Cognizant Verbal Ability Questions and Answers For Freshers PDF

Cognizant Verbal Ability Questions and Answers

Cognizant Verbal Ability / English Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 and 2020 Batches): Good news to the job aspirants, who are searching in various online portal for CTS verbal ability model question paper. From this page, students can learn Cognizant Verbal Ability Questions and Answers with Solutions which are useful for placement exams .

In this corporate world, the English language is very important. Therefore, most of the companies check good English skills. From this article, job seekers can prepare the model Cognizant Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. By practicing these questions, candidates can guess the way of asking questions in the exam. Including that he/she can understand the exam pattern and there is a chance to save time. Please note that the Cognizant questions provided here are just for reference purpose only. No one can give the exact questions. Because question will change for each test.

You Can Also Check: Cognizant Off-Campus Drives & Cognizant Placement Papers

Cognizant English Questions and Answers with Solutions

Number of Questions: 25 Questions.
Allocated Time: 25 mins 


submit resume freshersnow
TopicsQuestions asked( Approximately)
Synonyms2-4 Questions
Antonyms3-5 Questions
Fill in the Blanks2-4 Questions
Idioms and Phrases5-6 Questions
Substitutions2-6 Questions
Transformations2-5 Questions
Sentence Improvement4-7 Questions
Spotting Errors1-4 Questions
Active and Passive Voices2-6Questions
Odd Words2-5 Questions
Sentence Patterns2-4 Questions
Reading Comprehension5-8 Questions
Para Completion2-4 Questions

 

All the topics involved in Verbal Ability are very important. From Cognizant Verbal Ability Questions and Answers with Explanation aspirants can gain a lot of knowledge. As well as he/she experiences the difficulty level of the questions. Therefore, applicants don’t neglect this article and prepare all the Cognizant Verbal Ability Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 and 2020) without fail.

Cognizant Verbal Ability Questions and Answers with Explanation

Though the student has a piece of technical knowledge, he/she is missing the job due to weak in the English section. Therefore, this post makes you good practice in Verbal section. Please refer Cognizant Verbal Ability Questions and Answers to overcome your fear in the English and there will be a chance to crack the exam easily. For the sake of applicants, we have arranged Cognizant Verbal Ability Questions and Answers in PDF format. So that it gives a better practice to the job seekers.

Download Cognizant Verbal Ability Questions and Answers in PDF format

Directions (Q. 1-5) Choose the following phrases that can replace the phrase given in bold in the sentence grammatically and contextually

1. Despite all the goodies that participants get, I am not going for the competition.

I. gunning for
II. competing
III. taking part in

A. I, II
B. II, III
C. III
D. II

Answer – B. II, III
Explanation:
going for – to take part in

2. Many of us conform to the outmoded customs laid down by our forebears.

I. outdated practices
II. in vogue traditions
III. obsolescent conventions

A. I, III
B. I
C. I, II
D. II, III

Answer – A. I, III
Explanation:
Outdated customs – old-fashioned and no longer useful or relevant to modern life.

3. The amateur pianist made one or two false starts before finally playing the piece a bit right at the culmination.

I. professional
II. dabbler
III. partisan

A. II
B. II, III
C. I, II
D. I, II

Answer – A. II
Explanation:
Amateur – a person who engages in a pursuit on an unpaid rather than a professional basis/done in an incompetent or inept way.

4. Vikas pulled a long face when he was taken to task by his teacher for his carelessness.

I. showed arrogance
II. looked disappointed
III. mocked him

A. II, III
B. II
C. I, III
D. I, III

Answer – B. II
Explanation:
Pull a long face – to look sad, disappointed

5. We were kept on tenterhooks for hours while the judges chose the winner.

I. waiting nervously
II. in suspense
III. kept in dark

A. II, III
B. I, III
C. I, II
D. I

Answer – C. I, II
Explanation:
On tenterhooks – waiting nervously/anxiously for a result/ in anticipation for something eventful

Directions (Q. 6 – 9): Identify the Synonyms of the given word.

