Accenture Logical Reasoning Questions and Answers PDF Download

Accenture Logical Reasoning Questions and Answers

Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation For Freshers (2020, 2019 and 2018 batch pass outs). Good News to the job aspirants who are eagerly searching for Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions. We have gathered the sample Accenture Logical Reasoning Questions and Answers. Therefore, we hope that Accenture model Questions helps you a lot in order to secure the marks easily.



Students can save time as well as understand the exam pattern by preparing Accenture Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers. For the sake of applicants, we have listed the questions by covering all the topics involved in the reasoning section. Therefore, kindly refer to each and every question which may come in your exam.

You Can Also Check: Accenture Off Campus Drives & Accenture Placement Papers

Accenture Reasoning Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Batches

Number of Questions: 25 Questions
Time Limit: 35 Mins 



TopicsQuestions asked( Approximately)
Classification2-6 Questions
Series1-3 Questions
Coding and Decoding2-3 Questions
Analytical Reasoning2-4 Questions
Blood Relations1-2 Questions
Analogy3-6 Questions
Series Completion4-8 Questions
Symbols and Notations2-3 Questions
Statements and Arguments3-7 Questions
Decision Making2-4 Questions
Critical Reasoning3-5 Questions

 

Job aspirants should prepare in addition to the above topics which are included in the Reasoning section in the listed Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with solutions. By this kind of preparation, you may crack the exam easily even though the paper is difficult. Reasoning section is very important in Accenture exam. In any type of Accenture drive Reasoning questions are covered. So be careful while learning Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation.

Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions

However, most of the students do hard work but they can’t able to crack the exam. The main problem of the aspirant here is not practicing the questions according to the exam pattern. Here, we have provided the Accenture Logical Reasoning Questions and Answers according to the exam pattern. By learning according to the exam pattern questions you can assume the questions that may come in the exam. Therefore, kindly refer to each and every question without fail. You can also download Accenture Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers in PDF format from this page.

Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Chess
B. Badminton
C. Cricket
D. Volleyball
E. Table tennis

Answer – A. Chess

Explanation: Remaining games are played in the field

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Win
B. Compete
C. Triumph
D. Victory
E. Succeed

Answer – B. Compete

Explanation: Remaining words give the same meaning

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Jackal
B. Horse
C. Cat
D. Dog
E. Wolf

Answer – B. Horse
Explanation: Horse alone omnivores

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. YB
B. AD
C. IK
D. MP
E. WZ

Answer – C. IK

Explanation: Remaining pairs have 2 letters between them

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. BCDF
B. KJNL
C. RSTU
D. WXYZ
E. FGHP

Answer – C. RSTU

Explanation: Remaining are contained only consonants

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Avoid
B. Obstruct
C. Block
D. Hamper
E. Impede

Answer – A. Avoid

Explanation: Remaining words give the same meaning

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Arvind Kejriwal
B. Siddaramaiah
C. Draupadi Murmu
D. Mukul Sangma
E. Nabam Tuki

Answer – C. Draupadi Murmu

Explanation:
Draupadi Murmu is governor of Jharkhand remaining all are CM ‘s

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Wheat
B. Corn
C. Millet
D. Jowar
E. Cotton

Answer – E. Cotton

Explanation:
Cotton is a fiber crop, remaining are food crops

9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Sparrow
B. Parrot
C. Swan
D. Koel
E. Vulture

Answer – C. Swan

Explanation:
Only Swan is the water bird

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Manure
B. Ammonia
C. Urea
D. Potash
E. Nitrogen

Answer – E. Nitrogen

Explanation:
All except Nitrogen are used as fertilizers

11. Statements:
I. The bank decided to give advances to the priority sector at the rate of interest at par with the corporate sector.
II. The percentage of bad loans given by the banks to the priority sector is very low compared to the corporate sector.

A. I is the cause and II is its effect.
B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are independent causes.
D. Both I and II are effects of independent causes.
E. Both I and II are effects of some common causes.

Answer – D. Both the I and II are effects of independent causes.

Explanation:
The bank can change its policy with the priority sector due to a change in government policy. Thus, it is an effect. But the same cause cannot be the reason for the percentage of bad loans being less for the priority sector.

12. Statements:
I. Many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant this year.
II. The government medical colleges in the state could accommodate all the students who sought admission this year.

A. I is the cause and II is its effect.
B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are effects of independent causes.
D. Both I and II are effects of some common causes.
E. Both I and II are independent causes.

Answer – B. II is the cause and I is its effect.

Explanation:
Statement II is the cause and statement I is its effect. As the government medical college could accommodate all students who applied to it (and most medical students prefer government colleges which are less expensive), many seats in the private medical colleges in the state have remained vacant.

