Dell Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers | Download PDF

Dell Logical Reasoning Questions and Answers

Are you guys preparing for Dell placement exam? Then you should have complete knowledge in the Logical Reasoning section. To help the students, we had collected Dell Logical Reasoning Questions and Answers and encrypted on this page. Getting a good score in the DELL placement exam is not much easy, for that, you need to prepare well by using these Dell Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation. These Dell Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers is useful for the candidates who are dreaming for Jobs in DELL.



You Can Check: Dell Placement Papers & Dell Off Campus Drives

Dell Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions are given in the below sections, to help the aspirants. So, prepare these thoroughly and get complete knowledge in the area of Logical Reasoning. In the same way, you can also download Dell Logical Reasoning Questions and Answers in PDF which helps to crack the Logical reasoning in an easy manner. Kindly, note that these are sample questions only, because questions may vary for every exam.

Dell Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions

Number of Questions: 15 Questions



You Can Also Check: Dell Syllabus

TopicsQuestions asked (Approximately)
Analytical Reasoning2-3 Questions
Coding and Decoding1-3 Questions
Logical Deduction2-5 Questions
Logical Problems1-2 Questions
Analyzing Arguments1-4 Questions
Decision Making2-5 Questions
Number Series1-3 Questions
Logical Sequence of words3-6 Questions
Assertion and Reason3-5 Questions
Critical Reasoning2-4 Questions

Dell Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Passed outs

First, you need to have a complete idea of the Placement Test pattern. There will be 15 questions from the Logical Reasoning section. But you need to crack all the questions and also manage your time. All of this can be done with more and more practice. Certainly, check the Dell Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation furnished in this article and also download Dell Logical Reasoning Questions and Answers PDF attached at the end of the page.

Dell Logical Reasoning Questions and Answers

1. Ravi ranks 12th from the top and forty from the bottom in a class. How many students are there in the class?

A. 48
B. 51
C. 52
D. 55

Answer – B. 51

Explanation: 12+40-1 = 51

2. In a row of ten girls, when Harini was shifted by two places towards the left, he became fourth from the left end. What was his earlier position from the left end of the row?

A. 2nd
B. 4th
C. 5th
D. 7th

Answer – D. 7th

Explanation:
A number of boys in the row = 10.
10-2-1 = 7th from the left

3. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Needle
B. Hammer
C. Pin
D. Nail

Answer – B. Hammer

Explanation: Remaining all are have a pointed end.

4. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Joy
B. Anger
C. Sorrow
D. Feeling

Answer – D. Feeling

Explanation: Remaining all are types of feeling

5. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Mustard
B. Rice
C. Wheat
D. Bazra

Answer – A. Mustard

Explanation: Remaining all are food grains

6. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Kerala
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Uttar Pradesh

Answer – D. Uttar Pradesh

Explanation: Remaining all are have a sea coast

7. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Dolphin
B. Crocodile
C. Lion
D. Tiger

Answer – B. Crocodile

Explanation: Remaining all are mammals

8. Statements:
I. The rise in foreign investments is increasing the value of rupee.
II. Foreign banks are establishing branches and ameliorating investment plans in South Asia, especially in India.

A. Both the statement I and II are independent causes.
B. Both the statement I and II are effects of independent causes.
C. The statement I is the cause and statement II is its effect.
D. Statement II is the cause and statement I is its effect.

Answer – D. Statement II is the cause and statement I is its effect.

Explanation:
The statement I states that due to some foreign investments the value of rupee is increasing. And statement II clearly mentions that foreign banks are investing in India (South Asia). The reason that foreign banks are establishing branches is insignificant. Thus, clearly, the cause of the increasing value of rupee is in statement II.

9. Statements:
I. The bank decided to give advances to the priority sector at the rate of interest at par with the corporate sector.
II. The percentage of bad loans given by the banks to the priority sector is very low compared to the corporate sector.

A. Both the statement I and II are effects of independent causes.
B. The statement I is the cause and statement II is its effect.
C. Statement II is the cause and statement I is its effect.
D. Both the statement I and II are independent causes.

Answer – A. Both the statement I and II are the effects of independent causes.

Explanation:
The bank can change its policy with the priority sector due to a change in government policy. Thus, it is an effect. But the same cause cannot be the reason for the percentage of bad loans being less for the priority sector.

10. Statements:
I. The Ganges river is flooded due to large sheets of ice coming down from the Himalayas.
II. Many people in the Himalayan ranges lost their houses under huge sheets of ice.

A. The Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Both the statement I and II are effects of some common causes.
C. Statement II is the cause and statement I is its effect.
D. Both the statement I and II are independent causes.

Answer – B. Both the statement I and II are effects of some common causes.

Explanation:
Both statements are the effects of some common cause. In this case, the cause is ‘melting’ or ‘sliding down of ice’ from the Himalayan mountain ranges. Some common climatic cause is associated with the occurrence and hence the effects have been manifested in the following way.

11. Energy: Joule:: Force:?

A. Second
B. Kilogram
C. Newton
D. Pascal

Answer – C. Newton

Explanation:
Energy is measured in joule similarly force is measured in Newton

12. Waves: Air:: Ripples:?

A. Light
B. Wind
C. Sound
D. Water

Answer – D. Water

Explanation:
Waves travel in the air while ripples travel in water

13. Footwear: Leather:: Apparel:?

A. Pant
B. Cloth
C. Jeans
D. Shirt

Answer – B. Cloth

Explanation:
Footwear is made up of leather similarly apparel is made up of cloth

14. Software: Auto-Cad::? : Keyboard

A. Graphics
B. Windows
C. Driver
D. Hardware

Answer – D. Hardware

Explanation:
Auto-Cad is a software while the keyboard is hardware

15. Computer: CPU:: Human:?

A. Lung
B. Stomach
C. Heart
D. Intestine

Answer – C. Heart

Explanation:
CPU is the heart of computer similarly heart for human

Dell Logical Reasoning Questions and Answers PDF

Download PDF Of Dell Logical Reasoning Questions and Answers

Hence, download all Dell Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation from the link given above. Similarly, more practice questions for Aptitude, Verbal Ability, and etc, are available on our website Freshers Now. Bookmark for more updates and alerts.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here