implicit as the statement does not imply that it is impossible to create awareness team. Assumption II is implicit as society does not know much about HIV and have misconceptions about it.

24. Statements: Majority of the students appearing for XII students final exams have taken home tuitions.

Assumptions:
I. There is a shortage of quality home tutors.
II. Home tuition is the best method of learning.

A. If only assumption I, is implicit.
B. If only assumption II is implicit.
C. If either I or II is implicit.
D. If neither I nor II is implicit.

Answer – D. If neither I nor II is implicit.

Explanation:
The assumption I, is not implicit as the statement does not state that there is a shortage of quality home tutors. Assumption II is also not implicit as it is not mentioned that home tuition is the best method to learn things.

25. Statements: “Use of cell phones is not allowed inside the bank” – A notice in a bank.

Assumptions:
I. All those who have cell phones will avoid talking on the phone inside the bank.
II. People may object to such a directive as it restricts their freedom.

A. If only assumption I, is implicit.
B. If only assumption II is implicit.
C. If either I or II is implicit.
D. If neither I nor II is implicit.

Answer – A. If the only assumption I, is implicit.

Explanation:
The assumption I is implicit as people avoid using phones inside the bank due to the notice issued by the bank. Assumption II is not implicit as the statement does not mention people objection about the notice

Download Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers PDF

To Download Mphasis Reasoning Questions and Answers PDF – Click Here

We hope that applicants who are looking for Mphasis Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation had gathered the important information from this article. For more information regarding the jobs as well as off campus drives follow our page freshersnow.com. Good Luck for all the job applicants and test appearing candidates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here