HP Verbal Ability Questions and Answers PDF For Freshers

HP Verbal Ability Questions and Answers

HP Verbal Ability / English Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Passed outs: Practice well for the HP placement examination using HP Verbal Ability Questions and Answers given in this page. As many aspirants are facing difficulty in the Verbal Ability section only during Interviews. In order to help them, we had furnished HP Verbal Ability Questions and Answers For Freshers of 2018, 2019 & 2020 Batches. So, happily prepare all questions and check your difficulty level in the examination.



You Can Also Check: HP Off Campus Drives & HP Placement Papers

Down here, you can also get the HP Verbal Ability Questions and Answers in PDF at the bottom of the page. Find out all HP Verbal Ability Questions and Answers with Solutions and improve your skills in the Verbal Ability section. It is very easy to gain full marks in this section, once if you practice well. For that purpose only, we had furnished complete details in the below sections. Scroll down for all HP Verbal Ability Questions and Answers with Explanation

HP Verbal Ability Questions and Answers with Explanation

Number of Questions: 8 Questions



Similarly, You Can Also Check: HP Syllabus

TopicsQuestions Asked (Approximately)
Antonyms2-5 Questions
Synonyms1-3 Questions
Spotting Errors3-5 Questions
Sentence Arrangement2-4 Questions
Tag Questions1-3 Questions
Idioms and Phrases1-2 Questions
Tenses2-4 Questions
Spelling Test3-5 Questions

HP Verbal Ability Questions and Answers along with Solutions, Explanation

HP Verbal Ability Questions and Answers with Solutions are useful for those who are willing to attend for the HP Interviews. Because in any placement examination, the Verbal Ability section is very important. Whereas the HP company asks only 8 questions from this section. So, practice these HP Verbal Ability Questions and Answers with Explanations well and improve your skills by taking several tests. Accordingly, refer the below given questions thoroughly, because they may repeat in your Exam.

HP Verbal Ability Questions and Answers Set – I

Directions (Q. 1 – 3): Which of the following phrases given below the sentence can replace the words /phrase given in the bold in the sentence grammatically and meaningfully.

1. In a highly integrated and interdependent global economy, regional value chains provide opportunities for India and Pakistan to diversify their exports and imports and intensify their integration into the global economy.

I. are providing opportunities for
II. provide opportunities for
III. to provide opportunities for

A. I, III
B. II, III
C. I
D. II

Answer – D. II

Explanation:
Option D is grammatically correct.

2. The author stresses the importance of personal responsibility by challenging the government officials responsible for capital punishment, as well as the men on death row, in holding themselves accountable for their actions.

I. to hold themselves accountable for their
II. by holding themselves accountable for their
III. to hold themselves in accountability for their

A. I
B. I, II
C. I, III
D. II, III

Answer – A. I

Explanation:
Option A is grammatically correct.

3. It was this civility and dignity that marked Vajpayee’s life and politics, and which seems completely at odds with the prevailing political culture of today. His endearing manner, display of affection and quality of giving earn him respect all around, including from the Opposition.

I. quality for giving earned him
II. quality in giving earned it
III. quality of giving earned him

A. I
B. II
C. III
D. I, III

Answer – C. III

Explanation:
Option C is grammatically correct.

Directions (Q. 4 – 6): Choose the Synonyms of the following words

4. Sacrosanct

A. Indifferent
B. Voluble
C. Ineffable
D. Inviolable

Answer – D. Inviolable

Explanation:
Sacrosanct – something which is regarded as too important or valuable to be interfered with.

5. Imposture

A. Charlatan
B. Deception
C. Claim
D. Status

Answer – A. Charlatan

Explanation:
Imposture – an instance of pretending to be someone else in order to deceive others.

6. Eccentric

A. Extraordinary
B. Unconventional
C. Usual
D. Introvert

Answer – B. Unconventional

Explanation:
Eccentric – unconventional or slightly strange often relating to a person’s behavior

Direction (Q. 7 – 8): Choose the Antonyms of the following words

7. Impediment

A. Avoid
B. Allowed
C. Carry
D. Facilitation

Answer – D. Facilitation

Explanation:
Impediment – an obstruction in doing something.
Facilitation – the action of facilitating something.

8. Concerns

A. Deplete
B. Capitulate
C. Unconcern
D. Divest

Answer – C. Unconcern

Explanation:
Concerns – relate to being about.
unconcern – a lack of worry or interest, especially when surprising

HP Verbal Ability Questions and Answers Set – II

Direction (Q. 1 – 5): Word Analogy, Find the exact pair according to the given pair.

1. Facade: Building

A. Neck: Bottle
B. Fence: Garden
C. Page: Book
D. Dial: Watch

Answer – D. Dial: Watch

Explanation:
First is the face or front view of the second.

2. Money: Transaction

A. Water: Drink
B. Ideas: Exchange
C. Language: Conversation
D. Life: Death

Answer – C. Language: Conversation

Explanation:
Second is the process of exchange of the first.

3. East: Orient

A. North: Polar
B. North: Tropic
C. South: Capricorn
D. West: Occident

Answer – D. West: Occident

Explanation:
Second is another name for the first.

4. Yawn: Boredom

A. Smile: Happiness
B. Sorrow: Unhappiness
C. Tears: Eyes
D. Expression: Face

Answer – A. Smile: Happiness

Explanation:
First exhibits the second.

5. Garbage: Squalor

A. Colour: Brush
B. Dirtiness: Cleanliness
C. Poor: Hunger
D. Diamond: Magnificence

Answer – D. Diamond: Magnificence
Explanation:
Second is the property of the first.

Directions (Q.6 – 8 ): In each of the following sentences, there are two blank spaces. Find out one word that is to be fitted in both the sentences I & II to make it meaningful.

6. I. Natural selection in ________ animals operates upon groups rather than upon individuals.
II. Even now I am certain that those seas are not, and perhaps never can be, in the present constitution of things, a place for his habitual _____________ resort.

A. gregarious
B. traverse
C. gainsay
D. impugn

Answer – A. gregarious

Explanation:
Gregarious – sociable; seeking and enjoying the company of others

7. I. Tom’s extreme ______ for disputes keeps him from getting into arguments with his temperamental wife.
II. Upon the whole, I never beheld, in all my travels, so disagreeable an animal, or one against which I naturally conceived so strong a / an _______.

A. cadaver
B. antipathy
C. fracas
D. Doughty

Answer – B. antipathy

Explanation:
Antipathy – a strong feeling of aversion

8. I. He could endure his financial failure, but he could not bear the _______ that his foes heaped upon him.
II. An attempt at divorce could lead to nothing but a public scandal, which would be a perfect godsend to his enemies for ________ and attacks on his high position in society.

A. venturesome
B. mannerism
C. decimate
D. calumny

Answer – D. calumny

Explanation:
Calumny – the making of false and defamatory statements about someone in order to damage their reputation.

Download HP Verbal Ability Questions and Answers PDF 

Well, Download HP Verbal Ability Questions and Answers in PDF and practice well whenever you want. Start your preparation according to a schedule and mainly concentrate on your selected area. For similar information, come back to our website Freshers Now, also you can give us your valuable suggestions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here