Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation: Download the Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers PDF and then start preparing for the Hexaware Placement Test. As we have provided the Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation, it will be very easy for you to start preparing with the given Hexaware Logical Reasoning Questions with Solutions. We have provided this Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers PDF based on the inputs from the candidates who had already appeared for the Hexaware Placement Test.

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 20 Questions
Time Limit: 20 Mins 

Topics Questions asked (Approximately)
Classification 3-6 Questions
Series 1-3 Questions
Coding and Decoding 2-5 Questions
Analytical Reasoning 2-4 Questions
Blood Relations 2-4 Questions
Analogy 3-6 Questions
Series Completion 2-4 Questions
Symbols and Notations 1-2 Questions
Statements and Arguments 3-5 Questions
Decision Making 2-3 Questions
Critical Reasoning 3-4 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
Hexaware Verbal Ability Questions and Answers Hexaware Aptitude Questions and Answers
Hexaware Technologies Recruitment Hexaware Syllabus
Hexaware Placement Papers Internship Jobs
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers

1. Choose the number which is different from the remaining.

A. 25
B. 81
C. 169
D. 343

Answer – D. 343

Explanation:
Remaining numbers are a square number

2. Choose the word which is different from the remaining.

A. Fawn
B. Mermaid
C. Minerva
D. Sphinx

Answer – C. Minerva

Explanation:
All except Minerva are half-human creatures
Where Minerva is a goddess.

3. Choose the word which is different from the remaining.

A. Tailor
B. Sailor
C. Goldsmith
D. Blacksmith

Answer – B. Sailor

Explanation:
All except Sailor, the rest of the members need raw material to work on.

4. Choose the word which is different from the remaining.

A. Crimson
B. Scarlet
C. Red
D. Vermillion

Answer – C. Red

Explanation:
All of the rest are shades of red

5. Choose the word which is different from the remaining.

A. Volcano
B. Crust
C. Mantle
D. Core

Answer – A. Volcano

Explanation:
All except Volcano, rest of all are parts of the earth.

6. Showing a photograph X said, ” She is my mother’s mother’s son’s daughter “. How is the person in the photograph related to X?

A. Cousin
B. Niece
C. Mother
D. Sister

Answer – A. Cousin

Explanation:
X’s mother’s mother’s son is X’s uncle.
Therefore, X’s uncle’s daughter is X’s cousin.

7. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the women?

A. Nephew
B. Son
C. Uncle
D. Cousin

Answer – D. Cousin

Explanation:
Brother of mother – uncle
Therefore, Uncle’s son – Cousin.

8. Looking at a portrait of a man, Swaroop said, “His mother is the wife of my father’s son. Brothers and sisters, I have none.” At whose portrait was Swaroop looking?

A. His uncle
B. His son
C. His cousin
D. His nephew

Answer – B. His son

Explanation:
Since Swaroop has no brother or sister
So he is his father’s only son.
Now, wife of my father’s son –> my wife.
So, Swaroop’s wife is the man’s mother or the man is Swaroop’s son.

9. Pointing to a photograph Swapna says, “He is the son of the only son of my grandfather.” How is the man in the photograph related to Swapna?

A. Brother
B. Uncle
C. Cousin
D. Father

Answer – A. Brother

Explanation:
The man in the photograph is the son of the only son of Swapna’s grandfather
So, the man is the son of Swapna’s father.
Hence, the man is the brother of Swapna.

10. If the day before yesterday was Tuesday, When will Saturday be?

A. Today
B. Tomorrow
C. Yesterday
D. Day after tomorrow

Answer – D. Day after tomorrow

Explanation:
Today is Thursday the day after tomorrow will be Saturday

11. Sundhar remembers that his mother’s birthday is after fifteenth but before eighteenth of April whereas his sister Radhika remembers that her mother’s birthday is after sixteenth but before the nineteenth of April. On which day in April is Sundhar’s mother’s birthday?

A. 16th
B. 17th
C. 18th
D. 19th

Answer – B. 17th

Explanation:
According to Sundhar = 16, 17 are possible dates.
According to Radhika 17, 18 are possible dates
Hence, 17 is common in both cases. 17th of April

12. If the MOTHER is written as NNUGFQ in a certain code, then how is BORDER written in that code?

A. CNSEFQ
B. CNSCFQ
C. CNQCFQ
D. CMSCFQ

Answer – B. CNSCFQ

Explanation:
According to the analysis, the sequence is
+1, -1, +1, -1, +1, -1
Therefore, BORDER = CNSCFQ

13. If in a certain code CLEAR is written as WNUYH then in the same code how PEARL is written?

A. JUYHM
B. JUYEM
C. JUXHN
D. JUYHN

Answer – D. JUYHN

Explanation:
First writes the opposites like A = Z, B = Y, C= X
Then shift the code by -1
PEARL = KVZIO
Now, – 1 of KVZIO = JUYHN

14. If in a certain code CRYSTAL is written as DTJSXFR then in the same code how QUANTUM is written?

A. WRDNXZS
B. RWDNYZS
C. RWDNXZS
D. RWNDXZS

Answer – C. RWDNXZS

Explanation:
According to the analysis
This pattern follow +1, +2, +3, +4, +5, +6 keeping the fourth letter constant
Then QUA N TUM = RWD N XZS.

15. Elated: Despondent:: Enlightened: ?

A. Aware
B. Ignorant
C. Miserable
D. Tolerant

Answer – B. Ignorant

Explanation:
Elated is the opposite of despondent
Similarly, Enlightened is the opposite of ignorant.

16. Optimist: Cheerful:: Pessimist:?

A. Gloomy
B. Mean
C. Petty
D. Helpful

Answer – A. Gloomy

Explanation:
An optimist is a person whose outlook is cheerful.
As well as, A pessimist is a person whose outlook is gloomy.

17. Careful: cautious:: Boastful:?

A. Humble
B. Joyful
C. Suspicious
D. Arrogant

Answer – D. Arrogant

Explanation:
Careful and cautious are synonyms.
Therefore, Boastful and arrogant are also synonyms.

18. Pride: Lion:: Shoal:?

A. Teacher
B. Student
C. Fish
D. Principal

Answer – C. Fish

Explanation:
A group of lions is called a pride.
Similarly, A group of fishes swims in a shoal.

19. Oar: Rowboat:: Foot:?

A. running
B. Skateboard
C. Sneaker
D. Jumping

Answer – B. Skateboard

Explanation:
An oar puts a rowboat into motion.
Hence, A foot puts a skateboard into motion.

20. Exercise: Gym:: Eating:?

A. Restaurant
B. Food
C. Dieting
D. Fitness

Answer – A. Restaurant

Explanation:
A gym is a place where people exercise.
Similarly, A restaurant is a place where people eat.

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers PDF

Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers – Important Links
To Download Hexaware Logical Reasoning Questions and Answers PDF Click Here

Freshers Now will be a single destination where you can get updates on all IT Companies Placement Papers. Also, bookmark us by Ctrl + D.


Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here