6. Eccentric

A. introvert
B. extraordinary
C. unconventional
D. usual

Answer – C. unconventional
Explanation:
Eccentric – unconventional or slightly strange often relating to a person’s behavior

7. Discursive

A. rambling
B. methodical
C. neglectful
D. impolite

Answer – A. rambling
Explanation:
Discursive – moving from one point to another in a speech or writing, or simply leave the main subject temporarily in speech or writing

8. Sacrosanct

A. indifferent
B. voluble
C. ineffable
D. inviolable

Answer – D. inviolable
Explanation:
Sacrosanct – something which is regarded as too important or valuable to be interfered with.

9. Imposture

A. charlatan
B. deception
C. claim
D. status

Answer – A. charlatan
Explanation:
Imposture – an instance of pretending to be someone else in order to deceive others.

Directions (Q. 10 – 13): Identify the Antonyms of the given word.

10. Provident

A. careless
B. imprudent
C. prudent
D. gullible

Answer – A. careless
Explanation:
Provident – making or indicative of timely preparation for the future, wise, sensible

11. Procrastinate

A. exclude
B. propagate
C. experiment
D. expedite

Answer – D. expedite
Explanation:
Procrastinate – delay or postpone action; put off doing something.

12. Cessation

A. unlevy
B. renewal
C. ongoing
D. commencement

Answer – D. commencement
Explanation:
Cessation – the fact or process of ending or being brought to an end.

13. Susceptible

A. immune
B. unpredictable
C. incredible
D. predictable

Answer – A. immune
Explanation:
Susceptible – likely or liable to be influenced or harmed by a particular thing.

Directions (Q. 14 – 17 ): Spotting Errors, Choose the part of the sentence which is the incorrect format.

14. When Socrates was asked by interrogators / to clarify what he meant, / he is said to have affirmed that he / was a big fan of a method called “elenchus”.

A. When Socrates was asked by interrogators
B. to clarify what he meant,
C. he is said to have affirmed that he
D. No error

Answer – D. No error
Explanation:
The Given sentence is the incorrect format

15. In the complaint, the restaurant manager has said that / Socrates lurked behind a guest ordering wine / and than began harassing him to explain / the meaning of the French name of the wine.

A. and than began harassing him to explain
B. the meaning of the French name of the wine.
C. In the complaint, the restaurant manager has said that
D. Socrates lurked behind a guest ordering wine

Answer – A. and than began harassing him to explain
Explanation:
Replace ‘than’ with ‘then’.

16. Tata Steel last week announce that it had completed the / acquisition of Bhushan Steel, a company which / had the dubious record of being one of the largest / defaulters to the Indian banking system.

A. defaulters to the Indian banking system.
B. Tata Steel last week announce that it had completed the
C. acquisition of Bhushan Steel, a company which
D. had the dubious record of being one of the largest

Answer – B. Tata Steel last week announce that it had completed the
Explanation:
It should be ‘announced’ because given sentence talks about past events.

17. The investigator said the informer network / was activate and information / began trickling in that Plato / was a shadowy figure.

A. was activate and information
B. began trickling in that Plato
C. The investigator said the informer network
D. was a shadowy figure.

Answer – A. was activate and information
Explanation:
Replace ‘activate’ with ‘activated’.

Directions (Q. 18 – 21): Fill in the Blanks which suits for the sentence

18. The State government is only postponing the_____________, as upgrading academic_____________in its own schools and preparing students for future challenges are unavoidable_____________.

A. abolishing, abnormal, voluntary
B. extirpation, different, optional
C. avoidable, encroachment, proposals
D. inevitable, standards, imperatives

Answer – D. inevitable, standards, imperatives
Explanation:
inevitable – certain to happen; unavoidable.
standards – a level of quality or attainment.
imperatives – an essential or urgent thing

19. Such a commitment is vital for_____________up reproductive and child health care to achieve a sharp_____________in India’s deplorable infant and maternal mortality levels, besides_____________the spread of infectious diseases across States.

