Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF

Cognizant Reasoning Questions and Answers

Good News to the students who are eagerly waiting for the job opportunities. Here we have listed Cognizant Reasoning Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 and 2020 Batches). Job aspirants can learn all Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions from this article. Freshers can also save time by practicing Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers with Explanation in the online written test.



Students should note that we have provided the Cognizant model question for practice purpose. No one can give the exact questions because they may differ from exam to exam. So kindly take a look on below listed Cognizant Sample Reasoning Questions and Answers.

You Can Also Check: Cognizant Off Campus Drives & Cognizant Placement Papers

Cognizant Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 14 Questions
Time Duration: 14 mins



TopicsQuestions asked( Approximately)
Classification2-4 Questions
Series1-3 Questions
Coding and Decoding2-3 Questions
Analytical Reasoning2-4 Questions
Blood Relations1-2 Questions
Analogy1-3 Questions
Series Completion2-4 Questions
Symbols and Notations2-3 Questions
Statements and Arguments1-3 Questions
Decision Making2-4 Questions
Critical Reasoning3-6 Questions

 

In addition to this job seekers should cover following topics such as pattern completion, rule detection, alphabet test, situation reaction test, assertion & reason, inferences, cause & effect, etc. We all know that there is tough competition in order to get a good job, especially in MNC’s like Cognizant. Therefore, there is a chance to a good job by practicing Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions.

Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions

Nowadays getting a job is a great thing, that to placing in MNC  is not that much easy. Though students prepare well, in some topics they may weak. For those type of candidates, this page will help a lot by covering all the topics in Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation. Therefore, applicants should practice each and every question without fail. Because they may come in the exam and helps you to take the next stage of the selection process.

Download Cognizant Reasoning Questions and Answers PDF

Cognizant is providing excellent career opportunities in IT services, Business, as well as Consultancy, especially for freshers. The test conducting committee of  Cognizant is going to recruit most skillful, dynamic and talented candidates. Therefore, aspirants can gain knowledge by learning Cognizant Reasoning Questions and Answers with Explanation. For the sake of students, we have prepared the Cognizant Reasoning Questions and Answers in PDF format. Applicants can download with free of cost.

1. Statements:
All pens are pins. No tag is a pin. All papers are pens
Conclusions:
I. No pin is a tag
II. All papers are pins
III. All pins are definitely not tag

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer – D. All I, II and III follow

Explanation:
I: from II => No tag is a pin => No pin is a tag
II: All+ All = All from I and III => true
III: From II => All pins are definitely not tag => true

2. Statements:
No plant is a tree. All trees are roots. Some branches are roots
Conclusions:
I. All roots being plants is a possibility
II. Some roots are definitely trees
III. At least some branches are definitely not trees

A. Only I follow
B. Only II follows
C. Only II and III follow
D. Only I and II follow

Answer – B. Only II follows

Explanation:
I: No+all => some not =>Possibility not exist because of negative statement
II: All trees are roots => Some roots are trees => true
III: From II and III => All+some => No conclusion => false

3. Statements:
Some halls are classes. No class in school.All schools are colleges
Conclusions:
I. Some halls are not schools
II. At least some schools are classes
III. All colleges being the school is a possibility

A. Only I and III follow
B. Only II and III follow
C. Either I or II and III follow
D. All I, II and III follow

Answer – A. Only I and III follow

Explanation:
I: From I and II => Some+ No => some not => true
II: No class is the school => False
III: All schools are colleges => possibility exists => true

4. Choose the odd one

A. Marigold
B. Grapes
C. Rose
D. Lotus

Answer – B. Grapes

Explanation:
Except grapes all are flowers

5. Choose the odd one

A. Lion
B. Crocodile
C. Deer
D. Bat

Answer – B. Crocodile

Explanation:
Except for crocodile, all are mammals

6. Choose the odd one

A. Keyboard
B. Mouse
C. Printer
D. Scanner

Answer – C. Printer

Explanation:
Except for the printer, all are an input device

Directions (Q. 7 – 9): Below asked questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.

Rules:
(i) If an odd number is followed by another composite odd number, they are to be added.
(ii) If an even number is followed by an odd number they are to be added.
(iii) If an even number is followed by a number which is the perfect square, the even number is to be subtracted from the perfect square.
(iv) If an odd number is followed by a prime odd number, the first number is to be divided by the second number.
(v) If an odd number is followed by an even number the second one is to be subtracted from the first number.

7. I. 15 6 21
II. P 3 27

If ‘P’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row?

A. 27
B. 60
C. 58
D. 82

Answer – B. 60

Explanation:
15 – 6 = 9 [Rule v] 9 + 21= 30 [Rule i] P = 30
30 + 3 = 33 [Rule ii] 33 + 27 = 60 [Rule i]

8. I. 51 17 35
II. 14 15 R

If ‘R’ is the resultant of the first row, what will be the sum of the resultants of first and second row?

A. 31
B. – 3
C. 29
D. 3

Answer – C. 29

Explanation:
51 / 17 = 3 [Rule iv] 3 + 35 = 38 [Rule i] R = 38
14 + 15 = 29 [Rule ii] 29 – 38 = -9[Rule v] ; Sum of the resultants of first and second row = 38 – 9 = 29

9. I. 12 36 15
II. 18 Q 10

If ‘Q’ is the resultant of the first row, what will be the resultant of the second row ?

A. 85
B. 101
C. 69
D. None of the above

Answer – D. None of the above

Explanation:
36 – 12 = 24 [Rule iii] 24 + 15 = 39 [Rule ii] Q = 39
18 + 39 = 57 [Rule ii] 57 – 10 = 47 [Rule v]
Therefore, Answer is none of the above.

10. Thermometer: Temperature:: Barometer:?

A. Strain
B. Force
C. Stress
D. Pressure

Answer – D. Pressure

Explanation:
The thermometer is used to measure to Temperature similarly Barometer is used to measure Pressure

11. Kitten: Cat:: Cub:?

A. Tiger
B. Dear
C. Giraffe
D. Horse

Answer – A. Tiger

Explanation:
Kitten is the young one of Cat similarly Cub is the younger one of Tiger.

Directions(Q 12 -14) Study the following arrangement to answer the given questions

R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y

12. Which of the following is the sixth to the left of the fifth to the left of “V”?

A. 3
B. D
C. T
D. A

Answer – C. T

Explanation:
If we observe the above-given sequence sixth to the left of the fifth to the left of “V” – 11th to the left of V

13. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the seventeenth from the right end?

A. E
B. I
C. @
D. C

Answer – C. @

Explanation:
Given Sequence R 6 J # L @ 3 E D T A C * G © U M 2 F I V $ 4 Z 5 Y
After removing the number from the sequence: R J # L @ E D T A C * G © U M F I V $ Z Y
Therefore, the seventeenth symbol from the right side is @

14. Which of the following is the eighth to the right of the fourteenth from the left end of the above arrangement?

A. $
B. E
C. V
D. 4

Answer – A. $

Explanation:
If you carefully observe the above-given sequence then
8th to the right of 14th from the left – 6th from the left end – $

Cognizant Reasoning Questions and Answers PDF

To Download Cognizant Reasoning Questions and Answers in PDF – Click Here

We hope aspirants who are looking for Cognizant Reasoning Questions and Answers with Solutions have got the required information from this page. In case any doubt occur. Please leave a comment in below provided comment box. Follow our page freshersnow.com for daily basis. All the Best for your Cognizant exam. Thank You.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here