13. Statements:
I. The Ganges river is flooded due to large sheets of ice coming down from the Himalayas.
II. Many people in the Himalayan ranges lost their houses under huge sheets of ice.

A. I is the cause and II is its effect.
B. II is the cause and I is its effect.
C. Both I and II are effects of some common causes.
D. Both I and II are independent causes.
E. Both I and II are effects of independent causes.

Answer – C. Both I and II are effects of some common causes.

Explanation:
Both statements are the effects of some common cause. In this case, the cause is ‘melting’ or ‘sliding down of ice’ from the Himalayan mountain ranges. Some common climatic cause is associated with the occurrence and hence the effects have been manifested in the following way.

14. In a class of 20 students, Shreya is 5 from the top and Annie is 7 ranks below Shreya. Find Annie’s rank from the bottom.

A. 3
B. 5
C. 6
D. 9
E. None of these

Answer – D. 9

Explanation:
Annie is 12 ranks from top, so from bottom = 20-12 + 1 = 9

15. Rita is sitting 5th from the left end of the row and Sita is 11th to the right of Rita with Tina being 4th to left of Sita. Madhuri is 8th to the right of Tina. What is the total number of students in the row if Madhuri is sitting at the extreme end?

A. 20
B. 28
C. 23
D. 33
E. 12

Answer – A. 20

Explanation:
Rita is 5th from left, Sita 11th to the right of Rita, so 16th from the left end, Tina is 4th to left of Sita so Tina is 12th from the left end. Now Madhuri is 8th to the right of Tina, this means 20th from left, so 20 students

16. Karuna is sitting 25th from the left end and Preeti is sitting 26th from the right end. Preeti is at 20th to the left of Karuna. What is the total number of students sitting in the row?

A. 21
B. 32
C. 26
D. 28
E. 30

Answer – E. 30

Explanation:
Karuna is 25th from the left end and Preeti is 20th to left of Karuna so Preeti is 5th from the left end and given 26th from the right end, so total = (5+26) – 1 = 30

17. In a row of 30 children, A is 11th from the right end of row. If there are 4 children between A and B, What is the position of B from the left end of the row?

A. 5
B. 8
C. 4
D. 6
E. Cannot be determined

Answer – E. Cannot be determined

Explanation:
Since it is not given that B is left of A or right of A, cant is determined.

18. Prerna is 5th from the left end and Charu is 4th from the right of the row. Charu interchanges her position with the one who is sitting 3rd to the right of Prerna and now Charu is 10th from the right end. How many children are there in the row?

A. 18
B. 20
C. 15
D. 17
E. 16

Answer – D. 17

Explanation:
Let A is 3rd to the right of Prerna, so Charu comes to his place so now charge is (5+3) = 8th from the left end and also she is 10th from the right end, so in total (8+10)-1 = 17

19. Judge: Court:: Doctor:?

A. Municipality
B. Hospital
C. Tehsil
D. Factory
E. None of these

Answer – B. Hospital

Explanation:
The judge sits in court similarly doctor sits in a hospital

20. Carbon dioxide: Extinguish:: Oxygen:?

A. Foam
B. Explode
C. Burn
D. Isolate
E. None of these

Answer – C. Burn

Explanation:
Oxygen supports Burning similarly Carbon dioxide helps in extinguishing

21. Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse
E. None of these

Answer – A. Tiger

Explanation:
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger

22. Den: lion:: stable: ?

A. Cat
B. Dog
C. Horse
D. Cow
E. None of these

Answer – C. Horse

Explanation:
Lion lives in den similarly Horse lives in Stable

23. Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Stress
B. Pressure
C. Strain
D. Force
E. None of these

Answer – B. Pressure

Explanation:
The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure Pressure

24. In which year was Sugan born?

I. Sugan’s present age is 20 years more than his child
II. Sugans have two children. The first child was born in 1993?

A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Either I or II
E. Neither I or II

Answer – 5.Neither I or II

Explanation:
From I:
S = 20+Which child(not mentioned)
From II:
Only data about first child

25. How many students did secure First class in a class of 50 students?

I. Double the number of first-class students secured second class and all the remaining students failed
II. Number of students failed was twice the number of first class students in the class

A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Either I or II
E. Neither I or II

Answer – 3.Both I and II

Explanation:
From I:
No of Students Failed = 50-3x
From II:
No of Students Failed = 2x
2x = 50-3x
5x=50
X = 10

Download Accenture Logical Reasoning Questions and Answers in PDF format

To Download Accenture Reasoning Questions and Answers in PDF – Click Here

We hope applicants who are eagerly waiting for Accenture Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation have got the required information from this article. In case of quires, please leave a comment provided in the below section. We will revert you as soon as possible. For more updates regarding placements follow our page freshersnow.com. Thank You and All the Best for your Accenture test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here