A. preventable, stopping, inciting
B. heighten, offensive, restring
C. scaling, reduction, preventing
D. unsure, blitz, creating

Answer – C. scaling, reduction, preventing
Explanation:
scaling – remove scale or scales from.
preventing – keep (something) from happening.

20. Besides its long-term structural benefits, the_____________of the GST, says Mr. Subramanian, would also_____________provide a short-term impetus by easing a cross-country logistics_____________following the removal of checkpoints.

A. crashing, enshroud, varying
B. implementation, straightaway, constraint
C. leave, changing, deviating
D. crushing, ensconce, intermittent

Answer – B. implementation, straightaway, constraint
Explanation:
implementation – the process of putting a decision or plan into effect; execution.
straightaway – extending or moving in a straight line.
constraint – a limitation or restriction.

21. According to the CEA, would be the increasing stress to balance sheets that companies in the power and telecom sectors have to_____________with, and the deflationary bias to activity that such stress would_____________.

A. extinction, beard
B. contend, impart
C. abandon, irregular
D. abolition, camouflage

Answer – B. contend, impart
Explanation:
contend – struggle to surmount
impart – make known.

Directions ( Q 22 – 25): Sentence Completion, Complete the given sentence by choosing the correct option

22. This is exactly the kind of situation that the Right to Information law is meant for. The RBI is always in the news for monetary policy or licensing or its leadership. That mostly obscures the fact that its track record in consumer protection is terrible. It’s time for bank customers___________________ changes.

A. to why banks must continue to be allowed to dip
B. into your pocket whenever they feel the need
C. to step up, get organized and start forcing some
D. the banks and their so-called regulator

Answer – C. to step up, get organized and start forcing some
Explanation: Option C is the correct, in order to complete the sentence.

23. Does it actually cost extra to use a networked computer system at a different branch from the customers’ own? Is this bank going back to the days of branch banking? Now, we should not be asking these questions from these banks. They will spin something in polite PR language___________________ they are following regulations.

A. of each bank’s income comes from such fines
B. it even collects the data? Can we have a list of what
C. but basically ask us to buzz off because
D. are managed in such a way as to create non-compliance

Answer – C. but basically, ask us to buzz off because
Explanation: Option C is the correct, in order to complete the sentence.

24. Here in India the real clash of civilizations is taking place as I write this; not between castes and religions but between Hindus who deride Hindutva and they are called secular and tolerant and the vast majority who ___________________by the so-called secularists as intolerant.

A. have finally reacted against it and are termed
B. the clash is between us and not from other religions
C. are termed by the so-called secularists as intolerant
D. I learned today is being Hindutva—believing in my heritage

Answer – A. have finally reacted against it and are termed
Explanation: Option A is the correct, in order to complete the sentence.

25. And the trends are ominous. Petrol prices are now rising by 16.7%, high-speed diesel by 33.1% and aviation fuel by a massive 67.3%. In contrast cereal prices have come down from 9.6% in November 2016 to 6.1% in February with___________________ of a good rabi crop.

A. global recovery in other commodity prices is also adding to the price pressures
B. fuel and power prices which are driving the price line
C. even wheat prices decelerating in anticipation
D. wholesale prices very different is unlike in the past when food prices

Answer – C. even wheat prices decelerating in anticipation
Explanation: Option C is the correct, in order to complete the sentence.

Cognizant Verbal Ability Questions and Answers PDF

To Download Cognizant Verbal Ability Questions and Answers in PDF – Click Here

We hope aspirants, who are looking for Cognizant Verbal Ability Questions and Answers with Explanation have got the required information from this article. Job seekers can download pdf document directly by clicking the above provided link. In case any doubts, drop a comment in below provided comment box. For more updates follow our site freshersnow.com. Thank You. All the Best for your Cognizant test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here